Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yeşildere'nin Kaderi

Yerleşim yapılamayacak bölgeye politik kaygılarla her türlü hizmeti götürüldü. Şimdi 3 bin aile için tehlike çanları çalıyor. Kadifekale'nin

Yeni Asır
Yeşildere'nin Kaderi

b>Yerleşim yapılamayacak bölgeye politik kaygılarla her türlü hizmeti götürüldü. Şimdi 3 bin aile için tehlike çanları çalıyor.

Kadifekale'nin Yeşildere'ye bakan yamaçlarında yaklaşık 400 dönümlük alanda etkili olan heyelanı önlemek için yürütülen çalışmalar 3 ay sonra bitiyor. Dokuz Eylül Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Deprem Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Zafer Akçığ, ilk etap çalışmasının bir aya kadar tamamlanacağını söyledi.

İkinci anlaşma
Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan anlaşma uyarınca seçim öncesi çalışmalara başladıklarını seçim sonrası anlaşmayı yenilediklerini ifade eden Prof. Zafer Akçığ, ilk etapta kaymakta olan kitlenin röntgenlerinin çekildiğini, çekilen rontgenleri pekiştirmek amacıyla önümüzdeki günlerde zemin sondajları ve arazi deneyleri gerçekleştireceklerini söyledi.
Prof. Akçığ, "Araştırmalar sonucu elimize ulaşan verileri depreme, yağışa göre değerlendireceğiz. Eğer deprem olursa veya aşırı yağış gerçekleşirse bölgedeki durumun ne boyutlara ulaşabileceğini tüm doğal koşulları göz önüne alıp, her türlü riski hesaplayacağız. Bölgede en kötü durumu düşünerek bunu önlemek için söz konusu alanda yapılması gereken mühendislik yapıların mühendislik projelendirmelerini hazırlayacağız.Bizim için önemli olan şey bir an önce o bölgede yaşayan halkın can ve mal güvenliğini sağlayabilmek" diye konuştu.

Yönetimlerin hatası
'Afet Bölgesi' ilan edilen alanlara hiçbir hizmetin götürülmemesi, yerleşime müsade edilmemesi gerekirken son 33 yıl içinde yerel yönetimler politik kaygılarla bölgeye her türlü hizmeti götürdü. Zamanla 3 bine yakın ailenin yerleştiği Kadifekale için günümüzde tehlike çanları çalmaya başladı.

"Afet Konutları"
Kadifekale ve yamaçlarında 1974 yılında meydana gelen heyelan nedeniyle birçok ev boşaltıldı. Bakanlar Kurulu; bölgeyi 'afete maruz bölge' ilan ederek toprak kaymasından etkilenen vatandaşları Buca'da inşa ettiği 'Afet Konutları'na yerleştirdi. Afetzedelerin boşalttığı binaların yıkılıp tapu kayıtlarına 'şerh' konması gerekirken bu ayrıntı gözden kaçtı. Boşaltılan evler başkalarına satıldı. Tamamen boşaltılıp yeşillendirilmesi gereken bölge tekrar yapılarla doldu. Konak Belediyesi'nin talebi üzerine kaymakamlık; bölgede yaşayan vatandaşların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokan Vezirağa Mahallesi'ndeki 32 ev ve bir caminin tahliyesine karar verdi. Tahliye edilen ev sahiplerine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı aracılığı ile 6 aylık kira yardımı yapıldı. Boşaltılan evler belediye tarafından yıkıldı.

Yol da kapanır
Toprak kayması; İzmir'in en işlek yollarından birisi olan Yeşildere'yi de tehlikeye düşürdü.
Yeşildere Yolu'nun Vezirağa Köprüsü altından geçen bölümünde istinat duvarları yan yatarak büyük çatlaklar oluştu.
Gelişmeler üzerine Yeşildere Yolu'nda Yenişehir'den Karabağlar yönüne gidişte Vezirağa Köprüsü'nün en sağ şeridi araç trafiğine kapatıldı. Yeşildere'ye kamyon ve TIR'ların girişi de İl Trafik Komisyonu'nun aldığı kararla yasakladı.

Uzundere'de ucuz taksitle evler
Kadifekale'de binlerce vatandaşı yakından ilgilendiren müjdeli haber Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğü'nden geldi. Geçtiğimiz aylarda Kadifekale'nin taşınması öngörülen Uzundere'deki 469 bin metrekarelik arazi ücretsiz olarak Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'ne tahsis edildi. Yapılan hesaplamalara göre bu alana 90'ar metrekareden 2 bin 543 konutun yapılmasının planlandığı öğrenildi. Uzundere'de inşaa edilecek konutların Kadifekale'de evleri boşaltılan vatandaşlara cüzzi fiyatlarla çok uzun vadeli olarak verileceği belirtildi.

Başkan Piriştina: İlgisiz olamazdık
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina Ballıkuyu ve Yeşildere'den sonra Vezirağa'ya da kayıtsız kalmadıklarını söyledi. Piriştina, "Burada belli bir kitle kayıyordu. Yeraltındaki durumu belirlemek için jeolojik etüdler yaptırdık. Ardından da kaymayı hızlandıran yeraltı sularını ve yağmur sularını drenaj kanallarıyla kontrola aldık. Bu çalışmayı Ballıkuyu'da da yaptık. İlk aşamada yapılan jeolojik etüdler sonrasında heyelanı önlemek amacıyla kazık mı çakılacak?, istinat duvarı mı yapılacak. Ortaya çıkacak" diye konuştu.






http://www.yapi.com.tr/haberler/yesilderenin-kaderi_11628.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!