Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Yaşanabilir Bir Dünya Mümkün!

Arup'tan David Height, şehirlerin ve binaların nasıl daha iyi tasarlanacağının belirlediği bu sürecin en önemli açılımının, teknoloji ve enerji sorunları olduğunu söylüyordu. EKODesign 2009 Konferansı için geldiği İstanbul'da Arup'un, sürdürülebilir mimarlık misyonunu, ekolojik mimarlık üretiminde izlediği süreçlerle ilgili sorularımızı yanıtlayan

yapi.com.tr
Yaşanabilir Bir Dünya Mümkün!



Arup’tan David Height, şehirlerin ve binaların nasıl daha iyi tasarlanacağının belirlediği bu sürecin en önemli açılımının, teknoloji ve enerji sorunları olduğunu söylüyordu. EKODesign 2009 Konferansı için geldiği İstanbul’da Arup’un, sürdürülebilir mimarlık misyonunu, ekolojik mimarlık üretiminde izlediği süreçlerle ilgili sorularımızı yanıtlayan Height sözlerine şöyle devam ediyordu:

"Fakat teknoloji ve enerji yanıtın yalnızca bir kısmı. Sürdürülebilirlik, asıl anlamıyla İstanbul gibi, yüzyıllardır kültürün, kentleşmenin merkezi olmuş ve nesiller boyunca yaşanmış, çalışılmış, ulaşılmış kentlere bakarak çerçevesi çizilmesi gereken bir alan. Tasarladığımız mekânlarda, çok daha verimli enerji kullanımını sağlamak adına, sağlık odaklı ve genel konfor koşullarını gözeten teknik prensipler belirlerken, başarılı sürdürülebilir bir mekânı ortaya çıkaran temel bir koşutu gözden kaçırabiliriz. Karbon emisyonu veya yıllık enerji kullanımı gibi ölçümü yapılabilir gereklilikler veya ön kabullere odaklanmak, kuşkusuz çok kolay. Fakat örneğin, sosyal etkileşimi, üretim olanakları ve istihdam potansiyelini nasıl ölçebilirsiniz? Tasarladığınız her şeyin, inşaattan sonra planladığınız gibi çalışacağından nasıl emin olabilirsiniz? Bence anahtar soru bu olmalı. Sürdürülebilirliğe ilişkin yüzlerce olağanüstü fikir geliştirmekten çok, olabildiğince çeşitli perspektiften konuya bakmak gerektiğine inanıyorum."

Her geçen gün kendini insanoğluna daha “somut” bir biçimde; sel felaketleriyle, kuraklıkla, orman yangınlarıyla hissettiren küresel ısınma, gözlerin bir an önce mimarlık alanındaki ekolojik uygulamalara çevrilmesini zorunlu kıldı. Bu zorunluluğu henüz milyonlar hissetmese de, tıpkı David Height’ın söylediği gibi, başta konuyla ilgili kitapları, haberleri ve etkinlikleri olmak üzere olabildiğince çeşitli mecralarda, olabildiğince çeşitli perspektiflerden konuya odaklanmaya çalışan Yapı-Endüstri Merkezi (YEM) Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, EKODesign 2009 Konferansı’nda, "Çabamız, gelecek kuşaklara da yaşanabilir bir dünya bırakabilmek içindir" diyordu.

"Yaşanabilir bir dünya bırakma" çabasına dair izleri takip edilebilir kılmak açısından okurlarımız için noktaları yan yana getirirken, YEM’in 6 Ekim’de Mardav tarafından organize edilen "Passive House-AB 2019 Hedefi: Düşük Enerjili Binalar" başlıklı seminere ev sahipliği yapacağını da hatırlatmadan geçmeyelim.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yasanabilir-bir-dunya-mumkun_72729.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!