Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Konteyner Kentte Yangın

Y Kuşağının Sadece %40’ı Konut Sahibi

“Konut Sahibi Olma Eğilimleri” araştırmasına göre; Y kuşağının %40’ı konut sahibi, henüz konut sahibi olmayanların %83’ü ise 5 yıl içerisinde ev satın almak istiyor.

yapi.com.tr
Y Kuşağının Sadece %40’ı Konut Sahibi

HSBC Grubu’nun bireylerin konut sahibi olma yolundaki ihtiyaç ve taleplerini incelemek amacıyla 9 ülkeden 9 binden fazla kişinin görüşünü alarak gerçekleştirdiği “Konut Sahibi Olma Eğilimleri” araştırması, Y kuşağının gelecek planları ile ilgili çarpıcı bulgular ortaya koyuyor. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen araştırma sonuçları; Y kuşağı için konut sahibi olmanın hayal olmadığını ancak zaman aldığını gösteriyor. Küresel olarak ücret artışlarındaki düşük seyir ile birlikte konut fiyatlarındaki yükselişin, Y kuşağının konut sahibi olması önündeki en büyük engeller olduğu belirtiliyor.

Araştırmaya göre; Y kuşağının sadece yüzde 40’ı konut sahibi, henüz konut sahibi olmayanların yüzde 83’ü ise gelecek 5 yıl içerisinde konut sahibi olmak istiyor.

Konut fiyatları yüksek geliyor

Araştırma; Y kuşağının konut alımında kayda değer bir finansal güçlük yaşadığına işaret ediyor. Ev almayı planlayan bireylerin %69’u henüz yeterli peşinatı biriktirmediğini belirtirken, %34’ü beğendiği tipte bir evi almayı finansal olarak karşılayamayacağını ifade ediyor. Uluslararası Para Fonu’nun Küresel Konut İzleme verilerine göre; 2016 yılında konut fiyatları, araştırmanın gerçekleştirildiği 9 ülkeden (Avustralya, Kanada, Çin, Fransa, Malezya, Meksika, Birleşik Arap Emirlikleri, Birleşik Krallık ve ABD) 8’inde geçtiğimiz yıl yükseliş gösterdi.

Konut sahibi olmayan katılımcıların %64’ü satın alabilmek için maaşlarının daha yüksek olması gerektiğini dile getiriyor. Ancak reel ücret artışının araştırmanın yapıldığı 9 ülkeden 7’sinde 2017 yılında %2’den düşük bir seviyede gerçekleşmesi bekleniyor.

Etkin finansal planlama yapılmıyor

Araştırmanın sonuçları; Y kuşağının konut alımına ilişkin etkin bir finansal planlama yapmadığına işaret ediyor. Gelecek 2 yıl içerisinde konut sahibi olmayı istediğini belirten bireylerin yaklaşık üçte biri (%31) henüz belirlenmiş genel bir bütçeleri olmadığını ifade ederken; %54’ü ise yalnızca tahmini bir bütçe belirlediklerini dile getiriyor. Geçen 2 yıl içerisinde konut sahibi olmuş bireylerin %56’sı da öngördüğü bütçeyi aştığını söylüyor.

Öte yandan araştırma, Y kuşağının konut sahibi olabilmek için büyük fedakarlıklar yapabileceğini ortaya koyuyor. Katılımcıların %55’i eğlence harcamalarını kısabileceğini, %33’ü hayalindekinden daha küçük bir ev alabileceğini, %21’i ise çocuk sahibi olmayı erteleyebileceğini ifade ediyor.

Araştırmanın sonuçlarına göre; ebeveynlerden finansal destek almak konut alımı için birikim yapmada fayda sağlayabilir. Konut sahibi olan bireylerin %36’sı ebeveynlerinden finansal destek aldığını belirtiyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/y-kusaginin-sadece-40i-konut-sahibi_156549.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!