Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yargı Doğayı da Koruyor

Yabancı yatırımcıların Ege sahillerine olan ilgisi tükenmek bilmiyor. Ege Bölgesi'nin bakir koylarını satın alan ya da turizm yatırımı adı altında uzun süreli kiralayanlar arasına Danimarkalılar da katıldı. Çandarlı'nın Kemikli Burnu olarak adlandırılan ve 2. derece doğal, 3. derece arkeolojik SİT alanı olan bölgede, Danimarka yatırımlı kurulmak

Cumhuriyet EGE
Yargı Doğayı da Koruyor

Yabancı yatırımcıların Ege sahillerine olan ilgisi tükenmek bilmiyor. Ege Bölgesi'nin bakir koylarını satın alan ya da turizm yatırımı adı altında uzun süreli kiralayanlar arasına Danimarkalılar da katıldı. Çandarlı'nın Kemikli Burnu olarak adlandırılan ve 2. derece doğal, 3. derece arkeolojik SİT alanı olan bölgede, Danimarka yatırımlı kurulmak istenen tatil köyüne yargı geçit vermedi.

Kamu yararı yok

İzmir 3. İdare Mahkemesi, söz konusu tatil köyüyle ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan koruma amaçlı imar planının, bir parsel üzerinde uygulanmasının yürütmesinin durdurulmasına karar verdi. Beş parsel üzerine hazırlanan projede, bir parsel hakkında verilen kararın diğerleri için de örnek oluşturacağı bildirildi.

Çandarlı'nın en bakir alanlarından Kemikli Burnu bölgesine Danimarkalılar tarafından konuşlandırılmak istenen “Wide Planet Resort Tatil Köyü” için hazırlanan 1/1000 ve 1/5000 ölçekli koruma amaçlı imar planı hakkında yürütmenin durdurulmasına karar verildi. Mimarlar Odası Genel Merkezi tarafından, planlara onay veren Kültür ve Turizm Bakanlığı hakkında açılan davada mahkeme, “Dava konusu planın şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır” görüşünü savundu.

İmar planlarının, insan, toplum, çevre ilişkilerinde kişi ve aile mutluluğuyla toplum hayatı gözetilerek hazırlanması gerektiğine vurgu yapılan mahkeme kararında, söz konusu projenin kamu yararı içermediği savunuldu. Kararda ayrıca projenin turistik tesis olarak kullanımının geri planda kalacağı, parsellenerek, bireysel kullanıma açılacağının altı çizildi.

Mahkeme tarafından konuyu incelemek üzere Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nden, bilirkişi olarak atanan Prof. Dr. Emel Göksu, Yrd. Doç. Dr. Şebnem Dündar ve Dr. Levent Ünverdi tarafından hazırlanan raporda, turistik tesis olarak adlandırılan mülkiyetin tamamına yakın bir kısmında hiçbir ortak kullanım alanı bulunmadığına vurgu yapıldı. Söz konusu alanın 3. derece arkeolojik SİT kapsamında olduğu bildirilen raporda, hazırlanan koruma amaçlı imar planının hazırlık sürecinde, bir arkeoloğun bulunmamasına dikkat çekildi. Tek tasarım kriterinin doğa ve arkeoloji olması gereken Çandarlı Kemikli Burnu bölgesinde hazırlanan plan ile doğal ve arkeolojik niteliğin tehdit altında olduğu kaydedildi.

Bilirkişi onayladı

Mahkeme, bilirkişi heyetinin hazırladığı raporun karara esas alınabilecek bilimsel ve teknik yeterlilikte olduğunu bildirdi. İzmir 3. İdare mahkemesi, bilirkişi raporunu dayanak alarak verdiği kararında, “Dava konusu 1/1000 ve 1/5000 ölçekli koruma amaçlı imar planının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve kamu yararına aykırı olduğu sonucuna varılmıştır” görüşlerine yer verdi. Mahkeme, “Hukuka aykırılığı açık olan planın, dava konusu olan parselinde uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yargi-dogayi-da-koruyor_62102.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!