Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Vahşi Madenciliğin Önü Açılıyor

TEMA Vakfı ile CHP’nin ayrı ayrı açtığı davalar sonucu Madencilik Yasası ve ilgili yönetmeliklerin iptal edilmesi üzerine hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde TBMM’ye gönderilen yeni yasa tasarısının “kuralsız ve vahşi madenciliğin” önünü açtığına dikkat çekildi.

Cumhuriyet Gazetesi
Vahşi Madenciliğin Önü Açılıyor

TEMA Vakfı ile CHP’nin ayrı ayrı açtığı davalar sonucu Madencilik Yasası ve ilgili yönetmeliklerin iptal edilmesi üzerine hazırlanan ve geçtiğimiz günlerde TBMM’ye gönderilen yeni yasa tasarısının “kuralsız ve vahşi madenciliğin” önünü açtığına dikkat çekildi. Yeni tasarının, iptallerden önce verilen tüm işletme ve arama ruhsatlarını yasallaştırdığına vurgu yapılarak, yeni Madencilik Yasa Tasarısı’nın anayasaya uygun gibi görünmesine karşın uygulamada hiçbir şeyin değiştirilmediği belirtildi.

TEMA Vakfı, madencilik alanında yaşanan hukuki gelişmelerle ilgili olarak dün Point Otel Barbaros’ta bilgilendirme toplantısı düzenledi. TEMA Vakfı Hukuk Danışmanı Ömer Aykul, 11 maddelik yeni Maden Yasası Tasarısı’nın Anayasa Mahkemesi’nce iptal edilen 7. maddenin yerine getirilen 2. maddedeki “kazanılmış hak” tanımına dikkat çekerek “Sihirli bir kelime bulmuşlar. ‘Kazanılmış hak’ kavramı bu tasarıda Anayasa Mahkemesi kararını etkisiz hale getirmek için son derecede mükemmel kullanılmış” dedi. Aykul, bu tasarı ile iptal kararları öncesi mevcut maden ruhsatlarının tamamının yasallaştırılmasını eleştirdi. Söz konusu maddenin diğer sakıncalarını Aykul şöyle sıraladı:

“Tasarı ile gayri sıhhi müessese işletme ruhsat verme yetkisi belediyelerden alınıp il özel idarelerine verilerek, muhalif ve söz geçirilemeyen belediyeler yerine, valilikler aracılığı ile yerel yönetimlerin takdir hakkı kaldırılmak istenmektedir. Çevre ve Orman Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın müsteşarları yasa ile oluşturulan kurulun daimi üyesi değildirler. İmar planı yapılan yerlerde mevcut maden sahaları için ilgili mercilerden izin alma hükmü de kaldırılıyor.”

Jeoloji yüksek mühendisi Prof. Dr. Tahir Öngür de Türkiye’de “cumhuriyet madenciliğinin” terk edildiğini ve sektörün yıkıma götürüldüğünü söyleyerek “Cumhuriyet madenciliği Pinochet’nin Şili’sinde bile var. Allende’nin kurduğu kamu madencilik şirketi hâlâ duruyor. Biz Etibank’ı yok ettik” dedi.

Çaldağı örneği

İTÜ Kimya Metalurji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Duman ise tasarının dünyanın en kötü örneklerinden biri olduğunu vurguladı. Duman, Çaldağı örneğini vererek şunları söyledi: “Çaldağı’nda 15 milyon ton sülfirik asit açıkta kullanılacak. Sülfürik asit buharlaşarak ve kalkerli kayalarca Gediz, Foça, Menemen ovalarına taşınacak. 3 ova yok olacak. Dünyanın hiçbir yerinde daha önce böyle bir deneme yapılmadı. Çaldağı’nda nikel çıkaran şirketin ortaklarından biri eski İngiltere Büyükelçisi. Dokunulmazlığı var yani.”

http://www.yapi.com.tr/haberler/vahsi-madenciligin-onu-aciliyor_77829.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!