Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.

Yeşilçam Filmlerinin Tarihi Köşkü Restore Ediliyor

İstanbul, Yeşilköy'de yer alan ve Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Şabanoğlu Şaban, Neşeli Günler gibi birçok Yeşilcam filmine mekan olan tarihi Darcan Köşkü’nde restorasyon çalışmaları başladı.

yapi.com.tr
Yeşilçam Filmlerinin Tarihi Köşkü Restore Ediliyor

Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın verilerine göre yaklaşık 33 bin taşınmaz kültür varlığına sahip olan İstanbul’da, sivil mimari örnekleri öne çıkıyor. Bunlar arasında yer alan Yeşilköy'deki tarihi Arnavut Hayreddin Bey Köşkü, yakın zamanda onaylanan restorasyon projesiyle gündeme geldi. Yeni ismi ile Darcan Köşkü, pek çok Yeşilçam filmine ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor.

Binlerce yıldır dünyanın birçok toplumuna ev sahipliği yapan İstanbul’un 2021 - 2022 kültür haritası açıklandı. Türkiye Turizm ve Kültür Bakanlığı’nın yayımladığı verilere göre, 114 sit alanına sahip İstanbul’un 2021 sonu itibarıyla 32 bin 854 taşınmaz kültür varlığı bulunuyor ve bu tarihi eserlerin yüzde 78’ini sivil mimari örnekleri oluşturuyor. Zaman içerisinde yıpranmaya yüz tutan sivil mimari örneklerinin kültürel değerinin korunması amacıyla gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları ise hız kesmeden devam ediyor. Son olarak İstanbul, Yeşilköy'de yer alan ve birçok Yeşilçam filmine mekan olan tarihi Darcan Köşkü’nde restorasyon çalışmaları başladı.

Restorasyon mekanın tarihi özgünlüğüne sadık kalarak gerçekleştiriliyor
Arnavut Hayreddin Paşa Köşkü yeni ismi ile Darcan Köşkü’nün restorasyon çalışmalarını üstlenen Sinem Necipoğlu Mimarlık Kurucusu Sinem Necipoğlu, konuyu şu sözlerle değerlendirdi: 

“Tarihi Darcan Köşkü, İstanbul’un birinci derece koruma grubundaki yapıları arasında yer alıyor. Yeşilcam’ın Süt Kardeşler, Tosun Paşa, Şabanoğlu Şaban, Neşeli Günler gibi birçok filmine ev sahipliği yapan köşkün restorasyon çalışmalarındaki mimari ve iç mimari uygulamalar ile birlikte projenin tüm teknik detaylarını üstleniyoruz. Ülkemizin kültür varlıklarının yenilenmesinde görev almaktan gurur duyuyor ve çalışmalarımızı mekanın tarihi özgünlüğüne sadık kalarak gerçekleştiriyoruz.” 

Tarihi yapıların restorasyon çalışmalarında, yapının kültürel değerini oluşturan öğelerin korunmasının kritik bir unsur olduğunun altını çizen Sinem Necipoğlu, “İstanbul başta olmak üzere, ülkemiz kültürel tarih açısından çok zengin bir coğrafyaya sahip. Bu tarihi eserlerin her birinin korunarak gelecek nesillere aktarılması için ise yapıların belirli aralıklarla özüne uygun biçimde restore edilmesi gerekiyor. Çünkü özellikle taşınmaz kültür varlıkları olarak ifade ettiğimiz yapılar, inşa edildikleri dönemde kullanılan malzemeden yapım tekniğine kadar birçok unsurdan dolayı dış koşullardan etkilenerek hasar görmeye fazlasıyla açık. Sinem Necipoğlu Mimarlık olarak, Yeşilçam’ın birçok filmine ev sahipliği yapan Darcan Köşkü’nün restorasyonunda da çalışmalarımızı köşkün özgünlüğüne sadık kalarak sürdürüyoruz.” dedi. 

Koruma Kurulu Tarafından Onaylandı
Birinci derece koruma grubuna dahil tarihi ahşap köşkün rölöve ve restitüsyonunun, İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığını aktaran Sinem Necipoğlu, “Yalnızca Darcan Köşkü gibi tarihi yapılarda değil, özel konut projelerinde de profesyonel ekibimizle görev alıyoruz. Yürüttüğümüz her projede güven, fonksiyonellik ve estetik kriterleri bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Projelere çözüm odaklı yaklaşıyor ve gelecek dönemde gerek ticari gerekse kültürel kapsamda daha fazla çalışmada yer almayı hedefliyoruz.” dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yesilcam-filmlerinin-tarihi-kosku-restore-ediliyor_191668.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!