Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

YEM Yayın'dan "Mimarlık/Kuram/Eleştiri" Dizisi

YEM Yayın tarafından yayımlanan “Mimarlık/Kuram/Eleştiri” dizisinin ilk iki kitabı, “Tenin Gözleri: Mimarlık ve Duyular” ile “Tekil Nesneler: Mimarlık ve Felsefe” yayımlandı. “Tenin Gözleri: Mimarlık ve Duyular”, Finlandiya’nın önde gelen mimar ve mimarlık kuramcılarından Juhani Pallasmaa’nın imzasını taşıyor. “Tekil Nesneler: Mimarlık ve Felsefe”

mimarizm.com
YEM Yayın'dan "Mimarlık/Kuram/Eleştiri" Dizisi

B> YEM Yayın tarafından yayımlanan “Mimarlık/Kuram/Eleştiri” dizisinin ilk iki kitabı, “Tenin Gözleri: Mimarlık ve Duyular” ile “Tekil Nesneler: Mimarlık ve Felsefe” yayımlandı. “Tenin Gözleri: Mimarlık ve Duyular”, Finlandiya’nın önde gelen mimar ve mimarlık kuramcılarından Juhani Pallasmaa’nın imzasını taşıyor. “Tekil Nesneler: Mimarlık ve Felsefe” ise, bir filozof ve bir mimarın –Jean Baudrillard ve Jean Nouvel’in- kendi yapıt ve araştırmalarına kaynaklık eden “tekillik” motifi dolayımında gerçekleştirdikleri ufuk açıcı bir söyleşiden oluşuyor.

İlk yayımlanışından bu yana bir mimarlık kuramı klasiğine dönüşen “Tenin Gözleri: Mimarlık ve Duyular”a, Steven Holl’ün “İnce Buz” adını taşıyan önsözü eşlik ediyor. “Tekil Nesneler: Mimarlık ve Felsefe” ise K. Michael Hays’in önsözüyle birlikte sunuluyor.

Mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı, grafik tasarım, arkeoloji ve sanat konu başlıklarında kitaplar yayımlayan YEM Yayın tarafından Türkçeleştirerek literatüre kazandırılan kitaplardan “Tenin Gözleri”, ilk kez yayımlandığı 1996 yılından bu yana bir mimarlık kuramı klasiğine dönüşerek dünyanın pek çok yerinde mimarlık okullarında ders kitabı olarak okutulmaya başlandı. Temelde iki uzun makaleden oluşan kitabın ilk makalesinde, Batı kültüründeki görsel paradigmanın tarihte Greklerden bu yana nasıl geliştiği, dünya deneyimi ve mimarlığın doğası üzerinde ne gibi etkileri olduğu ele alınıyor. İkinci makalede ise, sahici mimarlık deneyiminde diğer duyuların rolü incelenerek, aidiyet ve bütünleşme duygusunu olanaklı kılan çok-duyulu bir mimarlığın yolu gösteriliyor.

İlk yayımlanışından bu yana, hem mimarlık felsefesi hem de mimarlık öğretimi alanında bedenin ve duyuların rolüne yönelik ilginin gitgide büyümesiyle yazar, çığır açan kitabını 2005’te gözden geçirip savlarını pekiştirdi. Türkçeye kazandırılan bu geliştirilmiş basım, mimarlara ve öğrencilere bütüncül bir mimarlık arayışında esin kaynağı olmayı ve genel okurun dünyayı algılama biçimini zenginleştirmeyi bugün de sürdürüyor.

Dizinin ikinci kitabı “Tekil Nesneler”de ise yazarlar, kültürün medyatikleşmesi ve globalleşmesi, değerlerin değersizleşmesi ve yalnızca kanılardan oluşan bir düşüncenin genelleşmesi karşısında, tekil nesneler hâlâ nerede bulunabilir, nasıl tanımlanabilir, yaratılabilir, korunabilir, tanınabilirler gibi soruların cevaplarını arıyorlar.

Bu temalar çerçevesinde gerçekleşen söyleşide, çağımızı ilgilendiren başka temel, yakıcı sorunlara da değiniliyor. Ütopyacı ruhu hortlatarak geleceğin şehri hayal ediliyor. Özgür olmanın zorluğu üzerinde durularak, saydamlık ideali ya da ideolojisinin, siyasetten mimarlığa, hemen her alana nasıl yavaş yavaş nüfuz ettiği soruşturuluyor.

Tenin Gözleri / Mimarlık ve Duyular
Juhani Pallasmaa
Önsöz: Steven Holl
Çeviri: Aziz Ufuk Kılıç
Editör: Bahar Demirhan
Tasarım: Utku Lomlu
YEM Yayın
Mart 2011
karton kapak
90 sayfa
14,5x20,5 cm

Tekil Nesneler / Mimarlık ve Felsefe
Jean Baudrillard – Jean Nouvel
Önsöz: K. Michael Hays
Çeviri: Aziz Ufuk Kılıç
Editör: Bahar Demirhan
Tasarım: Utku Lomlu
YEM Yayın
Mart 2011
karton kapak
102 sayfa
14,5x20,5 cm

http://www.yapi.com.tr/haberler/yem-yayindan-mimarlik-kuram-elestiri-dizisi_86194.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!