Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yapı Sektörünün Vazgeçilmezi ''Tuğla''...

Antik çağlardan bugüne, kilin suyla buluşup şekillendirilmesi ve ateşle kurutulmasıyla elde edilen tuğla, teknolojideki gelişmelere rağmen bina inşasında temel malzemelerden biri olmayı sürdürüyor.

yapi.com.tr / AA
Yapı Sektörünün Vazgeçilmezi ''Tuğla''...

Fotoğraf: Kenan Çimen

Antik çağlardan bugüne, kilin suyla buluşup şekillendirilmesi ve ateşle kurutulmasıyla elde edilen tuğla, teknolojideki gelişmelere rağmen bina inşasında temel malzemelerden biri olmayı sürdürüyor.

İlk yerleşim yerlerinin bulunduğu alüvyonlu topraklara sahip Nil havzası ve Mezopotamya'daki evlerin yapımında kullanılan tuğla, dünya tarihinde imal edilen ilk yapı malzemesi olma özelliğine sahip. Bu bölgelerdeki kazılarda kalıplanmış ama pişirilmemiş kil tabletlere ulaşılırken, Babil kentindeki kazılarda daha sağlam ve yüksek bina yapma ihtiyacına karşılık veren, günümüzde kullanılanlara benzer tuğlalar bulundu.

Zamanla Anadolu ve Avrupa'ya yayılan tuğla, dünyanın hemen her yerinde vazgeçilmez yapı malzemesi haline geldi. Selçuklu mimarisinde taş ile birlikte önemli yapı malzemesi olan tuğlaya Fatih Sultan Mehmet döneminde standart getirilerek, standart dışı malzemelerin inşaatlarda kullanılması yasaklandı. Sanayi devrimiyle birlikte tuğla ve kiremit üretiminde teknoloji de devreye girdi.


Fotoğraf: Kenan Çimen

Kilden tuğlaya tüm süreç

A.A muhabirinin, Türkiye'nin tuğla üretim merkezi niteliğindeki Manisa'nın Turgutlu ilçesinde, Turgutlu Tuğla ve Kiremit Sanayicileri Derneği'nin katkılarıyla, bu zorlu üretim sürecini fotoğrafladı ve görüntüledi.

Turgutlu'nun önemli özelliklerinden birisi Cumhuriyet tarihinde, bölgedeki kilin uygunluğuyla tuğla ve kiremit üreten ilk fabrikaların kurulmuş olması. Bunun kanıtı olarak, ilçedeki bir camide bulunan 1925 yılına ait Turgutlu merkezli Kasaba fabrikasında üretilmiş kiremit gösteriliyor.


Fotoğraf: Kenan Çimen

Üretim süreci, kaliteli hammaddenin çıkarıldığı maden ocaklarından başlıyor. Doğada genellikle rutubetli ve plastik bir kıvamda, bazen kuru ve toz haline getirilebilir bir şekilde, bazen de kaya menşeli olarak bulunup çıkarılan kilin, gerek boyut olarak, gerekse bileşim olarak uygun özelliklere sahip olması için ön hazırlıktan geçmesi gerekiyor. Kil tabakasına, bölgede genelde toprağın yaklaşık bir metre kazılmasıyla ulaşılıyor.

İş makineleri yardımıyla çıkarılan ve kamyonlarla bölgedeki fabrikalara sevk edilen kil, burada bir süre dinlendirildikten sonra makineler yardımıyla öğütülerek, şekillendirilmeye hazır hale getiriliyor. İçindeki iri taşlar ve çöpler ayıklandıktan sonra kil, homojen bir kil hamuru elde edilmesi için suyla birlikte yoğruluyor.


Fotoğraf: Kenan Çimen

Hammadde hazırlama aşamasının sonunda şekillendirilmeye uygun bir nitelik kazanan hamur, kalıplama, presleme veya vakumlama yöntemleriyle, makineden tuğla veya kiremit şeklinde çıkıyor.

Çalışanlar tarafından kontrol edilen tuğlalardan üretim hatası bulunanlar, tekrar işlenmek üzere geri gönderiliyor. Diğerleri ise suni ve doğal kurutma sistemleriyle bünyelerindeki rutubeti dışarı atıyor. Daha sonra fırına sokulan tuğlalar, burada toz kömürlerin aleviyle 800-1100 derece arasında pişirilerek son halini alıyor. Pişirme fırınlarından çıkan ürünler, soğuma sonrası istenilen yere sevk ediliyor.




Fotoğraf: Kenan Çimen

Bütün bu süreçte kilin ortaya çıkardığı toz ve fırınların sıcaklığı, çalışma koşullarını zorlaştırıyor. İşçiler, kilin tozu ve fırınlardaki kömür tozundan, maskelerle korunmaya çalışıyor. Otomasyon gün geçtikçe ağırlık kazansa da tuğla ve kiremidin üretiminde insan gücü rolünü koruyor.

 Bir bardak çay fiyatına 3 tuğla

Sektör temsilcileri, zorlu bir sürecin ardından üretimi tamamlanan tuğlanın satış fiyatının son derece düşük olduğunu, 3 tuğlanın ancak 50 kuruşa satılan bir bardak çaya eşit olduğuna dikkat çekiyorlar.


Fotoğraf: Kenan Çimen

Bina yapımında alternatif yapı malzemelerinin ortaya çıkmasıyla sektördeki payı yüzde 95'lerden yüzde 60'lara kadar inse de tuğla, ısı ve ses izolasyonu sağlaması, ısı depolaması, yangına dayanıklılığı, nemden koruması, uzun ömürlülüğü, ekonomik ve doğal olmasıyla, hala yapı sektöründe vazgeçilmez malzeme konumunda bulunuyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yapi-sektorunun-vazgecilmezi-tugla-_88073.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!