Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.


Uzmanlar Açıkladı: Seller Neden Oluyor?

Artan sağanak yağışlar yurt genelini etkisi altına aldı. Yaşanan kuraklık ise sel olaylarını tetiklemeye başladı. Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu ve Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara şehir planlaması ve ormansızlaşmaya dikkat çekti.

yapi.com.tr
Uzmanlar Açıkladı: Seller Neden Oluyor?

Yaşanan iklim değişikliği ve çevrenin yanlış politikalarla yönetilmesi sonucunda Türkiye her yıl sel felaketleriyle sarsılıyor. Son olarak Samsun, Trabzon, Ankara ve Kırıkkale gibi şehirlerde sel felaketi yaşandı.

Cumhuriyet’ten Şeyda Öztürk’ün haberine göre; konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar şehir planlaması ve ormansızlaşmaya dikkat çekti.

‘Planlamalar doğru yapılmıyor’
Kentlerde yaşanan nüfus artışı ve yoğun yapılaşmaya değinen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı Pelin Pınar Giritlioğlu, “Bir şehrin altyapısı olmadan üstyapısı oluşturuluyor. Altyapının direncinin üstüne yapılaşma, nüfus yoğunluğu ve plansızlık yaşanınca da sel felaketleriyle baş edilemiyor. Sanayi, yeşil alan, konut ve park gibi bölgeleri doğru planlamadan kentler oluşturulunca bu tarz sorunlar yaşanıyor. İklim kriziyle de birlikte sorun giderek artıyor.” dedi.

‘Erozyona müsait bir ülke’
Türkiye Ormancılar Derneği Başkanı Ahmet Hüsrev Özkara da Türkiye’nin erozyona müsait bir ülke olduğunu söyledi. Özkara, “Mevcut ormanları korumamız ve arazide oluşabilecek erozyonu minimuma indirmemiz gerekiyor. Buna karşın biz tam tersini yaparak ormanlardaki aşırı üretim ve saha bölünmelerine izin veriyoruz. Ormanların içi boşaltıldı. Göstermelik ağaçsız orman sayılarında artış var.” ifadelerini kullandı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yusuf Demir ise haziran ayının yaşanmasına karşın yaz mevsiminin gelmediğini belirterek, yağışlar sonrası ciddi bir kuraklık riskinin ortaya çıkacağını tahmin ettiğini belirtti.

Haberin tamamına linkten ulaşılabilir.

http://www.yapi.com.tr/haberler/uzmanlar-acikladi-seller-neden-oluyor_198358.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!