Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

'Yavru Vatan' İnşaatçının Geçim Kapısı Oldu

İnşaat sezonunun başlamasıyla birlikte, bu sektörün ''rölantiye'' geçtiği Türkiye'de, boyacısından sıvacısına kadar kalifiye işçiler 'yavru vatanı', yavru vatandaki işçiler de ücretlerin daha tatminkar olduğu Güney Kıbrıs'ı tercih ediyor. Türkiye'de 30 YTL'den başlayan kalifiye işçinin günlük yevmiyesi, işçinin tecrübesine ve alanındaki ustalığına

CNN Türk
'Yavru Vatan' İnşaatçının Geçim Kapısı Oldu

İnşaat sezonunun başlamasıyla birlikte, bu sektörün ''rölantiye'' geçtiği Türkiye'de, boyacısından sıvacısına kadar kalifiye işçiler 'yavru vatanı', yavru vatandaki işçiler de ücretlerin daha tatminkar olduğu Güney Kıbrıs'ı tercih ediyor. Türkiye'de 30 YTL'den başlayan kalifiye işçinin günlük yevmiyesi, işçinin tecrübesine ve alanındaki ustalığına göre, 50-70 YTL'ye kadar çıkıyor. Ancak kalifiye işçiler, asgari ücretin bin 100 YTL ile Türkiye'nin yaklaşık iki katı olduğu KKTC'yi tercih ediyor.

Türkiye'de inşaat sektöründeki durgunluğu da dikkate alarak, yavru vatana akın eden binlerce Türk inşaat işçisine rağmen KKTC'de büyüyen inşaat sektörünün ihtiyacı karşılanamıyor. Bu durum, sektördeki hareketliliğin yanı sıra KKTC'deki işçilerin ekmek kapısını, ücretlerin daha tatminkar olduğu Güney Kıbrıs'ta aramalarından da kaynaklanıyor.

Türk işçiler KKTC'ye sezonluk giderek, üç ay çalışıp geri dönüp, kazandıkları parayla 9 ay geçinmeye çalışırken, KKTC'li işçiler ise ücretlerin daha tatminkar olduğu Güney Kıbrıs'ı ekmek kapısı olarak görüyor. Güney Kıbrıs'a günübirlik gidiş-dönüş yapmak suretiyle inşaatlarda çalışan işçiler, haftada en az bin 200 YTL para kazanıyor.

KKTC hükümeti ise çalışma yasalarındaki yeniliklerle, Türkiye'den gelen her işçi için çalışma izin belgesi zorunluluğu arıyor. Eskiden olduğu gibi isteyen her işçi KKTC'ye gidip işçi olarak çalışamıyor.

Bunun yanı sıra KKTC'li müteahhitlere de çeşitli zorunluluklar getiriliyor. Buna göre, çalışan her inşaat işçisinin sosyal güvenlik primi yatırılmak zorunda. Bu da inşaat işçisi çalıştırmanın maliyetini katlıyor.

Güney Kıbrıs gibi KKTC'nin de Avrupa Birliği üyesi olma ihtimali ise yavru vatanda son yıllarda özellikle inşaat sektöründe canlılık yaşanmasını sağlıyor. Fiyatların Türkiye'ye göre yaklaşık iki katı yüksek olan KKTC'de mülk edinmek isteyenlerin sayısının artması ise fiyatlardaki tırmanışı sürdürüyor.
 
Adana Ticaret Odası (ATO) İnşaat Meslek Komitesi Başkanı Halil Avcı, KKTC'nin Güney Kıbrıs gibi AB üyesi olması ihtimalinin ve bu konuda yapılan çalışmaların, sadece çeşitli iş çevrelerini değil inşaat sektörünü de yavru vatana daha fazla yönlendirdiğini söyledi.

Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı Cafer Gürcafer ise, KKTC'den 4 bin 500 kadar kalifiye elemanın Güney Kıbrıs'ta çalıştığını, oysa, 40 bin civarında inşaat işçisine ihtiyaçları olduğunu belirtti.

Bunun hepsini iç piyasadan karşılamalarının imkansız olduğunu, yurtdışından işçi gelmesinin doğal olduğunu kaydeden Gürcafer, "Türkiye'den işçi gelmesi bizim için büyük bir avantaj" dedi.

Gürcafer, "Yabancı bir işçiyle çalışmak yerine, kendi ırkımızdan, kendi dilimizden biriyle çalışmak daha avantajlı" ifadesini kullandı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yavru-vatan-insaatcinin-gecim-kapisi-oldu_61894.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!