Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yalıkavak'a Amerikan Modeli İmar Planı

Yalıkavak Belediyesi'nin davetlisi olarak Amerika'nın Colorado Üniversitesi Mimarlık ve Planlama Fakültesi'nde öğrenim gören 6 lisans ve 8 lisansüstü öğrenci, beldenin imar plan ve yönetmeliklerine uygun olarak Yalıkavak'ın önümüzdeki 30 yılında hayata geçirilebilecek projeleri hazırlamak için Bodrum'a geldi.

Akşam



alıkavak Belediyesi'nin davetlisi olarak Amerika'nın Colorado Üniversitesi Mimarlık ve Planlama Fakültesi'nde öğrenim gören 6 lisans ve 8 lisansüstü öğrenci, beldenin imar plan ve yönetmeliklerine uygun olarak Yalıkavak'ın önümüzdeki 30 yılında hayata geçirilebilecek projeleri hazırlamak için Bodrum'a geldi.

Üniversitenin Türk öğretim görevlileri Prof. Dr. Fahriye Sancar ve Dr. Korkut Onaran başkanlığında Yalıkavak'ın 6 köyü 7 mahallesinde iki hafta süren çalışmalar yapan Amerikalı öğrenciler, beldenin gelecekteki mimari gelişiminin nasıl olması gerektiği, kentsel tarım projeleri ve beldeyi bekleyen tehlikeleri ana hatları ile belirten raporlarını Belediye Başkanı Mustafa Saruhan, meclis üyeleri ve vatandaşların katıldığı toplantıda anlattı.

Rant değil; gelecek
Colorado Üniversitesi'nin Türk öğrenim görevlisi Prof. Dr. Fahriye Sancar, 'Yıllardır sahillerde rant peşinde koşan zihniyet beldenin betona yenik düşmesine neden olmuş. Amerikalı öğrencilerimiz karadan ve denizden yaptıkları incelemelerde daha yaşanabilir bir Yalıkavak projesinde dikkat edilmesi gerekenleri rapor halinde belediyeye sundular. Rant değil insanlığın geleceği düşünülerek planlama yapılması gerektiği ortaya çıktı' diye konuştu.

Yalıkavak Belediye Başkanı Mustafa Saruhan da ABD'li öğrenciler tarafından hazırlanan imar plan ve yönetmeliklerine ait raporları bu yıldan itibaren değerlendirmeye alacaklarını belirterek, şunyarı söyledi: 'Yalıkavak'ın önümüzdeki 30-40 yılını düşünerek yaptığımız imar plan ve yönetmeliklerindeki değişiklerin birçoğu Amerikalı öğrencilerin hazırladığı raporda yeralıyor. Ancak onların bizim elimizde olmayan önerilerini göz önüne alarak, meclisin gündemine getireceğiz. Yabancıların da çoğunlukla yaşamayı tercih ettiği Yalıkavak'ı geleceğin Amerikalı mimarlarının gözü ile görmek ve onların hazırladığı projelerle gelişmesinde ve geleceğe taşınmasında hiçbir sakınca görmüyoruz. Bu nedenle Colorado Üniversitesi ile ilişkilerimizi sürdüreceğiz, Amerikalı bilim gurubuna beldemiz adına yaptıkları çalışmalar için teşekkür ederim.'

Habitat Kentleşme Kozası Mimarlar Odası Bodrum Temsilciliği, Yalıkavak Belediyesi, sivil toplum örgütleri ve ABD'li mimar adayı öğrencilerin pazırnladığı raporda, beldedeki turizm sektörünü çeşitlendirecek, kültür, doğa ve tarih değerlerini öne çıkaracak yatırım ve yaklaşımlara önem verilmesi gerektiği belirtildi. Ayrıca, imar planındaki az yoğunluktaki konut alanlarının yapılmasında altyapı masraflarını en aza indirmek ve doğal açık alanların oranının arttırılmasını sağlamak, kültürel aktivitelerin bulunduğu merkezler yapılması, deniz taşımacılığına öncülük verilmesi gerektiği de vurgulandı.

Kültür-tarih kolyesi
Raporda ayrıca, köy yerleşmelerinin kültür-doğa-tarih kolyesine takılarak birbirine toplu taşıma ağı ile bağlanması önerildi. Raporda ayrıca, Yalıkavak beldesinin yarımadadaki en uygun coğrafi koşullara sahip olması nedeniyle, teleferik, safari turları ve kültür turizminin yoğunlaştırılmasına yönelik projelerin geliştirilerek özellikle kıyı şeridindeki yoğun betonsal yapılaşmaya dur demenin zamanının geldiği belirtildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yalikavaka-amerikan-modeli-imar-plani_28032.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!