Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Vestas, Bandırma veya İzmir'de Rüzgar Türbini Kulesi ve Kanadı Üretecek

Dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticisi Danimarkalı Vestas’ın Türkiye ve Ortadoğu Bölge Lideri Mehmet Ali Neyzi, Türkiye’de rüzgar türbini üretimi konusunun rafa kalkmadığını, Bandırma ve İzmir bölgesi için etüt çalışması yaptıklarını söyledi.

Hürriyet Gazetesi
Vestas, Bandırma veya İzmir'de Rüzgar Türbini Kulesi ve Kanadı Üretecek

Dünyanın en büyük rüzgar türbini üreticisi Danimarkalı Vestas’ın Türkiye ve Ortadoğu Bölge Lideri Mehmet Ali Neyzi, Türkiye’de rüzgar türbini üretimi konusunun rafa kalkmadığını, Bandırma ve İzmir bölgesi için etüt çalışması yaptıklarını söyledi.

Rüzgar kulesinin bir kısmınının Türkiye’den alınmasını hedeflerini anlatan Neyzi, Türkiye’de 500 megavat kurulu güce ulaşmak istediklerini ifade etti.

Kule alımı karar aşamasında

Rüzgar türbininin değişik parçalardan oluştuğunu ve yatırım yaparken bunları kademeli olarak düşünmenin gerektiğini belirten Neyzi, şunları söyledi: “Kulenin bir kısmını kendimiz üretiyoruz. Bir kısmını da satın alıyoruz. Dolayısıyla birinci hedefimiz kulenin Türkiye’den alınması. Bu konuda epey bir çalışma yaptık. Yönetime sunduk ve karar aşamasındayız. Umarım ki bu yakın zamanda kesinleşecek. Buradaki esas amaç nakliye masraflarından da kurtulmak ve rekabet avantajı elde etmek. Türkiye’de yatırım yaparak yerlileşme amacımız bulunuyor. İkinci yatırım alanı ise kanat konusu; bu da yüzde 100 Vestas fabrikası olmak zorunda. Vestas Danimarka Türkiye’nin yatırım yapılabilecek uygun yerleri ile ilgili bir çalışma yaptı. Bandırma bölgesi ile İzmir bölgesi en tercih sebebi. Bir kısıt koymadık, bu konuda bir etüt yapıldı. Vestas’ın böyle bir ülke araştırması yapmış olması bu konudaki ciddiyetimizi ve bir hazırlık yaptığımızı gösteriyor.”

Türkiye ve Ortadoğu dengesi

Ortadoğu’daki öncelikle Suriye ve Lübnan gibi ülkelere konsantre olduklarını kaydeden Neyzi, şöyle konuştu: “Her ikisinin de petrol ve gazı az ve her ikisinin de santralları çok eski ve pahalı. Dolayısıyla rüzgar çok iyi bir alternatif onlar için. Her iki ülkede de şu anda görüşmekte olduğumuz projeler var. Onun dışında bütün Ortadoğu ile ilgileniyoruz. Buradaki hedefimiz ise buradaki projeleri 2 yıl içinde Türkiye ile eşit seviyeye getirmek. Türkiye’deki toplam satış hacmimiz ile Ortadoğu’daki satışımız birbiri ile dengeli olmalı.”

Kurulu güç 500 megavatı geçecek

Şu anda Türkiye’de 350 megavatlık kurulum yaptıklarını ifade eden Neyzi, projeler hakkında şu bilgileri verdi: “Yıl sonu itibariyle 500 megavatı geçeceğiz. Sipariş olarak ise açıkladığımız bazı projeler var, görüşmelerimizin sürdüğü projeler var. Son olarak açıkladığımız 93 megavatlık Ağaoğlu projesi. Onun dışında 24 megavatlık bir Beyçelik projesi var, Bodrum’a yakın. Onun da Ekim’de bitmesi bekleniyor. Bu firma otomotiv sanayinde fakat İspanyol bir ortağı var. İlginç olan konu ise İspanya’daki ortağı da İspanya’da rüzgar işine girmiş, Beyçelik de Türkiye’de giriyor.”

 

http://www.yapi.com.tr/haberler/vestas-bandirma-veya-izmirde-ruzgar-turbini-kulesi-ve-kanadi-uretecek-_80593.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!