Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

"Yerel Yönetimler İşitme Engellilerin Taleplerine Kulaklarını Tıkamasın"

Karşıyaka İşitme Engelliler Derneği'nden Kavuncu "acıyan değil, taleplerini dikkate alan yerel yönetim" istiyor. "İşitme engellilere göre düzenlenmiş kentler, maddi destek, tedavi ve eğitim imkanı, istihdam ve daha çok temsil istiyoruz."

bianet.org



"Yerel yönetimler seçimlerden önce kapımızı çalıyor ve bize balık veriyorlar. Oysa biz işitme engelliler balık tutmayı öğrenmek istiyoruz."

Karşıyaka İşitme Engelliler Derneği'nin gönüllüsü Necati Kavuncu, 29 Mart yerel seçimlerde aday olanların ve hali hazırda yönetimde bulunanların işitme engellilerle ilgili daha yapıcı ve hayatlarını kolaylaştıran uygulamalarda bulunmalarını istiyor.

"İşitme engelliler için de düzenlenen şehirler"

Şehirlerde yapılan düzenlemelerin özelde işitme engellilerin, genelde de tüm engellilerin düşünülmeden yapıldığını ifade eden Kavuncu yaşanılan sorunları şöyle özetliyor:

Trafikte ve toplu taşımada görsel uyarı sistemi: Metroda başlatılan uygulama ne yazık ki diğer toplu taşımalarda sürdürülür değil. işitme engellilerin otobüsün duracağını ve hangi durakta olduklarını okuyabilecekleri ışıklı ikazlar gerekiyor.

STK'lere destek ve iletişim: Yerel yönetimlerin bugüne kadar konuyla ilgili çalışan STK'lerle iş birliğini yaptığını söylemek zor. Ne alınan kararlarda işitme engellilere danışılıyor ne de yapılan uygulamalarda. Ancak şehirlerde bizlerin de yaşadıkları unutulmadan, atılacak her adımda bizlere de danışılmalı. Ayrıca maddi açıdan neredeyse hiçbir geliri olmayan derneklere finans sağlanmalı ve kültürel, sosyal ve sportif çalışmalarını sürdürebilecekleri kompleksler verilmeli.

Belediyelerde işitme engelli temsili: Belediyelerde Özürlüler Komitesi var ama oradaki temsilde de bir eksiklik var. Örneğin ben üye olmama rağmen ne aranıyorum ne de fikrim soruluyor. Kırk yılda bir yapılan toplantılara katılmak dışında bir işlevim yok. Bu da yereldeki söz hakkımızın elimizden alınması ya da duyulmaması anlamına geliyor.

İşitme engellilere yönelik etkinlikler: Belediyenin yaptığı tüm etkinlikler görebilen ve duyabilenler için. Ancak biz yapılan seminer, film gösterimi, konferans gibi etkinliklerde işitme engellilerin de katılabileceği düzenlemeler yapılmasını istiyoruz.

İstihdam: Bir çok işitme engelli ailelerine bağımlı bir şekilde hayatlarını sürdürüyor. Yerel yönetimler kendilerine bağlı işyerlerinde daha çok işitme engelli çalıştırarak bu kişilerin kendilerine güvenlerini sağlamaları gerekiyor.

Ailelere destek: Bir çok engelli ailesinin maddi açıdan sıkıntıları var ve çocuklarını herhangi bir şekilde tedavi ettiremiyorlar. Ayrıca derneklerle ilişki kurmayarak çocuklarının antisosyal bir hayat sürdürmelerine neden oluyorlar. Belediyeler bu ailelere ulaşarak hem tedavi masraflarını karşılamalı hem de işitme engellilerin sosyalleşmelerini sağlamalılar.

"'Vah zavallı' diyen zihniyet değişmeli"

İşitme engellilere, diğer tüm engellilere olduğu gibi "vah zavallı" diyerek acıyan zihniyetin acilen değişmesi gerektiğini ifade eden Kavuncu, bu algının değişmesi için belediyelere çok iş düştüğünü vurguladı.

"Hem işitme engellileri hem de bu konuda yanlış şeyler bilenleri bilgilendirmek için eğitim çalışmaları ve sempozyumlar düzenlenmeli. Bu konuda önyargıları olan insanlar ancak işitme engellilerle tanışarak bu yargılardan kurtulabilirler."

http://www.yapi.com.tr/haberler/yerel-yonetimler-isitme-engellilerin-taleplerine-kulaklarini-tikamasin_67145.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!