Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yangında Arsa Mafyası Şüphesi

Yunanistan’da geçen cuma gününden bu yana süren yangınlar bir türlü söndürülemiyor. Hükümetin son çare olarak AB ülkelerine yaptığı yardım çağrılarına şu ana kadar sadece İtalya, Fransa ve Kıbrıs Rum yönetimi cevap verdi. Özellikle başkent Atina’nın bulunduğu yarımada ve çevresinde çıkan yangınların eşzamanlı olması, arsa mafyasını gündeme

Cumhuriyet Gazetesi
Yangında Arsa Mafyası Şüphesi

Yunanistan’da geçen cuma gününden bu yana süren yangınlar bir türlü söndürülemiyor. Hükümetin son çare olarak AB ülkelerine yaptığı yardım çağrılarına şu ana kadar sadece İtalya, Fransa ve Kıbrıs Rum yönetimi cevap verdi. Özellikle başkent Atina’nın bulunduğu yarımada ve çevresinde çıkan yangınların eşzamanlı olması, arsa mafyasını gündeme getirdi. Konu ile ilgilenen çevreler, her yıl aynı mevsimde ve rüzgârların en sert estiği dönemlerde yangınların çıkmasını dikkat çekici olarak niteliyorlar.

Turistik bölgeler

Yangınların en yoğun olarak yaşandığı bölgelerin başında turistik alanlar geliyor. Atina’ya yakın bölgelerde başlayan yangınlar, rüzgârın sürekli yön değiştirmesi yüzünden kontrol altına alınamıyor. Marathona, Nea Makri, Porto Germanos, Pendeli gibi yaz turizminin yoğun olarak yaşandığı bölgelerdeki yangınlar yüzünden binlerce kişi bulunduğu bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. Kara ve havadan sürekli olarak müdahale edilmeye çalışılan yangınlarda şu ana kadar on binlerce dönümlük ekili ve ormanlık alan yok oldu.

Yunan basını, yangınları çıkartanların arsa spekülatörleri olduğunu belirterek, son otuz yıl içinde bölgede yangınlar yüzünden yok olan yaklaşık 300 bin dönümden fazla arazinin büyük bölümünün şehir planları içinde yer aldığına dikkat çekiyorlar. Yanan diğer alanlar ise şehir planları içinde yer almıyor, ancak kaçak yapılaşma için elverişli bölgelerde bulunuyor. Yangınların yok ettiği bölgeler tüm dünyada olduğu gibi bir süre sonra arsa mafyasının eline geçiyor. Arazinin yeri ve durumuna göre zaman içinde önce küçük, sonra büyük parsellere ayrılan yangın bölgeleri, lüks ev sahibi olmak isteyenlere fahiş fiyatlarla satılıyor.

Bölge halkı da yangınları çıkartanlar konusunda sürekli olarak ihbarda bulunuyor.

Türkiye uçak gönderdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis’i telefonla arayarak “geçmiş olsun” dileğinde bulundu. Erdoğan, Karamanlis’e yangın konusunda Türkiye’nin her türlü yardımı ve desteği vermeye hazır olduğunu bildirdi. Karamanlis de Erdoğan’a teşekkür etti.

Türkiye, yangınlarla mücadele eden Yunanistan’a bir söndürme uçağı gönderdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ile önceki gece telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Bakoyanni söndürme çalışmaları için uçağa ihtiyaçları olduğunu söyledi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu dün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, bir adet CL 215 tipi amfibik yangın söndürme uçağının Erdoğan’ın talimatı üzerine Yunanistan’a gönderildiğini, 2 uçağın da hazır tutulduğunu bildirdi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yanginda-arsa-mafyasi-suphesi_71736.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!