Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ulucanlar Kavgası

Tarihi Ulucanlar Cezaevi’nde yürütülen restorasyonun aslına uygun yapılmadığını öne süren mimarlar, cezaevinin kapısına dayandı. Tarihi cezaevinin restorasyonun projeye aykırı olduğunu öne süren mimarlar görevlilerce içeri alınmadı.

Hürriyet Gazetesi
Ulucanlar Kavgası

Altındağ Belediyesi’nin tarihi Ulucanlar Cezaevi restorasyonu sürecinde projeye aykırı davrandığını öne süren mimarlar, cezaevine girmek istedi ancak, görevliler mimarları içeri almadı.

Adalet Bakanlığı, Altındağ Belediyesi, Ankara Barosu ve Mimarlar Odası’nın birlikte imzaladığı protokol kapsamında, restorasyon sürecine Mimarlar Odası adına katılan proje yürütücüleri, cezaevi kapısı önünde gazetecilere açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

Gelecek kuşaklar için

“Burada bu mekan üzerinden Ulucanlar Cezaevi’nin siyasi tarihini okuma atölyesi yapmak istiyoruz. Ancak izin verilmiyor. 2006 yılı Ağustos ayında Ulucanlar Cezaevi boşaltıldığında Ankara Büyükşehir Belediyesi burayı yıkarak, Ayakkabıcılar Çarşısı yapmayı planlıyordu.

Yarışma tescilledi

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2007 yılında bütün toplumsal kesimleri bir düş oluşturmaya çağırmış ve bu cezaevinin siyasi belleğinin gelecek kuşaklara aktarılmasına olanak sağlayacak bir yarışma açmıştı. Bu yarışmayla birlikte Ulucanlar Cezaevi’nin Kültür ve Koruma Kurulu tarafından tescillenmesini de sağlandı.

Ahşap giriş yapılmış

Bu protokol kapsamında Mimarlar Odası’nın üzerine düşen görev bu binanın restorasyon sürecinde aslına uygun bir şekilde bütün geçmiş belleğini kaybetmeyecek şekilde restorasyon sürecinin yapılması ve onun denetlenmesiydi. Bugün geldiğimiz noktada, içerde bir restorasyon süreci devam ediyor. Ne yaptıklarını bilmiyoruz. Ama kapısından görüyoruz ki, cezaevinin kapısı bizim gördüğümüz 2006 yılında ailelerin gelip kapısında beklediği bir cezaevi kapısı değil.

Neden içeri alınmıyoruz

Mekan üzerinden siyasi bir tarih okumaya olanak verecek bir yapılaşma ve restorasyon süreci olmadığından dolayı bizi içeriye almadıklarını düşünüyoruz. Burada duvarlara ‘Gel 300 gün gel’ gibi garip garip, daha önce olmayan yazılar yazılmış. Buranın gelir geçer kursların yapıldığı kafetarya haline dönüştürüldüğü ve belki de bir iftar mekanı olmasını sağlamayı planlıyor.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/ulucanlar-kavgasi_83373.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!