Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yıkım Kararı Olan Binanın Sahiplerine Ev Verilecek

Kentsel Dönüşüm Kanun Tasarısı bu ay içinde yasalaşırsa, deprem riski taşıyan binalar onarılırken ev sahibi ve kiracılara 'kira parası' ödenecek. Binaların yıkımı halinde ise sahiplerine ev verilecek.

Yeni Şafak/Helin Şahin



eytinburnu'nda yıkılan binanın ardından yeniden gündeme gelen deprem riski ve konut güvenliğine yönelik 5 yıldır altyapısı hazırlanan Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı nihayet çıkıyor. Tasarı yasalaşırsa deprem riski altında bulunan ve birinci ile ikinci şekilde derecelendirmeye tabi tutulan yerlerdeki binaların onarımı sırasında başka bir konuta yerleştirilecek olan vatandaşlara bu süre zarfında kira parası ödenecek. Güçlendirme sonunda bina oturulacak bir yerde ise vatandaş tekrar kendi binasına taşınabilecek, değilse finansman desteği sağlanacak. Bu kapsamda kiracılara da maddi yardım yapılacak.

Tüm Binalar Elden Geçirilecek

Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı ayrıca, tüm bu işleri yapabilmek için Bakanlar Kurulu kararını beklemeye gerek görmediği yerel yönetimlerin, böylece yetki ve sorumluluklarını da artırıyor. Aciliyet gibi gerekli görülen durumlarda Kamu İhale Yasası dikkate alınmayabilecek.

Bunun yanı sıra birinci dereceden deprem bölgesi olan yerler için 3 bin 200 belediye ve 81 İl Özel İdaresi'nin projeyi gerçekleştirecek ilgili birimleri, Bakanlar Kurulu onayıyla ilin genel bütçesinden yüzde 10, ikinci dereceden deprem riski taşıyan bölgeler içinse yüzde 5 oranında pay alabilecek.

Kentsel Dönüşüm Yasa Tasarısı, 5 yıl ile 10 yıl arasında tüm riskli binaların depreme dayanıklı hale getirilmesini amaçlıyor.

Yüzde 65 Kaçak Durumda
Meclis Deprem Komisyonu Başkanı ve İstanbul AK Parti Milletvekili Nusret Bayraktar, tasarıyı çıkarmak için yıllardır uğraştıklarını söyleyerek, "İstanbul'daki binaların büyük bölümü kaçak ve deprem yönetmeliğine uygun değil. Güney bölgelerindeki kıyı şeridindeki binalar, Üsküdar'ın tepe kısımları, Bağcılar, Bayrampaşa, Güngören ve Zeytinburnu'nun iç kesimleri büyük risk altında. Toplam 1 milyon 400 bin binanın yüzde 65'i kaçak, yüzde 85'i ise iskânsız. Binaların yüzde 34'ü birincil dereceden depremden etkilenecek" dedi.

Yasa tasarısı neler getiriyor?

Tasarı, yerel yönetimlere Bakanlar Kurulu onayı olmadan yetki ve sorumluluk veriyor.

3 bin 200 belediye ve 81 İl Özel İdaresi'ndeki uygulayıcı departmana, ilin genel bütçesinden birinci derecede deprem riski taşıyan bölgeler için yüzde 10, ikinci derecede riskli bölgeler için yüzde 5 pay veriyor.

Acil durumlarda Kamu İhale Yasası dikkata alınmayabilecek.

Güçlendirmesi yapılan bina, deprem açısından oturulabilecek bir zeminde ise vatandaş kendi binasına bu süre sonunda geçebilecek, değilse ev sahibine ödeme yoluyla ev verilecek.

Kiracılar da tıpkı ev sahipleri gibi başka bir konuta yerleştirildiklerinde parasal destekten yararlanabilecek.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yikim-karari-olan-binanin-sahiplerine-ev-verilecek_52303.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!