Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yerliler Müzeyi Unuttu!

Kültürpark içerisinde 2004 yılında açılan İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, 3 ayrı binada sergilenen yaklaşık 3 bin taş, seramik ve değerli eserle, meraklılarının ziyaretini bekliyor. Kruvaziyer turizminin gelişmesine paralel olarak müzeye yönelik yabancı turist ziyaretinin arttığını belirten Müze Müdürü Arkeolog Cemil Kanca, buna karşın İzmirlilerin

Cumhuriyet EGE
Yerliler Müzeyi Unuttu!

Kültürpark içerisinde 2004 yılında açılan İzmir Tarih ve Sanat Müzesi, 3 ayrı binada sergilenen yaklaşık 3 bin taş, seramik ve değerli eserle, meraklılarının ziyaretini bekliyor. Kruvaziyer turizminin gelişmesine paralel olarak müzeye yönelik yabancı turist ziyaretinin arttığını belirten Müze Müdürü Arkeolog Cemil Kanca, buna karşın İzmirlilerin ilgisinin sınırlı kaldığını kaydetti. Kanca, “Müzeyi, 2005 yılında ziyaret eden 14 bin kişinin 4 bin 800'ü, 2006'da ziyaret eden 26 bin 500 kişinin 13 bin 500'ü, 2007'deki 31 bin ziyaretçinin 19 bin'i ve geçen yıl da 32 bin ziyaretçinin 20 bini yabancı turistti. Yerli ziyaretçilerin büyük bir bölümünü ise öğrenciler oluşturuyor” diye konuştu.

Tarih ve Sanat Müzesi'nin “engelsiz müze” olduğunu belirten Kanca, şunları söyledi:

“Engelli yurttaşların müzeyi yardım almaksızın rahatça gezebilmeleri için özel rampalar yaptırdık. Ayrıca ilköğretim ve ortaöğretim öğrencilerinin ziyaretleri ücretsiz. Amacımız müze kültürünün toplum kültürünün bir parçası olmasını sağlamak. Fakat halkın genlerinde tarihine ve geçmişine karşı merak duygusu yoksa, biz ne yaparsak yapalım insanların ilgisini müzelere çekemeyiz. Şehrin merkezinde bulunmasına karşın ziyaretçi sayısının İzmir'in nüfusuna göre düşük olduğunu düşünüyorum. Batı ülkelerindeki okullarda 'müzepedagojisi' diye bir ders okutuluyor. Çocuklar küçük yaşlardan itibaren tarih ve ulusal bilinci taşıyarak müzeleri daha farklı anlamlandırıyor. Müzelere hak ettiği değeri vermek açısından çok önemli bir uygulama.”

Müzedeki eserlerin tamamı Batı Anadolu medeniyetlerine ait olmakla birlikte yoğunlukla İzmir'deki geçmiş uygarlıkları kapsıyor. Müzede sergilenen objelerin çok tanrılı din inancını taşıyan paganist kültüre ait olduğunu belirten Kanca, “Eserler Karya, İyonya ve Aeolia bölgesinin eserleridir. Metal, cam, seramik, pişmiş topraktan yapılan eserler, heykeller, 'Ege Teknesi' adını taşıyan gemi maketi, gladyatör ve olimpiyat odaları, Ege açıklarından çıkarılan anforalar sergilenen eserler arasında. Arkaik dönemden Helenistik döneme dek birçok bir çok obje sergileniyor” diye konuştu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yerliler-muzeyi-unuttu_66776.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!