Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Venedik’te Ada Aldı, ama Bürokrasiden Şikayetçi

Venedik yakınlarındaki San Clemente adasını ve üzerindeki tesisi, 150 milyon avroluk yatırımla geçen Eylül ayında satın alan ve içindeki 5 yıldızlı oteli Nisan ayında hizmete sokmaya hazırlanan makina-inşaat-teknoloji gibi alanlarda faaliyet gösteren Permak Şirketler Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Selim Uyar, bürokrasiden yakındı.

yapi.com.tr / AA
Venedik’te Ada Aldı, ama Bürokrasiden Şikayetçi

İtalyan yatırım ajansı Invitalia’nın hafta içinde Roma’da Türk iş adamlarına yönelik 'İtalya’da yatırım olanakları' başlığıyla düzenlediği ekonomi çalıştayında deneyimlerini paylaşan Selim Uyar, Türk ve İtalyan ekonomisinin durumundan, Eylül ayında satın aldıkları San Clemente adasında yürüttükleri çalışmalara kadar pek çok konuda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
 
Ticaretin artık global olduğunu, yatırımın yurt içinde ya da yurt dışında olmasının çok önemli olmadığını belirten Uyar, "Türkiye’de de çok yatırımlarımız var ama yurt dışında da Türkiye’nin adını duyurmak, güzel bir şey" dedi. "Türkiye’nin bir yıldız olduğu hakikaten ortada. Bizim bankacılık sistemimiz, otelciliğimiz daha iyi. İtalyanlar da sanayi toplumu. Fakat, kriz nedeniyle ve bankacılık sisteminin de buna hazır olmaması sebebiyle yatırımlar durmuş vaziyette" ifadeleriyle iki ülkedeki durumu karşılaştıran Permak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı, şöyle devam etti:

"İtalya’nın iyi günlerinde böyle yerleri bize almak kısmet olmazdı. İtalya’da çok zengin var. Biz bunu, bu fırsatı kullanarak yaptık. Tahmin ediyorum önümüzdeki dönemlerde, Türk yatırımcıların bir kısmı daha bu yatırımları yapacak. İtalya’da, Fransa’da, İspanya’da, Yunanistan’da yapılabilir. Buralarda Türk Bayrağının dalgalandırılmasının hiçbir mahsuru yok. Çünkü Amerikalılar da Türkiye’de yapıyor. Gelirleri nereye gidiyor? Kendi ülkelerine. Biz de Türkiye’ye getireceğiz".

SelimSelim Uyar (Foto: Barış Seçkin/AA)İtalyan bürokrasisinin yavaşlığı sıkıntı yaratıyor

San Clemente adasını alıp, otelin restorasyon işine giriştikten sonra İtalya’da karşılaştığı durumu nasıl bulduğu sorulan Permak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Uyar, "İtalya, içinde bulunduğu koşullarla bizi yanıltmadı. Bunları bekliyorduk" dedi. Selim Uyar, "Yatırımcıya, Türkiye’dekinin aksine ilave bir yardım yok. Kurallar doğru, hukukları doğru, her şey doğru işliyor; ama yatırımcı desteği yönünden İtalya’nın verdiği bir destek yok" ifadelerini kullandı.

Bürokrasi bakımından Türkiye ile İtalya’yı kıyaslayan Uyar, "İtalyan yetkililer bizim bu yatırımı yapmamızdan dolayı çok memnunlar. Ama bahsettiğim gibi bürokrasileri çok ağır. O ağır bürokrasileri, bizim hızımızla geçmek kolay değil. Biz, Türkiye’de çok hızlı işlem yapabiliyoruz, burada basit şeyler bile uzun süre alıyor, o bizi yoruyor tabii" diye konuştu.


Adadaki son durum

Adadaki tesisin metruk 5 yıldızlı bir otel olduğunu bilgisini veren Uyar, "Venedik’in en güzel oteli orası. İtalya’daki tesislerin hiçbiri Türkiye ayarında değil, çünkü eskimiş ve yenilenmemiş. Burası da yenilenmemiş. Şimdi biz yenileme yapıyoruz" dedi. Tesisteki yenileme operasyonunu kendilerinin yaptığını, İtalyan devletinin desteği olmadığı için İtalyan firmalarının yer almadığına dikkati çeken Selim Uyar, Invitalia’nın hafta içinde "İtalya’da yatırım olanakları" konulu ekonomi çalıştayında bu deneyimlerini aktardığını, İtalyan yetkililerin de kendisiyle bu paylaşımından sonra ilgilendiğini belirtti.

Tesis, Nisan ayında açılıyor

Adadaki tesiste 15 Nisan 2014 tarihinde açılış yapacaklarını açıklayan ve bunun için hummalı bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Uyar, "Odalar eskimiş halde. Yeteri kadar yatırım da yapılmamış genel anlamda. Bunları biz tamamen yeniliyoruz" dedi. Selim Uyar, San Clemente adasını 2013 yılı ortasında bünyelerine kattıklarını anımsatarak, açılışı neden 2014’e bıraktıklarını şöyle açıkladı:

"Venedik, dünyanın en pahallı şehirlerinden biri. Otel fiyatları çok pahalı fakat, bunun karşılığında aldığınız servisler çok düşük. Ve doluluk oranı yüzde 83. Yani biz orayı hiç yenilemesek, yine yüzde 83 doluluk oranıyla çalıştırabiliyoruz. Fakat, yeni tesisler de açılacağı için rekabete hazır olmak maksadıyla biz yenilemeyi tercih ettik. 2013 sezon ortası olduğu için çalıştırmadık. 2014 sezonuna daha iyi bir kadroyla girmek istiyoruz".

http://www.yapi.com.tr/haberler/venedikte-ada-aldi-ama-burokrasiden-sikayetci_114530.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın
Haftanın ürünü Roca Akıllı Duş

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!