Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yer Sorunu Mermerciyi Sonunda İsyan Ettirdi

İzmir'e her yıl 70 milyon doların üzerinde gelir getiren, dünyanın en büyük mermer fuarları arasında yer alan Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın (MARBLE), çözülemeyen yer sorunu Egeli mermercileri isyan ettirdi. 2009 yılı Mart ayında gerçekleştirilecek 15. Marble Fuarı'nın da Gaziemir'de yapılması planlanan yeni fuar alanında

Yeni Asır Gazetesi
Yer Sorunu Mermerciyi Sonunda İsyan Ettirdi

İzmir'e her yıl 70 milyon doların üzerinde gelir getiren, dünyanın en büyük mermer fuarları arasında yer alan Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın (MARBLE), çözülemeyen yer sorunu Egeli mermercileri isyan ettirdi. 2009 yılı Mart ayında gerçekleştirilecek 15. Marble Fuarı'nın da Gaziemir'de yapılması planlanan yeni fuar alanında gerçekleştirilemeyecek olması mermer sektörü temsilcilerinin tepkisini çekti. Bugüne kadar hep Kültürpark'taki İhtisas Fuar Alanı'nda yapılan ve geçen yıl yer yetmediği için 300 firmanın kabul edilmediği fuar için verilen sözler tutulmadı. Büyükşehir Belediyesi, "2009'da Marble yeni fuar alanında gerçekleştirilecek" demişti, ama bu söz de yerine gelmedi.

Şirketten ses yok

Marble için Gaziemir'de düşünülen alanın 2009 yılının Mart ayında yapılacak fuara yetişmeyeceği ortaya çıktığını ifade eden sektör temsilcileri, daha önce yeni fuar alanını hayata geçirmek için Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde özel sektörün de katılımıyla kurulması planlanan şirket konusunda da son dönemde hiçbir önemli adımın atılmadığına dikkat çekti.  Ege İhracatçı Birlikleri 1 milyon dolarlık bütçe ayırarak şirkete ortak olmak için gerekli resmi yazışmaları gerçekleştirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden Ege İhracatçı Birlikleri'ne konuyla ilgili bir geri dönüşün olmadığı belirtildi.

Kent kaybediyor

Ege Maden İhracatçıları Birliği Başkanı Arslan Erdinç, bunun kent adına üzücü olduğunu söyledi. Marble Fuarı'nın her yıl kent ekonomisine en az 70 milyon dolar katkı sağladığını ancak Gaziemir'deki fuar alanının bir türlü bitirilemediğine dikkat çeken Erdinç, "Bu, kent için bir kayıp. Bugüne kadar fuar alanının çoktan bitirilmesi gerekiyordu ama kamulaştırmada yaşanan sıkıntılardan dolayı bir türlü bitmedi. Geçen yıl birçok firma yer yokluğu nedeniyle fuara katılamamıştı. Bu yıl da aynı şey olacak. Bu nedenle kent kaybedecek. Biz fuarın bir an önce tamamlanarak kente kazandırılmasını istiyoruz" dedi.

Kaynak hazır

Ege İhraçatcı Birlikleri olarak, Büyükşehir Belediyesi'nin öncülüğünde kurulacak olan fuar şirketine 1 milyon dolarlık bütçe ile ortak olacaklarını ifade eden Erdinç, kaynaklarının da hazır olduğunu kaydetti. İzmir Mermerciler Derneği Başkanı Ferah Türkmen ise, Büyükşehir Belediyesi'nin bütün gayretine rağmen, yeni fuar alanının Marble'a  yetişemeyeceğine dikkat çekerek, kamulaştırmanın çok zaman kaybettirdiğini söyledi. Türkmen, ortaklık konusunda da sanayicinin içinde yaşadığı zor durum nedeniyle sorun yaşandığını ifade etti. Geçen yıl Kültürpark'ta yapılan fuara 300 firmanın yer yokluğu nedeniyle katılamadığına dikkat çeken Türkmen, "Bu fuar mutlaka tamamlanmalı. 2009'da olamasa da biz 2010 fuarını mutlaka burada yapmalıyız" diye konuştu.

Özellikler ne olacak?

Gaziemir'de yapılmak istenen yeni fuar alanının şu özelliklere sahip olması planlanıyor.

* Gaziemir'de İzmir çevre yolu ile ESBAŞ arasındaki alanda yapılacak olan Yeni Fuar ve Kongre Merkezi, 330 bin metrekare alana sahip.
* Fuar şirketinin kuruluş sermayesi 120 milyon YTL ve 100 hisse olarak öngörüldü.
* Kongre merkezi 25 bin metrekare büyüklükte ve 5 bin kişilik.
* Fuar alanında 25 bin metrekare sosyal donatı alanı olarak kullanılabilecek.
* Fuar binalarına ayrılan toplam alan 170 bin metrekare
* İlk etapta 70 bin metrekarelik fuar binaları yapılacak.
* Fuar alanının çevresindeki 2 bin dönümlük planlanmamış alana otel, cafe gibi merkezler yapılacak.
* Yeni fuar ve kongre merkezi, şehir içi ulaşım, konaklama, hizmet alanlarına yakın konumuyla fuar katılımcılarının yanı sıra, kentlilerin de kolayca ulaşmasının sağlanabileceği nitelikli mimarisiyle, uzun yıllar fuarcılık sektörüne hizmet verebilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yer-sorunu-mermerciyi-sonunda-isyan-ettirdi_63734.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!