Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yabancı Ev Sahiplerine Hazırlanın

Ahmet Nazif Zorlu'nun Karayolları arazisini 800 milyon dolar gibi sürpriz bir fiyata satın alması hem yarıştığı uluslararası fonları hem de emlak sektörünü şaşırttı.

Referans Gazetesi/Jale Özgentürk



b>Ahmet Nazif Zorlu'nun Karayolları arazisini 800 milyon dolar gibi sürpriz bir fiyata satın alması hem yarıştığı uluslararası fonları hem de emlak sektörünü şaşırttı.

Bir süredir talep daralması yaşayan emlak sektörü moral buldu. Ancak Türkiye gibi istihdamın giderek önem kazandığı bir ülkede bir sanayicinin üretime yönelik değil hizmet sektörüne yönelik büyük bir yatırım yapması genel olarak hayal kırıklığı da yarattı.

Ancak Zorlu'nun bu adımı şaşırtıcı sayılmaz. Çünkü bir süre önce yaptığımız sohbette Zorlu, Denizbank'tan çıkarken geleceğe yönelik ipuçları da vermiş enerji ve turizmde yoğunlaşacağını açıklamıştı.

O sohbette en çarpıcı saptaması "Türkiye sanayileşmede treni kaçırdı. Uluslararası bir markamız bile olamadı. Bu, utanç verici" sözleri olmuştu.
Bu yatırımla da görülüyor ki tekstil ve televizyonda Çin ve Uzakdoğu rekabeti ile boğuşan Zorlu, artık daha çabuk değer yaratacak yeni alanlarda şansını deneyecek.
Aslında bu ihale de gösterdi ki emlak sektörü artık yabancı fonların gündemine kesin olarak girmiş durumda.

Alışveriş merkezlerine yönelik ilgileri bilinen fonlar şimdi de konut sektörüne girmek üzere.

Türkiye'deki kira gelirlerinin ve emlaktaki hızlı değer artışının peşine düşen yabancı fonlar var olan konut projelerini gözden geçiriyor.
Çok kısa bir süre içinde somut bir anlaşma da açıklanmak üzere.
Projenin sahibi Ağaoğlu. İstanbul'da Toplu Konut İdaresi'nden sonra 6 bin konutluk projesiyle ikinci büyük inşaat şirketi olan Ağaoğlu, 500 milyon dolar bütçeye sahip bir fonla satış anlaşmasını imzalamak üzere.

Bu anlaşma öncesinde şirketin sahibi Ali Ağaoğlu ile bir araya geldik. Ağaoğlu, İstanbul'un en eski müteahhitlerinden biri. Baba mesleğini sürdürüyor. İstanbul'da 18 katlı binayı ilk yapanlardan biri.

Anadolu yakasında yıllarca arsa toplayan Ağaoğlu, şimdi bu arsalarını "lüks değil nitelikli" dediği konut projeleriyle değerlendiriyor. Bölgede üç otel projesi de sürüyor.
My World konseptinde ürettiği konutlar yabancıların da hayli ilgisini çekmiş. Ağaoğlu, emlak sektörünün Türkiye için kurtarıcı olduğuna inanıyor. İspanya modeli de ilk verdiği örnek. İspanyolların 2 milyon konutu yabancılara sattığını ve 600 milyon euro kazandığını hatırlatarak Türkiye'nin potansiyelini ise 1 trilyon dolar olarak açıklıyor.
Konut sektöründe fiyatlar patladı, çatladı gibi iddialara karşı çıkan Ağaoğlu, ofislerinin tıklım tıklım olduğunu söylüyor.

Konut sektöründe gidecek çok yol olduğunu da ekliyor ve "Fiyatlar hâlâ çok ucuz. Yabancılar da bunu görüyor. İmkânı olan herkes bir an önce konut almalı. Herkese göre konut var. Almasını bilmek gerekiyor" diyor.

Ağaoğlu, İstanbul'daki konutları yakından bilen bir isim. İstanbul'daki konutların yüzde 70'inin oturulamaz kalitede olduğunu ve depreme dayanıklı olup olmadığının bilinmediğini söyleyen Ağaoğlu, konut stokunun acınacak durumda olduğu görüşünde.

Türkiye'de 18 milyon konut olduğunu anlatan Ağaoğlu, her yıl 1 milyon konut üretilmesi gerektiği görüşünde.
Ağaoğlu'na göre işte bu nedenle Türkiye'de emlak sektörünün önemi azalmayacak.

Mortgage Yasası konusunda ise kısa sürede bir değişim beklemiyor. Bu gelişmenin ancak uzun vadeli kaynak bulabilecek olan bankacılık sektörüne yarayacağını dile getiriyor.
Ağaoğlu'nun söylediklerini inşaat ve bankacılık kesimindeki pek çok isimden son günlerde sık sık duyuyoruz.
Yabancı fonların iştahını şimdi konut sektörü kabartıyor. 2007 yılı başında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören toplam 10 gayrimenkul şirketinin hisselerine yatırım yapan yabancıların bu hisselerdeki toplam payının yüzde 29.5’e ulaşması da bunu kanıtlıyor.

Sonuç: Parası olanlar bir an önce konutunu alsın. Parası olmayana bir mesajımız yok. Yakında ev sahibiniz yabancı olursa şaşırmayın!

http://www.yapi.com.tr/haberler/yabanci-ev-sahiplerine-hazirlanin_52499.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!