Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Ankara'da 8 Bin 429 Şirket...

'Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Ticari Hayatımıza Getirdikleri'

Gazi Üniversitesi ve Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen 'Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Ticari Hayatımıza Getirdikleri' başlıklı panel, Gazi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Panelin açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz 2012 yılında yürürlüğe gireceğini hatırlattı

yapi.com.tr / AA
'Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Ticari Hayatımıza Getirdikleri'

Gazi Üniversitesi ve Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası tarafından düzenlenen 'Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Ticari Hayatımıza Getirdikleri' başlıklı panel, Gazi Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Panelin açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun 1 Temmuz 2012 yılında yürürlüğe gireceğini hatırlattı ve bu tarihten itibaren ticaretin bütün aktörleriyle birlikte yeni bir döneme gireceğini kaydetti. Sürecin çok zorlu olacağını ifade edenlerin bulunduğunu, ama 'kimsenin ürkmemesi' gerektiğini söyleyen Yazıcı, kanunun yürürlük tarihinin ise kesinlikle ötelenmeyeceğini bildirdi.

Yeni dönemde öncelikle ticaretin teknolojinin yeniliklerini kullanmak zorunda kalacağını ifade eden Yazıcı, e-ticaretin çok yaygın şekilde insanların hayatına gireceğini söyledi. Yazıcı, belli nitelikte ve düzeyde şirketlerin mutlaka web sayfası oluşturmaları gerekeceğini kaydetti.

Bir diğer yeniliğin de şirket açma işlemlerinde yapıldığını anlatan Yazıcı, şirket açmanın çok kolaylaşacağını, 5 dakikada şirket kurmanını mümkün olacağını ifade etti. Mevcut Türk Ticaret Kanunu'na göre, anonim şirket açmak için minimum 5 kişiye ihtiyaç bulunduğuna işaret eden Yazıcı, yeni yasada bu zorunluluğun kaldırıldığını hatırlattı. Yeni dönemde hesap verilebilirliğin son derece önemli hale geleceğini anlatan Yazıcı, ticari ilişkiler ve borçlanma işlemleri gibi her türlü şirket faaliyetinin şeffaf olacağını söyledi.
    
Yeni dönemde şirketleri, genel kurullarında seçtikleri ya da atadıkları denetim kurullarının değil, bağımsız denetim şirketlerinin denetleyeceğini belirten Yazıcı, şöyle konuştu:
    
''Amacımız, Türkiye'yi ticaretin en kolay ve aynı zamanda en güvenli yapıldığı ülke haline getirmek. Bunu, bakanlık, kurullar, mali müşavirler hep beraber yapacağız. Bu kanunun uygulanması ile ilgili yetkili bakanlık Gümrük ve Ticaret Bakanlığıdır. Bu nedenle kanun yürürlüğe girmeden önce çıkarılması gereken ikincil mevzuatlardan da biz sorumluyuz. Yürürlük tarihi öncesinde 20'ye yakın ikincil mevzuat çıkarılması gerekiyor. Büyük bir ihtimalle Temmuz'a varmadan önce bunları çıkaracağız ve kamuoyunun görüşüne sunacağız. Bu süreçlerde üniversitelere, meslek odalarına önemli görevler düşüyor. Bu kanun kadar olmasa da çok önemli sonuçları olacak bir kanun 1 ay sonra yürürlüğe giriyor. Hal Kanunu 1 Ocak'ta yürürlüğe girecek. Şimdi bunu tanıtıyoruz. Bununla ilgili illerde toplantılar yapıyoruz, kanunu ve getirdiklerini anlatıyoruz. Bu kanunla ilgili önemli bir tebliğ de yarınki Resmi Gazete'de yayımlanacak.''
    
''Artık 2012 model bir arabamız var''
    
Ankara Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Sami Kazıcı da, eski Türk Ticaret Kanunu'nun 1957 yılında yürürlüğe girdiğini ve 50 yıldan uzun süredir kullanıldığını söyledi. Söz konusu kanunun yakın zamana kadar ihtiyaçlara cevap verdiğini, ancak teknolojik gelişmelerle birlikte, sektörlerde ve ticari hayatta yaşanan gelişmeler üzerine yetersiz kaldığını anlatan Kazıcı, bunun üzerine yeni bir Türk Ticaret Kanunu yapma zorunluluğunun ortaya çıktığını kaydetti. Yeni hazırlanan ve gelecek yıl Temmuz ayında yürürlüğe girecek Türk Ticaret Kanunu'nun devrim niteliğinde bir kanun olduğunu ifade eden Kazıcı, ''Artık 2012 model bir arabamız var. Yolumuza hızla devam edeceğiz'' dedi.
    
Kazıcı, yeni kanunla birlikte Türk şirketlerinin uluslararası alanda daha rahat rekabet edebilir hale geleceğini belirtti. Yeni kanun ile diğer ülkelerden farklı olarak şirketlerin, uluslararası raporlama standartlarına sahip olacağını ifade eden Kazıcı, şirketlerin aynı zamanda uluslararası denetim standartlarına göre denetleneceğini kaydetti.
    
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rıza Ayhan da Türk Ticaret Kanunu'nun, ticaret hukukunun ana kaynaklarından biri olduğunu söyledi. Mevcut Türk Ticaret Kanunu'nun çok iyi ve etkin bir kanun olduğunu anlatan Prof. Dr. Ayhan, ancak çağın şartları uyarınca yeni bir kanun yapılması gerekliliğinin ortaya çıktığını ve Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun hazırlandığını ifade etti. Yeni kanuna alışılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Ayhan, kanuna bir an önce alışılması için böyle panellerin sıklıkla düzenlenmesi gerektiğine işaret etti.

ETİKETLER: ekonomi kurum
http://www.yapi.com.tr/haberler/yeni-turk-ticaret-kanununun-ticari-hayatimiza-getirdikleri_89973.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!