Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nda Kayıtlar Başladı

Yapı projelerinin başarılı bir şekilde işletilebilmesi için gereken güncel bilgi, done ve saha deneyimlerinin derlenmesi, bunların öğrencilerle ve yapı sektöründeki profesyonellerle paylaşılması, bu konularda AR - GE çalışmalarının yürütülmesi, uzmanca 'planlama – denetleme – değerlendirme – yönlendirme' yapılması hedefleriyle oluşturulan Yıldız

yapi.com.tr
3 Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nda Kayıtlar Başladı

apı projelerinin başarılı bir şekilde işletilebilmesi için gereken güncel bilgi, done ve saha deneyimlerinin derlenmesi, bunların öğrencilerle ve yapı sektöründeki profesyonellerle paylaşılması, bu konularda AR - GE çalışmalarının yürütülmesi, uzmanca 'planlama – denetleme – değerlendirme – yönlendirme' yapılması hedefleriyle oluşturulan Yıldız Teknik Üniversitesi Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı'nda (Yİ - TYL) kayıtlar başladı. 2008 yılında aralarında TAV, Enka, Tekfen, Yapı Merkezi, ANT Yapı, Koray, Baytur, Teknik Yapı, Tek Yol, Dumankaya, Kagir Ahşap, Hektaş, İdealist GYO, Arıkanlı, Avinal, Botek, Proje Yönetim, OK-SERV, Soyak, Sinpaş gibi sektörün önde gelen firmalarının yöneticilerinin de hazır bulunduğu bir törenle start verilen program, inşaat firmalarına yetkin proje yöneticileri kazandırmayı hedefliyor.

Yapı işletmesinin inşaat projeleri için söz konusu olan geliştirme, planlama, uygulama, denetleme ve değerlendirme fonksiyonlarının tümünü içeren bir şemsiye kavram olduğunu vurgulayan YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü, Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Başkanı, Yİ –TYL Program Yürütücüsü Prof. Dr. Haluk Çeçen, programı çok yönlü ve disiplinlerarası bir Anabilim Dalı olarak tanımlıyor. Dünya genelinde her yıl yapı işletmesi çalışmaları ya hiç, ya da doğru yapılamadığı için milyarlarca dolarlık maddi kayıpların yaşandığına, bu nedenle rekabet gücünü kaybeden ve iflas eden birçok şirkete rastlandığına dikkat çeken Prof. Dr. Çeçen, Türkiye'de de durumun farklı olmadığını söylüyor:

"Türk inşaat firmaları yetkin 'proje yöneticisi' bulmakta çok zorlanıyorlar. Proje yönetim hataları çok ciddi zaman, emek, para, mal ve can kayıplarına yol açıyor. Maddi kaynakları ciddi ölçüde kısıtlı olan ülkemizde, bu boyutlarda kayıplarla yaşama lüksümüz olamaz. İnşaat projelerinin başarılı olabilmeleri için, inşaat proje yöneticilerinin çağdaş proje yönetim tekniklerini bilmeleri ve bunları zamanında ve doğru bir şekilde uygulamaları gerek. Dolayısıyla, yapı işletmesi konusunda süratle bir eğitim seferberliğini başlatıp, sektörü yapı işletmesi sisteminin çağdaş yöntemlerini  öğrenmiş ve başarı ile uygulayabilen yöneticiler ve elemanlarla donatmalıyız".

YTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü olarak gerçekleştirdikleri programın uygulama ağırlıklı yapısının altını çizen Prof. Dr. Çeçen, eğitime mühendis, mimar ya da işletmeci herkesin katılabildiğini hatırlatıyor. Her yıl 100 öğrenci mezun etmeyi hedefleyen yüksek lisans programı, 2008 Güz ve 2009 Bahar dönemleri sonunda verdiği toplam 70 mezunla belirlenen hedefe çok yaklaşmış.

Yapı İşletmesi Tezsiz Yüksek Lisans Programı

Programda eğitim, YTÜ Yıldız - Beşiktaş yerleşkesinde ve akşam saatlerinde (18:00 - 21:00) olduğundan, pratikte çalışanlar da programa katılabiliyorlar. Başarılı öğrenciler iki dönemde (Eylül - Haziran arası) tez yazmadan Yüksek Lisans diplomalarını alabiliyorlar. Programından mezun olanlar, Doktora programlarına da katılabiliyorlar.

Eğitim programı, dersleri veren ve koordine eden akademisyenlerin yanında, uygulamada deneyim kazanmış seçme uzmanların da yoğun katkılarıyla yürütülüyor. Bu uzmanların Yapı İşletmesinin temel fonksiyonlarını yansıtan deneyimlerini YL öğrencileri ile paylaşmaları sağlanıyor. Yapı işletmesi uygulamaları açısından önemli olan inşaat şantiyeleri ziyaret ediliyor ve projeler yerinde değerlendiriliyor. Gerçek uygulamalar şantiyede tanıtılarak öğrencilere sahada kullanabilecekleri bilgiler ve yöntemler aktarılıyor.

İki dönemlik ( Güz + Bahar veya Bahar + Güz ) eğitim ücreti 10 bin TL  olan programa tüm ilgilenenlerin zorlanmadan erişebilmelerini sağlayabilmek için seçkin firma ve kurumlarla işbirliği yapılıyor. Firmalar ve kurumların verdikleri ve kendi adlarıyla anılan prestijli bursların bir kısmı eğitime gönderdikleri kendi elemanları için kullanılırken, kalan burslar da mülakat sonucunda seçilen öğrencilere veriliyor.

Bir defada 10 veya daha fazla elemanını eğitime göndermek isteyen firma ve kurumların elemanları, ilk dönem (ALES ve yabancı dil sınavı şartları aranmadan) misafir öğrenci statüsünde yer alabiliyorlar. Bu öğrenciler, birinci dönem içerisinde bu sınavları geçerek, ikinci dönem itibariyle resmi öğrenci statüsünde yola devam ederek bir dönem kazanmış olabiliyorlar. Bir defada 30 veya daha fazla elemanını daha rahat bir zamanlamayla ve sınav şartı aranmadan eğitime göndermek isteyen firma ve kurumlar için iki yıla yayılmış (4 dönemlik) benzer içerikli sertifika programları da organize edilebiliyor.

Yİ-T YL Programının bir diğer hedefi de İngilizce paketini oluşturup internet üzerinden E-Learning uygulamasına başlamak. Bunun için Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi ile ABD ve İngiliz üniversiteleriyle işbirliği çalışmaları sürüyor.

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/haberler/yapi-isletmesi-tezsiz-yuksek-lisans-programinda-kayitlar-basladi_71941.html

Read Comment Section
3 Yorum Yorum Yaz
  • İzmir'de yaşıyorum ve katılamadığım için çok üzgünüm. Ama dışarıdan eğitim verilebilirse sevinirim. Program belki böylece maddi olarak da daha makul bir düzeye getirilebilir. YANITLA
  • "..... altını çizen Prof. Dr. Çeçen, eğitime mühendis, mimar ya da işletmeci herkesin katılabildiğini hatırlatıyor. Her yıl 100 öğrenci ....." Ahmet bey galiba herkes katılabiliyor. İnternet üzerinden (uzaktan) eğitim verilirse ben de katılmayı mutlaka düşünüyorum. YANITLA
  • BU PROGRAMA HANGİ OKUL MEZUNLARI MÜRACAAT EDEBİLECEK? ahmettemel@osmangazi.bel.tr YANITLA
3 yorumdan 3 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!