Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yaylada Güneş Enerjisiyle Aydınlanıyorlar

Denizli'nin Tavas ilçesinin Nikfer beldesinde 1750 metre yükseklikteki İpburnu Yaylası'nda vatandaşlar, elektrik sorununu kurdukları güneş enerjisi sistemiyle çözdü. Yaylaya elektrik direkleri kurulmasını, elektrik tellerinin girmesini istemediklerini belirten vatandaşlar, halen 26 evden 10'unda güneş enerjisi sisteminin kurulu olduğunu ifade

yapi.com.tr / AA
Yaylada Güneş Enerjisiyle Aydınlanıyorlar

Foto: Mustafa Çiftçi (AA)

Denizli'nin Tavas ilçesinin Nikfer beldesinde 1750 metre yükseklikteki İpburnu Yaylası'nda vatandaşlar, elektrik sorununu kurdukları güneş enerjisi sistemiyle çözdü. Yaylaya elektrik direkleri kurulmasını, elektrik tellerinin girmesini istemediklerini belirten vatandaşlar, halen 26 evden 10'unda güneş enerjisi sisteminin kurulu olduğunu ifade etti.

İpburnu Yaylası sakinlerinden Ömer Yürekten, AA muhabirine, aracının bakımı için gittiği sanayi sitesinde güneş ışınlarından yararlanılarak elektrik enerjisi üretilebildiğini öğrenince konuyu araştırdığını ve yayladaki evine bu sistemi kurma kararı aldığını anlattı.

Daha sonra güneş panelleri, güneş enerjisini elektriğe dönüştüren bir çevirici ve aküyle yaylada elektrik üretmeye başladığını belirten Yürekten, şöyle devam etti:

''5-6 yıl önce başladık, şu anda elektrik sıkıntımız yok. Televizyon, elektrikli süpürge, matkap, hepsini rahatlıkla kullanıyoruz. Güneş enerjisinden faydalanmak isteyen malzemelerini alıyor, ben de kurulumuna yardımcı oluyorum. Kısa bir süre içinde yaylada bulunan 26 hanenin tamamı güneş enerjisinden faydalanacak. Yaklaşık 700 liralık masrafla yıllar boyu elektriksiz kalmıyorsunuz. Hazır elektrikten daha ucuz. Devlete bu konuda yük de olmuyoruz. Doğadan enerji üretiminin önümüzdeki süreçte daha da yaygınlaşacağını ümit ediyoruz'' diye konuştu.

Evinde güneş enerjisi kullananlardan Mehmet Yürekten, yıllar önce güneşten elektrik üretmenin hayal gibi göründüğünü, ancak bugün hayallerin gerçeğe dönüştüğünü kaydetti.


Foto: Mustafa Çiftçi (AA)

Yürekten, ''Yaylamız beldeye 12 kilometre uzaklıkta, çok engebeli bir alan. Daha önceki yıllarda el fenerleri kullanılıyordu. Televizyon izleyemiyor, buzdolabı, fırın kullanamıyorduk. Ama artık güneş enerjisinden ürettiğimiz elektrik sayesinde 24 saat kesintisiz elektriğimiz var'' dedi.

İbrahim Urkay da eskiden yaylada aydınlanma için araçların aküsünden faydalandıklarını anlatarak, ''Şimdi güneş enerjisiyle çalışan birçok malzeme var. Evimizin etrafında bulunan ışıklandırmaların tamamı güneşten. Paneller yeter ki birazcık güneş görsün, geceleri evlerimiz ışıl ışıl oluyor. Gündüzleri evin etrafına döşediğimiz fenerleri, süs lambalarını, çamaşır serer gibi güneşe doğru bırakıyoruz. Akşam yerlerine yerleştirdiğimiz zaman her yer aydınlanıyor. Güneş yaylaların karanlık gecelerini de aydınlattı'' şeklinde konuştu.

Fatma Urkay ise önceden yayla evini temizlerken zorlandıklarını, bulaşıkları ve çamaşırları elle yıkadıklarını, şimdi güneş enerjisi sistemi sayesinde işlerinin kolaylaştığını dile getirdi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/yaylada-gunes-enerjisiyle-aydinlaniyorlar_89314.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!