Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Uydukent'e Yeni Plan

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nde, 17 yıl önce, 320 dönümlük yeşil alan üzerinde temeli atılan ve imar plan ve yasalara aykırı olduğu için kangren haline gelen 2 bin 500 üyeli Uydukent'in, yasal statüyle kavuşturulması için hazırlanan 1/5000'lik imar planı, Belediye Meclisi'nde oy çokluğuyla kabul edildi.

yapi.com.tr
Uydukent'e Yeni Plan

Kuşadası Belediye Meclisi, Uydukent'i oluşturan 14 kooperatifin imar planlarına uydurulması için geçen Temmuz ayında karar aldı. Uydukent'e bitişik arazi sahipleri mağdur edildikleri gerekçesiyle karara itiraz etti. İmar değişikliğinin askı sürecinde itirazları reddedilen Nesrin- İrfan Urgancı çiftinin avukatı Bülent Tokuçoğlu, Aydın 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme, yürütmenin durdurulması kararı aldı. Atanan bilirkişi heyeti, kararın iptalini istedi. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Çınar Atay, Doç. Dr. Sibel Ecemiş Kılıç ve Yrd. Doç. Dr. Güven Koçak'tan oluşan bilirkişinin raporunda iptal gerekçesi olarak sıraladığı eksiklikleri göz önünde bulunduran belediye yönetimi, yeni 1/5000'lik plan yaptı. Sosyal donatı ve yeşil alanların arttırıldığı yeni plan, Kuşadası belediye Meclisi'nde gündeme geldi.

Meclis üyelerine yapılan değişikliklerle ilgili bilgi veren imar plancısı Cemil İşler, "Bilirkişinin verdiği raporda belirtilen konular göz önünde bulundurularak yeni bir plan hazırlandı. Yeni plan ile yeşil alan 12 bin, sosyal donatı alanları da 24 bin metrekare artırıldı. Bu plan bilirkişinin özel uygulama alanı tespiti dışında tüm konulara çözüm getiriyor" dedi.

Yeni planda yaratılan yeşil alan ve sosyal donatı alanlarının işaretlendiği yerlerde bina olup olmadığının sorulması üzerine, İşler, "Yapılmış blokların bazıları etkileniyor. Bu bloklar amaçlanan şekilde kullanılamayacaksa yıkılacak" yanıtını verdi.

Kuşadası Belediye Başkanı CHP'li Esat Altungün, "Uydukent bir kangren. Bu kangrene operasyon yapılmalı. Bizim dönemimizde yapılan üçüncü plan. Daha önce yaptığımız bu planlar nedeniyle 18 meclis üyesi arkadaşımız hakkında İçişleri Bakanlığı'nca soruşturma izni verildi, ifadeler verdik. Bu sorunun çözülmesi gerekiyor" dedi.

Konuşmaların ardından yeni imar planı, 15'i CHP, 3'ü AK Parti, 5'i bağımsız, 1'er de DSP ve DP'li olmak üzere toplam 25 üyesi bulunan belediye meclisi üyesinden toplantıya katılan 19'unun oymasına sunuldu. Yeni plan, 10'u CHP, 1'i de DP'li toplam 11 belediye meclisi üyesinin oylarıyla kabul edildi. 3 AK Partili 'ret' oyu verirken, 3 CHP'li ve 2 bağımsız üye ise çekimser kaldı.

'Karara itiraz edeceğiz'

Toplantıyı izleyen avukat Bülent Tokuçoğlu, belediye meclisinin kararında daha önce yapıldığı gibi yine kanuna karşı hile olduğunu ileri sürdü. Karara itiraz edip, konuyu yargıya taşıyacaklarını belirten Kokuçoğlu, "Kararla bilirkişi heyetinin dikkat çektiği en önemli şey göz ardı edildi. Bu değişiklik plan onama sınırları atlanarak yapıldı. Etrafındaki diğer parsellerle birlikte olmalıydı. Mahkemenin önce 5 binlik imar planı yapılır, sonra 1000'lik uyarısını yerine getirmeye çalışıyorlar" dedi.

Bilirkişi ne demişti?

Bilirkişi heyeti, iptali istenen imar planlarıyla ilgili olarak mahkemeye sunduğu raporda, "Uydukent'e imar ayrıcalığı tanınmış. Yüz binlik Aydın Muğla Denizli Çevre Düzeni Planında Uydukent toplu konut alanında bulunan bloklara yasal statü kazandırmaz. 5 binlik ile binlik planlar arasında uyumsuzluk var. İşlevsel bütünlük göz önüne alınmamış. Şehircilik ve planlama esaslarına aykırı hareket edilmiş. Değişiklikte kamu yararı yoktur" demişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uydukente-yeni-plan_106899.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!