Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Van Göç Ediyor

Göç eden insanların bir kısmı başka illerdeki akrabalarının yanına giderken, bir kısmı da yine farklı illerde ev kiralıyor. Ada 65 Emlak sahibi Bahattin Pişken, Van'daki ikinci depremden sonra göç dalgasının hızlandığını belirterek, ''Emlakçı olarak ben bile göç ettim. İl nüfusu 1 milyonun üzerinde olan Van'dan çok sayıda kişi geçici olarak göç

yapi.com.tr / AA
Van Göç Ediyor

Foto: Mehmet Bayer (AA)

Van'da yaşanan depremler, emlakçıları bile göç ettirdi. Göç eden insanların bir kısmı başka illerdeki akrabalarının yanına giderken, bir kısmı da yine farklı illerde ev kiralıyor. Ada 65 Emlak sahibi Bahattin Pişken, Van'daki ikinci depremden sonra göç dalgasının hızlandığını belirterek, ''Emlakçı olarak ben bile göç ettim. İl nüfusu 1 milyonun üzerinde olan Van'dan çok sayıda kişi geçici olarak göç etti. İkinci depremde daha çok ev hasar aldı. 25-30 ev yıkıldı, az hasarlı evler daha çok hasarlı hale geldi'' dedi. Van'dan göç eden insanların genellikle başka illerdeki akrabalarının yanına gittiklerini ifade eden Pişken, ''İzmir, Diyarbakır, Batman, Adana, Ankara, İstanbul... Kimin akrabası nerede varsa oraya gidiyorlar'' diye konuştu.
    
Pişken, Van'da 7 yıldır emlakçılık yaptığını, kendi ofis binasının da hasar gördüğünü ve kimsenin binaya korkudan giremediğini savundu. İnsanların çoğunun ekonomik koşullarının ev kiralamaya uygun olmadığını belirten Pişkin, ''İzmir, Bodrum, Mersin gibi yerlerde yazlıklar var. Duyarlı olan vatandaşlara sesleniyorum, lütfen yazlıklarını depremzede vatandaşlara açsınlar. O bölgelerdeki belediyelerin, kaymakamlıkların çok duyarlı olmalarını bekliyoruz'' dedi. Bahattin Pişken, önümüzdeki dönemde Van'da arsa fiyatlarının da iki katına çıkmasını beklediğini sözlerine ekledi.
    
''İnsanlar evlerine giremiyor''
    
Van Eğitimli Emlakçılar Derneği Başkanı ve Dost Emlak sahibi Sabri Çalım da 12 kişilik nüfusla Antalya'ya göç ettiklerini ve burada ev kiraladıklarını belirtti. Antalya'da kiraların eşyasız 250-300 eşyalı da 500-600 lira civarında olduğunu söyleyen Çalım, Mayıs-Haziran ayına kadar Antalya'da kalacaklarını ifade etti. Çalım, ''Bugün buraya gelmek üzere yolda olan akrabalarımız var. Depremin sürmesi nedeniyle halkta psikolojik sorun oluştu. O nedenle şu anda bir göç dalgası sürüyor. İnsanlar evlerine giremiyorlar'' dedi.
    
Zer Emlak sahibi Ferhat Karakoyun ise son olan depremden sonra Van'dan herkesin kaçtığını, Van'ın hayalet şehir haline geldiğini öne sürdü. Karakoyun, ''Ne otobüslerde ne uçaklarda yer var. Ayın 15'ine kadar hepsi dolu. Van'ın nüfusu 1 milyonun üstünde, benim tahminim çok fazla kişi Van'dan göç etmiştir'' dedi. Kendisinin de 8 kişilik ailesiyle bugün İzmir'e göç edeceklerini söyleyen Karakoyun, ''Ya akrabalarımızın yanına gideceğiz ya da ev kiralayacağız'' diye konuştu.
    
''Bir haftaya kadar otobüsler dolu''
    
Van Gölü Turizm otobüs firması Van yetkilisi Şahin Gökdere de bir haftaya kadar otobüslerin dolu olduğunu, Van'da artarda meydana gelen depremler ile göçün başladığını söyledi. Gökdere, ''Göç edenlerin gittiği yer ağırlıklı olarak İstanbul, İzmir, Mersin'' diye konuştu.
    
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya da göçlerin münferit değil, bir koordinasyon şeklinde olması gerektiğini belirterek, ''Belki bu göç eden kişilere devletin sosyal tesislerinde, kamplarında barınma imkanı verilebilir. Bunu devlet koordinasyonunda yapmak lazım'' dedi.

ETİKETLER: gayrimenkul kent
http://www.yapi.com.tr/haberler/van-goc-ediyor_89693.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!