Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yargı Kararı Yerine ABD’yi Savunan Gökçek’e Kınama

Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesi, ABD Büyükelçiliği’nin güvenlik gerekçesiyle kaldırımlara koyduğu yaya ve araç geçişini engelleyen bariyerleri yargı kararına rağmen söktürmediği gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, ilan yoluyla kınanmasına karar verdi.

Radikal Gazetesi
1 Yargı Kararı Yerine ABD’yi Savunan Gökçek’e Kınama

Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesi, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in “yargı kararını uygulamadığı gerekçesiyle “ilan yoluyla kınanmasına” karar verdi. Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesi, ABD Büyükelçiliği’nin güvenlik gerekçesiyle kaldırımlara koyduğu yaya ve araç geçişini engelleyen bariyerleri yargı kararına rağmen söktürmediği gerekçesiyle Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in, ilan yoluyla kınanmasına karar verdi.

Ankara’da bulunan Amerika Birleşik Devletleri Büyükelçiliği’nin kaldırımlara yerleştirdiği bariyerlerin yaya ve araç geçişini engellediği gerekçesiyle Ankara Barosu avukatlarından Tezcan Çakır, Ankara 12. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı.

Mahkeme kaldırım üzerindeki yapılaşmayı hukuka aykırı bularak işlemin yürütmesini durdurdu. Çakır, Ankara Valiliği ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na yargı kararını uygulamaları için başvuruda bulunmasına rağmen demir bariyerler sökülmeyince, İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 28 maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “Mahkeme kararlarının otuz gün içinde kamu görevlilerince kasten yerine getirilmemesi halinde ilgili, idare aleyhine dava açabileceği gibi, kararı yerine getirmeyen kamu görevlisi aleyhine de tazminat davası açılabilir.” hükmü uyarınca Ankara 22. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde Vali Kemal Önal ve Melih Gökçek hakkında dava açtı. Yapılan yargılama sırasında davalılar sorumluluğu birbirlerinin üzerine atarlarken Gökçek, yargılamanın ilerleyen aşamalarında kararın uygulanmasının diplomatik krize neden olacağını, o dönem Dışişleri Bakanı olan Abdullah Gül’ün de bu yöndeki yazılı görüşü olduğunu beyan ederek kararı bilinçli olarak uygulamadığını “itiraf” etti.

Gökçek: "ABD’yi karşısına almamak için mahkemelerinin kararına uymadı"

Gökçek, yazılı savunmasında, “ABD’nin bilinen siyasi ve politik durumu karşısında Ankara Büyükşehir Belediyesi, hükümeti ve Amerika Birleşik Devletleri’ni karşısına alabilecek eylemde bulunmaktan kaçınmıştırö açıklanmasında bulundu.

Çakır’ın avukatı Tansu Batur ise, Gökçek’in “özrünün kabahatinden büyük olduğunu" ifade ederek davanın kabulünü talep etti. Mahkeme davayı yetki kargaşası olduğundan bahisle reddederken Yargıtay, bu kararı Melih Gökçek’in sorumlu olduğu tespitiyle bozdu. Yargıtay’ın bozma kararı sonrasında dosyayı yeniden görüşen 22. Asliye Hukuk Mahkemesi, Melih Gökçek’in ilan yoluyla kınanmasına karar verdi. Karar niteliği itibariyle bir “ilkö olması nedeniyle önem taşıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yargi-karari-yerine-abdyi-savunan-gokceke-kinama_67758.html

Read Comment Section
1 Yorum Yorum Yaz
  • 'Dördüncü-kez-Başkan' Gökçek, 29.03.2009 yerel seçimlerindeki yoğun sağ – sol muhalefete rağmen, çoklu-seçilebilmenin anahtarını, bu davranışıyla açıklamış olmuyor mu? Yâni neymiş, Başkent Ankara'da, 'düvel-i muazzama'yı yenen M. Kemal'in Ankara'sı'nda bile, yarattığı bu denli derin kentsel ve toplumsal tahribattan sonra yeniden-seçilebilmenin gizli anahtarı ve parolası: (Ankaralıların zaten Gökçek Belediyesi tarafından ellerinden - ayaklarından alınmış “Atatürk Bulvar”larından sonra, özel (A.B.D.) Büyükelçilik güvenliği endişeleriyle, (Türk) kentlilerin ‘vatandaşlık ve yayalık hakları’ konumunda bulunup, çoğu yerde artık sadece bir parmak mertebesine inmiş olan kent kaldırımlarını (!) bile işgâl etmekten çekinmeyen) (Bugünkü küresel kaotik) ‘Dünyanın Efendileri'ne temennâ, selâm; ha gayret yola, de gayret yola, yoluna devam!..’ Bağımsız Türk yargısına da düşüyor ancak, ulusal medyada işbu durumu ‘ilân’, vesselâm!.. Ne günlere kaldık, tam da (“yine yeniden Gökçek”in tâbiriyle) ‘Ankara (seçim-sonrası) uçuşa geçiyor’ iken, hâsıl-ı kelâm!.. Dr. Özer Bostanoğlu (Yük. Şehir ve Bölge Plancısı) YANITLA
1 yorumdan 1 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!