Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yarım Asırdır Efes Antik Kentinde

Avusturyalı mimar ve arkeolog Anton Bammer, 50 yıldır antik Efes kentinin tarihi zenginliklerinin ortaya çıkarılması için çalışıyor. Efes’te 1895 yılından bu yana Avusturyalılar tarafından yürütülen kazılara, 25 yaşında mesleğinin ilk yıllarında katılan Bammer, 50 yıldır yılın büyük bölümünü Selçuk’ta geçiriyor ve çalışmalarını sürdürüyor.

Cumhuriyet Gazetesi
Yarım Asırdır Efes Antik Kentinde Artemis

Avusturyalı mimar ve arkeolog Anton Bammer, 50 yıldır antik Efes kentinin tarihi zenginliklerinin ortaya çıkarılması için çalışıyor. Efes’te 1895 yılından bu yana Avusturyalılar tarafından yürütülen kazılara, 25 yaşında mesleğinin ilk yıllarında katılan Bammer, 50 yıldır yılın büyük bölümünü Selçuk’ta geçiriyor ve çalışmalarını sürdürüyor. Bammer, antik kentin kendisini çok etkilediğini ve yıllardır yorulmadan çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, “Hayatımı Efes’e adadım” dedi.

Efes’e geldiği ilk yıllarda Roma şehrinde çalıştığını ve Memmius anıtının rekonstrüksiyonunu yaptığını anlatan Bammer, 1965 yılında Artemision kazısına başladığını, 1970’te büyük tapınağın bir sütununu yeniden ayağa kaldırmayı başardığını, bu yıldan sonra her yıl Artemis’te çeşitli kazılar yaptığını, çok sayıda kutsal temeller ve tapınaklar bulduğunu söyledi. MÖ 8. yüzyıla ait “Hekatompedos” ve “Peripteros” buluntularının kendisi için ayrı bir önemi olduğunu belirten Bammer, 29 Mayıs 2009’da 75. yaşını Efes’te kutlamanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Efes’in, antik çağın siyasi, ekonomik, dinsel ve kültürel açıdan en önemli kentlerinden biri olduğuna işaret eden Bammer, Efes’in Roma dünyasında, “Asya’nın Işığı” olarak ünlendiğini hatırlattı. Bammer, uluslararası alanda özellikle Artemis üzerine yaptığı çalışmalarla, 1965 yılında, o döneme kadar yeri tespit edilemeyen tapınak sunağını bulan kişi olarak tanınıyor.

Bammer’in uzun yıllar süren çalışmaları sonunda antik çağ mimarisinde birçok anıtsal sunağın öncüsü olarak kabul edilen Artemis sunağının, arkaik çağlardan beri var olduğu ve MÖ 4. yüzyılda görkemli bir şekilde yeniden inşa edildiği ortaya çıkmıştı.

Yalnızca arkeoloji ve mimariyle ilgilenmeyen, Türkiye ve Yunanistan gezileri sırasında rastladığı özgün tasarımlı ahşap evlerle ilgili yazılar yazan, suluboya resim çalışmaları yapan “Selçuk’un fahri hemşerisi” Bammer, 2008 yılında kurulan Artemis Tapınağı’nı bir dünya harikası olarak yeniden ayağa kaldırmayı amaçlayan Zürih’teki “Artemis Kültür, Sanat ve Eğitim Vakfı”nın da kurucu üyeleri arasında yer alıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yarim-asirdir-efes-antik-kentinde_70059.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!