Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Yabancı Enerji için Geliyor'

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, bugüne kadar enerji sektörüne 500 milyon dolarlık finansman sağladıklarını ifade ederek, “Bize neredeyse her hafta Türkiye’de enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen çok sayıda yatırımcı müracaat ediyor” dedi. “Kriz hiç hızımızı yavaşlatmadı. Enerji projelerini finanse etmeye devam ediyoruz”

Radikal Gazetesi
'Yabancı Enerji için Geliyor'

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş, bugüne kadar enerji sektörüne 500 milyon dolarlık finansman sağladıklarını ifade ederek, “Bize neredeyse her hafta Türkiye’de enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen çok sayıda yatırımcı müracaat ediyor” dedi. “Kriz hiç hızımızı yavaşlatmadı. Enerji projelerini finanse etmeye devam ediyoruz” dedi.

“Belki de bu krize dua etmek lazım, aksi halde enerji açığımız daha büyük olurdu” diyen Ateş, 2012 yılında Türkiye’de enerji ihtiyacının 240 milyar kilovat saate çıkacağını, 2020’de ise 500 milyar kilovat saatlik bir ihtiyaç oluşacağını belirtti. Türkiye’de bu talebe cevap verilebilmesi için 2020 yılına kadar hiç hız kesmeden, yıllık ortalama 4-5 bin megavat ilave yatırım yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu bu da ortalama yıllık 7-8 milyar dolarlık yatırıma tekabül ettiğini vurgulayan Ateş, Denizbank’ın bugüne kadar enerji sektörüne 500 milyon dolarlık finansman sağladığını kaydeden Ateş, “Kriz hiç hızımızı yavaşlatmadı. Enerji projelerini finanse etmeye devam ediyoruz” diye konuştu. Ateş, tarım ve enerjinin, ‘niş’ sektörler olduğunu da vurguladı.

Yabancılar geliyor

Türkiye’nin enerji çeşitliliğine gitmesi, enerjinin her alanında büyük kapasiteleri hayata geçirmesi gerektiğini, çok geç kalındığı takdirde enerjinin, kalkınmanın önünde büyük bir engel oluşturacağını savunan Hakan Ateş, Türk bankacılık sektörünün enerji finansmanına yeni başlamış olmakla birlikte konsorsiyumlar aracılığıyla bir araya geldiklerini anlattı. Ateş, Türkiye’de enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen çok sayıda uluslararası kuruluş bulunduğunu ifade ederek, “Bize neredeyse her hafta Türkiye’de enerji sektörüne yatırım yapmak isteyen çok sayıda yatırımcı müracaat ediyor” dedi.

Yabancı Türkiye’yi izliyor

Denizbank Kamu Proje Finansmanı ve Kurumsal Bankacılık Grubu Genel Müdür Yardımcısı Wouter Van Roste de, sadece Dexia’nın değil, pek çok uluslararası kuruluşun gözünün de Türkiye’nin üzerinde olduğunu, bu ülkeyi yakından takip ettiklerini belirterek, Dexia’nın enerji sektöründe çok tanınması nedeniyle dünyanın çeşitli yerlerinden yatırımcıların Denizbank’a başvuruda bulunduğunu, bilgi aldığını söyledi.

Türk ortak arıyorlar

Türkiye’ye gelen yatırımcıların Türk şirketleriyle hareket etmek istediğini ifade eden Roste, petrol ve doğalgazın yanı sıra, yenilenebilir enerji kaynaklarına da yönelmek gerektiğini, Google ve Microsoft gibi büyük ABD’li şirketlerin de fotovoltaik güneş enerjisine yatırım yaptığını anlattı. Roste, türbin ve ekipman satıcılarının kriz dolayısıyla satışının düşmesi ve ülkelerindeki ihracat kredi sigorta kuruluşlarının (Eximbank’lar) ekipman finansmanı için cazip olanaklar sağlaması nedeniyle enerjide yatırım için doğru zaman olduğunu belirterek, Dexia’nın dünya çapında finanse ettiği yıllık ortalama 8-9 milyar dolarlık proje hacminin yarısına yakınının enerjiden oluştuğunu kaydetti.

Denizbank Proje Finansmanı Grup Müdürü Burcu Evciler Avcı ise, enerji projesi sayısının geçen yılın ilk çeyreğine göre azaldığını ifade ederek, “Yine de şu anda elimizde birçok proje var. Bunları inceliyoruz, değerlendiriyoruz. Projelerin finansmanına devam ediyoruz” dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yabanci-enerji-icin-geliyor_69671.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!