Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yazlıklar Yangından Son Anda Kurtuldu

İzmir'in Seferihisar ilçesinde önceki gün öğleden sonra otluk alanda çıkan ve ormanlık alana sıçrayıp yaklaşık 700 hektarlık alanda etkili olan yangın, sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları süren yangının ardından ortaya çıkan manzara yürekleri dağladı. Yangında evleri boşaltılan ve büyük panik yaşayan Derya Sitesi,

Yeni Asır Gazetesi
Yazlıklar Yangından Son Anda Kurtuldu

İzmir'in Seferihisar ilçesinde önceki gün öğleden sonra otluk alanda çıkan ve ormanlık alana sıçrayıp yaklaşık 700 hektarlık alanda etkili olan yangın, sabah saatlerinde kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları süren yangının ardından ortaya çıkan manzara yürekleri dağladı. Yangında evleri boşaltılan ve büyük panik yaşayan Derya Sitesi, Saklıkent Sitesi, Doğanbey Eski Köy sakinleri, yaşadıkları kabusun ardından bugün normal hayatlarına dönmeye başladı. Yangın sonrası havadan çekilen fotoğraflar, özellikle 4 tarafı yangınla çevrilen Saklıkent Sitesi'nin atlattığı büyük tehlikeyi gözler önüne serdi.

Öte yandan, Orman Genel Müdürü'nün inceleme yapmak için bölgede olduğu sırada Doğanbey yakınındaki küçük bir alanda alevlerin yeniden güçlenmesi paniğe neden oldu. Yangının verdiği zararla ilgili basına bilgi verirken çıkan alevlere müdahale etmek için giden Genel Müdür Osman Kahveci ve İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi, vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.

Seferihisar Tepecik Mahallesi Gelinalan Mevkii'ndeki keçi ağılının yakınında çıktığı belirlenen yangınla igili olarak ağılda çoban olarak çalışan 55 yaşındaki Nuri Konuk'un savcılık talimatıyla gözaltına alındığı bildirildi. Keçi ağılında yaklaşık bir ay önce çoban olarak çalışmaya başladığı belirtilen Konuk'un yangının çıkışıyla ilgili, "Ben bir izmarit atmıştım, acaba ondan mı çıktı" gibi çelişkili ifadeler verdiği öğrenilirken, Konuk'un akli dengesinin bozuk olabileceğinden şüphelenildiği öne sürüldü.

Korular da yandı

Bu yaz İzmir'de Foça ve Bornova'nın ardından Seferihisar'da çıkan yangın yürekleri yine sızlattı. Tatbikat bölgesini de içine alan yangın, Seferihisar ile Doğanbey Körfezi arasındaki yaklaşık bin hektarlık alana parça parça yayılırken, yaklaşık 700 hektarlık alanın kül olduğu belirtildi. Edinilen bilgilere göre yangın Tepecik Mahallesi Gelinalan Mevkii'nde başlayıp şiddetli rüzfarın da etkisiyle yayıldı. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, yanan alanın içinde birkaç yıl önce oluşturulan ağaçlandırma sahalarının 500 hektarlık bölümünün yer aldığını da söyledi.

Seferihisar'daki yangının başlamasının ardından İzmir'e gelerek söndürme çalışmalarını yöneten Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, vatandaşın tepkisiyle karşılaştı. Yangın kontrol altına alındıktan sonra da bölgeyi gezen Kahveci, basın mensuplarına açıklama yaptığı sırada yangının yeniden başladığı yönünde ihbar geldi. Genel Müdür Osman Kahveci ve İzmir orman Bölge Müdürü İbrahim Çifçi ekiplerin geç geldiğini iddia eden vatandaşların tepkisiyle karşılaştı.

Tepki geldi

Yangın başladığı andan itibaren çevreyi gezdiklerini söyleyen Ürkmez'i Güzelleştirme ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Nihat Bayram, alevleri görür görmez durup haber verdiklerini, ancak ekiplerin yarım saat sonra geldiğini iddia etti. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci ise, yangın alanlarında yeniden alevlenmelerin olabileceğini ve vatandaşların fazla hassasiyet gösterdiğini savundu. Yangının yeniden alevlendiği alan, ekiplerce kontrol altına alındı.
Önceki akşam saatlerinde alevlerin site sınırına kadar ulaşmasıyla büyük panik yaşayan Saklıkent Sitesi sakinleri ise dün sabah evlerine tekrar döndü. Site sakinleri yangın tehlikesini ucuz atlatırken, Neşe Irmak'a ait ev yangından büyük ölçüde zarar gördü. Alevlerin etkisiyle iki katlı evin odaları yandı. Reha Çamlıca’ya ait evin ise plastik dış cephe kaplamaları küle döndü. Sitede incelemelerde  bulunan jandarma ekipleri, zararı tespit etmek için bir tutanak hazırladı

Helikoptere 10 bin dolar ceza

İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı Tırazlı köyü yakınlarındaki yoğun ormanlık alanda çıkan yangın kontrol altına alındı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, Tırazlı köyü civarındaki yoğun ormanlık alanda çıkan yangının, ekiplerin çalışması sonucu kontrol altına alındığını bildirdi. Ancak söndürme çalışmaları sırasında ilginç bir olay yaşandı. Orman İşletmeleri Genel Müdürü Osman Kahveci, söndürme çalışmaları sırasında bir helikopterin yüksekten su atması nedeniyle Bölge Müdürü İbrahim Çiftçi'yi arayarak helikopter hizmeti veren firmaya 10 bin dolar ceza kesilmesi talimatını verdi. Helikopterin yüksekten atış yapmasına sinirlenen Kahveci, "Bu helikopterlere binlerce dolar kira ücreti ödeniyor. Kesinlikle tölarans tanıyamayız" dedi.

Osman Kahveci'nin 10 bin dolar ceza kesilmesi talimatını vermesi ile ilgili olarak, yaz sezonu başında özel sektörle yapılan çalışmalar kapsamında, isabetsiz atış, yüksekten uçma gibi durumlarda sözleşme içinde ceza verilme maddesinin bulunduğu kaydedildi. Yangına İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı 3 yer ekibi, 6 arazöz, 1 dozer, 2 uçak ve 4 helikopterle müdahale edildi. Yangından 1 hektarlık alanın etkilendiği öğrenildi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yazliklar-yangindan-son-anda-kurtuldu_71374.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!