Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yerebatan Sarnıcı Yükten Kurtulacak

Yaklaşık 1500 yıllık tarihi sarnıcın üzerindeki İl Genel Meclisi ve İl Özel İdare binaları yıkılarak Fatih’e taşınacak. Vatan Caddesi üzerinde yapılacak yeni binaların yapımı 28 milyon 356 bin YTL’ye ihale edildi.

Türkiye Gazetesi
Yerebatan Sarnıcı Yükten Kurtulacak

ütunlarında çatlaklar oluşan Sultanahmet’teki tarihi Yerebatan Sarnıcı, üzerindeki yükten kurtarılıyor. Yaklaşık 1500 yıllık tarihi sarnıcın üzerindeki İl Genel Meclisi ve İl Özel İdare binaları yıkılarak Fatih’e taşınacak. Vatan Caddesi üzerinde yapılacak yeni binaların yapımı 28 milyon 356 bin YTL’ye ihale edildi.

Yerebatan Sarnıcı ile ilgili 1999 yılında bir rapor hazırlanmış ve raporda, sütunlardaki çatlakların, sarnıç üzerindeki binaların ağırlığından kaynaklandığı kaydedilmişti. Sarnıç üzerinde üç katlı İstanbul Özel İdare Müdürlüğü ile İl Genel Meclisi binası, 7 katlı otel, 3 katlı turistik dükkan ve restoranlar bulunduğuna dikkat çekilen raporda, bu yapılardan bazılarının temel demir çubuklarının sarnıcın tavanını deldiğine de dikkat çekilmişti.

336 sütunlu sarnıç
Yerebatan Sarnıcı, 542 yılında Bizans İmparatoru Justinyen tarafından sarayın su ihtiyacını karşılamak üzere yaptırıldı. Osmanlı döneminde onarılarak kullanılan sarnıcın giriş kısmındaki evler 1940’larda belediye tarafından istimlak edildi ve giriş için düzenli bir bina yapıldı. 1985-1988’de Büyükşehir Belediyesi tarafından temizlik ve onarımdan geçirilen Sarnıçtaki su ve dipteki çamur birikintisi boşaltıldı. Sarnıcın içine bir iskele platform inşa edildi. Sarnıç 145 metre uzunluğunda 65 metre genişliğinde ve 9800 metrekarelik bir alanı kapsıyor. Sarnıcı 336 sütun, tuğla kemerleri ve bunların desteklediği tonozları taşıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yerebatan-sarnici-yukten-kurtulacak_51379.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!