Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Van Gölü'nde Tehlike Çanları

Van Gölü üzerinde kurulan arıtma tesisinin yeterli düzeyde çalışmaması nedeniyle 20 kilometrelik alan çamur deryasına dönüştü.

yapi.com.tr
Van Gölü'nde Tehlike Çanları

Evrensel'in haberine göre, Türkiye’nin en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü, duyarsızlığa kurban gidiyor. Günden güne kirletilen göl üzerinde, 1989 yılında 400 bin nüfus kapasitesine göre kurulan Van Büyükşehir Belediyesi Atık Sular Arıtma Tesisi’nde sadece kanalizasyon sularının yüzde 25’i arıtılmakta. Nüfusu bir milyonu aşan kentte bulanan tek arıtma tesisinde yüzde 75’li kanalizasyon suları da direkt göle akıtılıyor.

Hemen gölün yanı başında bulunan arıtma tesisi gölü günden güne kirletiyor. Saniyede bin 800 litre atık suyun akıtıldığı gölün 20 kilometre buyunca uzanan kıyı şeridi ise çamur deryasına dönüşmüş durumda.

Pis kokudan geçilmiyor

Arıtma tesisinin bulunduğu göl kıyısının yaklaşık 5 kilometrelik bölümü tel örgülerle kapatılırken, gölden yayılan pis koku da 5 kilometre uzağa kadar yayılıyor. Çevrede bulunan yurttaşlara kapatılan sahil kısmının uzağından geçen yurttaşlar bile pis kokudan etkilenmemek için yüzlerini kapatıyor.

Atık suların direkt göle akıtıldığı suyun tamamı çamur rengine dönüşürken, göle atılan diğer çöp ve hayvan pisliği de sahil kıyısına vurmuş durumda. Kaderine terk edilen gölün bu şekilde kirletilmeye devam edilmesi halinde ömrünün de kısalacağı belirtildi.

‘Göl büyük bir felaketle karşı karşıya’

Son yıllarda gölde yaşanan kirliliğe dikkat çeken Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, “Yetkililer bu duruma bir çözüm bulmalı. Van gölüne saniyede 1800 litre pislik dökülüyor. Göle bir sürü kaynak su geliyor bu sular dere ya da akarsu değil hepsi kanalizasyon suyu. Gölün sonu geliyor, büyük bir felaket ile karşı karşıya. Göl olmazsa, Van da olmaz. Van, göl ile büyüdü göl ile tanındı. Bu göl olmasa Van’ın da bir değeri olmaz acilen bu duruma bir çare bulunmalı” dedi.

ETİKETLER: Van Gölü
http://www.yapi.com.tr/haberler/van-golunde-tehlike-canlari_155997.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!