Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Ünlüler Yatırımı Çukurcuma'ya Yaptı

Antikacıları, tarihi binaları, dar sokakları, birbirinden renkli yaşayan hikayeleri ile eski İstanbul'un simgelerinden biri olan Çukurcuma'da değişim rüzgarları esiyor. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethi sırasında "Cuma namazını şu çukurda kılalım" demesi ile Çukurcuma ismini alan bölge, son dönemde modacıların, tasarımcıların, turizmcilerin

Referans Gazetesi
Ünlüler Yatırımı Çukurcuma'ya Yaptı

Antikacıları, tarihi binaları, dar sokakları, birbirinden renkli yaşayan hikayeleri ile eski İstanbul'un simgelerinden biri olan Çukurcuma'da değişim rüzgarları esiyor. Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'un fethi sırasında "Cuma namazını şu çukurda kılalım" demesi ile Çukurcuma ismini alan bölge, son dönemde modacıların, tasarımcıların, turizmcilerin ve gayrimenkul yatırımcılarının akınına uğruyor.

İstanbul'un tarihi dokusu ile son yıllarda dünya çapında daha fazla adından söz ettirmeye başlaması ile yatırımcıların gündemine oturan Çukurcuma'da eskici, marangoz ve antikacıların yerlerini konsept butikler, modacıların tasarım evleri, sanat galerileri ve takı atölyeleri almaya başladı. Yıkılmaya yüz tutan metruk binalar ise butik ve apart otel kimliğine bürünüyor. Çukurcuma'nın yeni sakinleri arasında kimler yok ki... Galatasaraylı ünlü futbolcu Emre Aşık ve sanatçı Müjde Ar yaptığı gayrimenkul yatırımları ile Türkiye'nin ünlü modacılarından Cemil İpekçi, Şebnem Çapa açtıkları moda evleri ile Çukurcuma'nın yeni sakinlerinden sadece birkaçı.

Ağırlıklı İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde 11 şubesi bulunan The House Cafe ise Çukurcuma'ya 3.5 milyon TL'lik bir yatırımla üç tane apart otel açmanın telaşında. Cemil İpekçi ise sadece atölyesi ile bölgede yer almayacak. Çukurcuma'da satın aldığı binayı astroloji merkezine çevirmek için kolları sıvadı.
 
100 binlik evin fiyatı 1 milyon TL'ye çıktı

Çukurcuma, Beyoğlu, Cihangir ve Tophane üçgenin tam ortasında yer alan eski bir yerleşim yeri. Bölge, son birkaç yıldır Galata Kulesi'nin çevresinde organize edilen moda günlerinden, Cihangir'in sanatçıların, yazarların buluşma noktası haline gelmesinden, restoranların, kafelerin yer aldığı Cezayir Sokağı'nın popüler olmasından nasibini aldı.

İstanbul Konut Merkezi'nin sahibi iç mimar İsmail Hakkı Eren, "Öncelikle Cihangir'de yaşayan insanların profili değiştikçe çevredeki semtlerde de büyük bir değişim süreci başladı. Onu Galata takip etti. Şimdi ise rüzgar Çukurcuma tarafında esmeye başladı. Çukurcuma'da birbiri ardına kafeler, dükkanlar, butikler ve sanat galerileri açılmaya başladı. Ayrıca Beyoğlu'na hem çok yakın hem de dışında oluşu, tarihi dokusu yabancı turisti de bölgeye çekti" diyor.

Aralarında iş adamlarının da bulunduğu yatırımcıların büyük bir kısmının ismini gizli tuttuğunu belirten Horasan Emlak'ın sahibi Şahin Kargın, "Yatırımcılar eski Çukurcuma evlerini satın alarak tadilat yapıyor. Daha sonra ise butik otel ve apart şeklinde yabancılara pazarlıyor" diyor.

"Çukurcuma gerçek değerini şimdi buluyor" diyen emlak uzmanları, yerli yabancı yatırımcıların artan ilgisi ile bölgedeki gayrimenkul fiyatlarının fırladığını belirtiyor. "Daha önce kimsenin yüzüne bile bakmadığı metruk binaların sahiplerine piyango vurdu. Gayrimenkullerini rüyalarında bile göremeyecekleri fiyatlarla satış yapıyorlar" diyen bölge uzmanlar fırsatı önceden görüp yatırım yapanların sadece bir yıl içinde inanılmaz kazançlar elde ettiğini açıklıyor.

Emlak uzmanları son birkaç yıl öncesine kadar 100-200 bin TL'ye alıcı bekleyen yerlere şu anda 1-2 milyon TL fiyat biçildiğini belirtiyor. Bölgedeki kiraların ise yüzde 300 arttığı belirtiliyor.
 
The House Cafe, Emre Aşık'ın binasını apart otel yapıyor

2002 yılında eski bir Nişantaşı dairesinin kafeye dönüştürülmesiyle ilk şubesini Teşvikiye'de açan House Cafe, şimdi ise benzer bir dönüşüm için Çukurcuma'da harıl harıl çalışıyor. Ramazan Üren, Canan Özdemir, Ferit Baltacıoğlu tarafından kurulan ve İstanbul dışı da dahil olmak üzere toplam 11 şubesi bulunan The House Cafe, bölgede üç farklı tarihi binayı apart otele dönüştürüyor. Yatırımcılar sır gibi saklasa da apart otele dönüştürülen binalardan birinin ünlü futbolcu Emre Aşık'a ait olduğunu öğreniyoruz.

Bölgede 3.5 milyon TL'lik yatırım yaptıklarını belirten House Apart'ın Genel Müdürü Alex Varlık, 20 odalık ilk apartlarını 15 gün sonra açacaklarını söylüyor. Varlık, neden Çukurcuma'da yatırım yaptıklarını şöyle anlatıyor: "Çukurcuma şu anda çok moda. Gerçek İstanbul burada. Binalar eski Fransız ve İtalyan stili ile yapılmış. Tarihi dokusu herkesi etkiliyor. Binaların ruhu 150-200 yıllık."

Yaptıkları apart otellerle yerli-yabancı üst düzey yöneticilere ve bölgedeki tarihi atmosferi solumak isteyen turistlere hizmet vereceklerini kaydeden Varlık, "Birbirine yakın 3 farklı noktadaki apartlarda toplam 51 daire olacak. Dairelerde lüks bir evin rahatlığını sağlamayı planlıyoruz. Her dairede malzemeleriyle birlikte mutfak olacak. Ayrıca plazma TV, mobilya, buzdolabı, çamaşır makinası, banyodaki havluya kadar her şeye yer verilecek. Haftada 2 gün apartın temizliği yapılacak" diyor. Varlık dairelerin günlük fiyatlarının ise 85 ila 150 euro arasında değişeceğini dile getiriyor.
 
Cemil İpekçi astroloji merkezi kuruyor

Çukurcuma ve çevresinin büyük bir hızla değiştiğini belirten Cemil İpekçi de bölgede farklı bir yatırıma imza atmanın planlarını yapıyor. Ailesi 300 yıllık Tophaneli ve Cihangirli olan İpekçi ile araştırma için gittiğimiz bölgede yolda karşılaşıyoruz. Bölgedeki değişimi sorduğumuz İpekçi ile çevrede kısa bir tur atıyoruz. "Burası Beyoğlu'nun Nişantaşı" diyen İpekçi, yaşanan değişim süreci nedeniyle oldukça heyecanlı. İpekçi "Burada çok hatıralarım var. Tophane ve Çukurcuma şimdi gerçek değerini buluyor" buluyor diyor. Herkesin bölgedeki binaların ruhunun ve kıymetinin çok yüksek olduğunu anlamaya başladığını belirten İpekçi, ilk defa Çukurcuma'da 40 yıllık hobisini işe dönüştüreceğini açıklıyor. İpekçi, şöyle devam ediyor:

"Yaklaşık 5 yıldır Cezayir Sokağı'nda oturuyorum. Cezayir Sokağı'nda bir konsept dükkanım, Çukurcuma'da butiğim ve tasarım stüdyom var. 2010 Ocak gibi parapsikoloji, metafizik ve astrolojiye olan 40 yıllık hobimi işe çeviriyorum. Bir bina satın aldım. Binayı olduğu gibi bu işe ayıracağım. Bu konuyla ilgili kitaplar, kendi tasarımım olan tılsımlı giysiler, konuk astrologların geldiği, seminerlerin, danışmanlık hizmetlerinin verileceği bir astroloji merkezi olacak."
 
Tasarımcılar Nişantaşı'ndan Çukurcuma'ya taşınıyor

Çukurcuma'nın yeni sakinlerinden biri de Tabe Kıyamet. Telekom firmasında yönetici olarak görev yapan Tunç Tuncay ve iki ortağı tarafından açılan Tabe Kıyamet, konsept bir butik. Eski kıyafetlerin ve aksesuarların yeniden tasarlandığı Tabe Kıyamet, 6 ay önce açılmış. "Burası stil arayanların geldiği bir mekan" diyen Tabe Kıyamet'in ortaklarından Tunç Tuncay, "Bizim ürünlerimiz Çukurcuma gibi geçmişin ruhunu taşıyor. Butikte bulunan en yeni ürün 15 yıllık. Her üründen sadece bir tane bulunuyor. İsmimizin anlamı 'kıyamete kadar' demek. Buradan satın alınanlar kıyameke kadar kullanılsın temennisi ile bu ismi koyduk" açıklamasını yapıyor. Tuncay, Çukurcuma'daki değişimi ise şöyle anlatıyor:

"Çukurcuma'nın tarihi dokusu dikkatleri üzerine çekti. Son 1 yılda çok şey değişti. Çukurcuma hem İstanbul'un göbeğinde hem de sadece uğramak isteyenler ve bilenlerin tercih ettiği bir yer. Butikler, küçük markalar ve tasarımcılar için burası çok uygun. Daha çok Avrupa'daki gibi konsept mağazalar oluşmaya başladı. Son iki ay içinde tasarımcılar, modacılar Nişantaşı'ndan Çukurcuma'ya taşınmaya başladı."

Tabe Kıyamet'in karşı komşusu ise takı tasarım stüdyosu. Açılalı henüz bir hafta bile olmayan stüdyonun tabelaları bile takılmamış. Takı Tasarım Stüdyosu'nun sahibi Evren Kayar, Plaza'daki iş yerini Çukurcuma'ya taşıdığını söylüyor. Kayar, "Buraya taşınalı daha birkaç gün oldu. Son dönemlerde bu bölge çok tercih edilir bir hale geldi. Buradaki atmosferi kendime yakın buldum. Sokağın ruhunu plazaya tercih ettim" diyor.
 
Eski esnaf ne diyor?
 
Bu rakamları rüyamda görsem inanmazdım

Peki eski sakinleri bölgedeki değişimi nasıl yorumluyor? Çukurcuma'da her şey o kadar hızlı değişiyorki 2.5 yıl önce mağazasını açan modacı Özlem Ahıakın bile eskilerden sınıfına giriyor. İkon Moda Tasarım'ın sahibi Ahıakın, "Geldiğimde burada hiçbir şey yoktu. Buradaki antikacılar ve eskicilerdeki objeler renkli bir tasarım atmosferi yaratıyor. İnsanlarda burayı bilerek tercih ediyorlar. Hem çok bilinen hem de gizli bir kutu gibi. Bizim sokakta artık yer kalmadı" diyor.

Engin Yüzgör ise 10 yıldır Çukurcuma'da hizmet veren Amerikan Garaj Antikacı'nın sahibi. "Son yıllarda burada oturanların profili değişti. Birbiri ardına tasarım butikleri, apart oteller açılıyor. Civarda benim bildiğim sadece 8-9 apart otel var" açıklamasını yapıyor. Semtin 26 yıllık esnafı Uğur Döşeme'nin sahibi Eyüp Kaymak da eski bir tarihi binanın şu anda 700 bin dolara alıcı bulduğuna dikkat çekiyor. Kaymak, "Bu rakamları rüyamda görsem inanmazdım" diyor.
 
Bölgede irili ufaklı 15 rezidans ve otel yapılıyor

Çukurcuma'da apart otellerin yanı sıra rezidans yatırımları da başlamış durumda. Samsun'da kuyumculuk yaparken çocuklarının eğitimi nedeniyle İstanbul'a gelerek 1992 yılında Çukurcuma'da antika dükkanı açan Karadeniz Antik'in sahibi Ömer Gençtürk, bölgedeki yatırımları yakından takip ediyor. Gençtürk, şu açıklamayı yapıyor:

"Çukurcuma'da turizm ve inşaat şirketleri büyük alımlar yaptı. Tophane yokuşundan Boğazkesen yoluna doğru Çukurcuma'da dahil olmak üzere Galatasaray Lisesi'ne kadar olan bölüm önümüzdeki iki yıl içinde tamamen değişecek. Daha dün köşemizdeki ahşap bina otele çevrilmek üzere bir inşaat firması tarafından satın alındı. Bölgede irili ufaklı 15'in üzerinde binada tadilat yapılıyor. Bu binalar rezidans ve butik otele dönüştürülüyor. Bölgede yer alan işyerimin arkası, yanı, karşısı her yer yeni projelerle dolu."

Tempo dergisi de Kasım ayında aynı konuyu sayfalarına taşıdı. 'Antikalar arasında partiye davetlisiniz' başlığı ile hazırlanan haberde Firüzağa muhtarı bölgedeki değişimin bir parçası olarak Orhan Pamuk'un kuracağı Masumiyet Müzesi'ne dikkat çekiyor. Muhtar Fuat Şensoy, "Masumiyet Müzesi'nin Çukurcuma'da kurulacak olması bölgede heyecan yarattı. Orhan Pamuk kuracağı Masumiyet Müzesi için seçtiği yeri 10 yıl önce satın aldı. Binanın restorasyon çalışmaları henüz tamamlanmadı" diyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/unluler-yatirimi-cukurcumaya-yapti_74156.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!