Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yabancı Talebi Rekabeti Yazlığa Taşıdı

Yabancı talebi rekabeti yazlığa taşıdı

Sabah Gazetesi



abancılara satış izninin çıkmasıyla birlikte gayrimenkul satışlarında canlanma yaşanması, inşaatçıları da yazlık projelerine yöneltti. Ağaoğlu, Yapı Endüstrisi, Koray gibi sektörün önde gelen şirketleri şimdiden 'yazlıkçılar' arasına girdi.

Yabancılara gayrimenkul satışına 7 Ocak 2006'da tekrar izin verilmesi ile birlikte, geçen 3 ayda bin 565 yabancıya toplam 412 bin metrekare gayrimenkul satışı yapıldı. Bu da her gün hemen hemen 17 gayrimenkulün satıldığını ortaya koyuyor. Toplam 30 ilde gayrimenkul edinen yabancılar, en fazla yazlık satın alıyor. Satışların en yoğunlaştığı illerin başında Antalya geliyor.

En çok İngilizler alıyor
Yılın ilk 3 ayında Antalya'da, 875 yabancı 637 taşınmaz satın aldı. Ayrıca, Aydın'da 255, Muğla'da 121, İstanbul'da 68, Mersin'de 63, İzmir'de de 53 yabancı emlak sahibi oldu. Yılın ilk çeyreğinde Türkiye'de taşınmaz satın alan yabancıların mensup olduğu ülke sayısı 24'ü buldu. Bunlar arasında da ilk sırayı, geçmiş yıllarda olduğu gibi yine İngilizler aldı. Bu dönemde 588 İngiliz, büyük bölümü güney illerinde, toplam 420 gayrimenkul edindi.

İkinci sırada bulunan Almanlar da 258 taşınmaz satın alırken, Türkiye'de mülk edinen Almanların sayısı ise 267 oldu. Listede Almanların ardından sırasıyla İrlandalılar, Hollandalılar, Norveçliler, Belçikalılar ve Yunanlılar yer aldı.Tablo böyle olunca, yabancılara yazlık satışında yaşanan canlanma, şirketleri de yazlık konut projelerine yöneltti. Sadece son dönemde açıklanan yazlık projelerini derledik.

Yapı Endüstrisi Bodrum'da bin konut yapıyor
Bodrum'da arka arkaya gerçekleştirdiği projelerle adından sıkça söz ettiren Yapı Endüstrisi, Bodrum'da 10 farklı projede toplam bin konutun inşaatını yürütüyor. Bu projelerden birisi, Seaside Astera Evleri. Site, 800 metrekarelik 7 adet malikane ve 7 adet villadan oluşuyor. Seaside Astera Evleri'nin altyapı çalışmaları tamamen bitti. Projede, sosyal yaşam alanları olarak özel plaj, iskele, 500 metrekarelik yüzme havuzu ve tenis kortu mevcut.

Şirketin bir diğer projesi de Göltürkbükü'ndeki Sandalet Evleri. Konsept tasarımını Cemil İpekçi'nin üstlendiği Sandalet Evleri'nin mimarisi, Eski Roma'dan esinlenerek inşa ediliyor. Projede 82 daireden oluşan 3'er katlı 30 blok yer alıyor. Proje içerisinde 2 havuz, köy meydanı, sandalet müzesi, sarnıç, market ve restoranın yanı sıra ev sahiplerine uzmanlar eşliğinde geleneksel el işlemeciliği eğitimlerinin verileceği hobi atölyeleri de yer alıyor. Yine Yapı Endüstrisi'ne ait bir diğer proje de temelleri atılan Castle Projesi. Sadece 19 evin bulunduğu projede, büyüklükleri 86 ile 115 metrekare arasında değişen 4 tip konuttan oluşuyor. Castle'de 2 adet yüzme havuzu bulunuyor.

Ağaoğlu ve Net Holding'den Milas'a 30 bin kişilik proje
Ağaoğlu Şirketler Grubu ile Net Şirketler Grubu, Bodrum'da yabancılara yazlık ev satışı konusunda işbirliği yaptı. "Bodrum-Milas Gayrimenkul ve Turizm Geliştirme Projesi", Muğla- Milas'ın Mandalya Körfezi kıyılarında gerçekleştirilecek. Proje, toplam 9 milyon 500 bin metrekare büyüklüğündeki arazi üzerinde hayata geçirilecek. Bodrum'a 25 kilometre uzaklıkta bulunan projede; oteller, kongre ve sergi salonları, kır evleri, villalar, oyun alanları, golf sahası, spor kulüp ve tesisleri ile eğlence ve alışveriş merkezleri yer alacak. 30 bin kişilik proje, eski Yunan ve Roma uygarlıklarının kalıntılarının bulunduğu bölgede yer alacak.

Yüzde 94'ü açık ve yeşil alan
Aktif ve pasif yeşil alanlara geniş yer ayrılan projede, toplam arazinin yüzde 94'ü açık ve yeşil alanlara ayrılacak. Toplam 6 etaptan oluşan projenin ilk basamağına; Türkiye'de özel mülkiyet üzerine kurulu ilk saha olan 18 delikli golf sahası ile başlanacak. İlk etapta golf sahasının yanı sıra 4 adet otel, devre mülk ve apart oteller ile toplam 5 bin konut ünitesi, alışveriş merkezleri ve spor tesisleri yer alacak.

Net Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Besim Tibuk, "Yabancılara konut satışı kanununun çıkması gözlerin Türkiye'ye çevrilmesini sağladı" derken Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu ise "İstatistiklere göre yabancıların geldikleri bir ülkede kendilerine ait bir evde konaklama süresi, yaklaşık altı ay ve harcanan aylık gider hane başı 3 bin Euro. Sadece evin satışı ile bir kerede ödeme alınmayaca, her ay 3 bin Euro ülkeye girecek" diye konuştu.

Koray da yazlık için yer arıyor
Bugüne kadar binlerce konuta imza atan Koray İnşaat da güney sahillerinde çok büyük ölçekli yazlık ev projelerine girmek için yer arıyor. Koray Genel Müdürü Murat Şamil Çapar, "Antalya, Bodrum, Fethiye gibi tatil yerlerinde çok büyük projeler hayata geçirmek istiyoruz. 2'nci konut, yani yazlık üreteceğiz" dedi. Güney sahillerinde gayrimenkul sektöründe yaşanan canlanmanın temel etkeninin yabancılar olduğuna işaret eden Çapar, hedef kitlelerinin hem yerli hem de yabancılar olacağını söyledi. Çapar, yabancılara gayrimenkul satarken uzun vadeli memnuniyet sağlamanın önemini belirterek, "Sat ve unut olmamalı. Her türlü ihtiyaca karşılık veren kapsamlı projeler üretmemiz gerek" diye konuştu.

Regnum'dan antik kentte 196 ev
Regnum İnşaat, Bodrum Güvercinlik Koyu'nda yapımına başladığı Bargylia projesinde antik kent atmosferiyle modern yaşam olanağı sunuyor. Bargylia Evleri 196 adet konuttan oluşuyor. Havaalanına 20 ve Bodrum merkeze 25 kilometre uzaklıkta bulunan Bargylia Evleri'nin kendine ait özel bir koyu, yüzme havuzu, fitness salonu, çocuk oyun alanları ve Golf Çalışma sahası gibi birçok sosyal aktivite alanı var. 145 bin ile 218 bin YTL arasında değişen daire fiyatları, metrekaresine ve konumuna göre de farklılık gösteriyor. Satışa çıktığı günden itibaren hem yurtdışında hem de Türkiye'de yoğun talep gören Bargylia Evleri'nin yüzde 30'luk kısmı satıldı. Regnum'un Londra ve Türkiye'deki ofislerinden satışı sürdürülen Bargylia Evleri'nin Mart 2007'de teslim edilmesi planlanıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yabanci-talebi-rekabeti-yazliga-tasidi_45926.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!