Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yitirdiklerimiz

Merih Karaaslan Mimar Merih Karaaslan Ankara'daki bürosunda 3 Ocak günü uğradığı saldırı sonucunda yaşama veda etti. 1972 yılında İstanbul T

Yapı Dergisi/243



b>Merih Karaaslan
Mimar Merih Karaaslan Ankara'daki bürosunda 3 Ocak günü uğradığı saldırı sonucunda yaşama veda etti.
1972 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'ni bitiren Merih Karaaslan, o tarihten bu yana serbest mimarlık çalışmalarını sürdürüyordu. Katıldığı mimarlık yarışmalarında 16'sı birincilik olmak üzere 90'ın üzerinde ödül ve mansiyon alan Karaaslan, 1990, II. Ulusal Mimarlık Sergisi'nde "Ankara Terasevler Sitesi" ile "Proje"; 1996, V. Ulusal Mimarlık Sergisi'nde "Kapadokya Peri Tower Oteli" ile; 1998 VI. Ulusal Mimarlık Sergisi'nde "Şanlıurfa Tarihî Merkez Canlandırma" çalışmalarıyla "Yapı" ödüllerini kazandı. 1995 yılında Japonya'da yayımlanan "581 Architects in The World" adlı kitapta yüzyılın önemli mimarları arasında gösterildi.
1992-94 yıllarında Mimarlar Odası Genel Sekreterliği görevini yürüten Karaaslan, bu sırada Fikir ve Sanat Eserleri Yasası'nın hazırlanmasında hükümet komisyonunda görev aldı ve yasalaşmasında etkin oldu.
Serbest Mimarlar Derneği'nin kurucu üyelerinden biri olup yönetimlerinde yer alan Karaaslan, çeşitli zamanlarda Trakya Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Erciyes Üniversitesi Mimarlık Fakültelerinde misafir öğretim görevlisi olarak tasarım stüdyolarında görev yapmıştı. Merih Karaaslan, 1970 sonrası mimar kuşağının en üretken üyelerinden biri idi. Ürettiği projelerin sayısal çokluğunun ötesinde çağdaş Türkiye mimarlığına yaklaşımı ile de dikkate değer isimlerdendi.
Mimarlık anlayışını, "değişen koşulları ve çelişkileri ile bizim olan bu yurdu somut bir gerçek olarak benimseyip, yurt ve tarih bilincini zamanın sürekliliği içinde değerlendirmek ve bundan akılcı bir yöntem ve çağın koşullarıyla ulusal bir sentez yapmak" olarak tanımlayan Karaaslan, Anadolu'daki on bin yılın kültür mirasının sürekliliği içinde çağdaş mimarlığa ulaşmayı öneriyordu.
Bu arayışı da yeni bir "Ulusal Mimarlık" arayışı olarak niteliyordu. Bu yaklaşımı ve ürettiği yapıtlarla kimi mimarlarca O'nun "Üçüncü Ulusal Mimarlık" akımını oluşturduğu söylendi.

Prof. Dr. Alpin Kemal Dağsöz
Prof. Dr. Alpin Kemal Dağsöz 8 Aralık günü yaşama veda etti. 1935 yılında Antalya'da doğan Dağsöz, 1953-58 yılları arasında İTÜ Makina Fakültesi'nde okuduktan sonra 1958'de aynı okulda asistanlığa başladı. 1966'da doktor, 1970'de doçent, 1976'da profesör oldu. Akademik yaşamı boyunca 39 kitap ve çok sayıda makale yayımlayan Alpin Kemal Dağsöz son olarak İTÜ Makina Fakültesi'nde Isı Mühendisliği Bölümü'nün kurulması için uğraş vermekteydi.
Prof. Dr. Doğan Özgür, Dağsöz'ün yaşamını şöyle özetliyor: "Alpin, sanayide görevi vatan hizmetiyle eşdeğer tuttuğundan 27 yılını enerji ekonomisine ayırdı. Ne izin yaptı, ne de yapacak zamanı oldu. Bunu enerji kaybı olarak değerlendirdi. Eğer Türkiye Alpin'in dediklerini uygulasa bugün borç hanesinde 60-70 milyar dolar az borç bulunan bir ülke olurdu."

Erdal Müldür
Yapı-Endüstri Merkezi kurucularından Y. Müh. (Mimar) Erdal Müldür 12 Ocak günü vefat etti. 1937 yılında İstanbul'da doğan Müldür, 1956'da İstanbul Saint Joseph Lisesi'ni, 1961'de de İstanbul Teknik Üniversitesi'ni bitirmişti. Askerlik görevinden sonra, başta İstanbul-Göztepe SSK Hastanesi olmak üzere çeşitli projelerde şantiye şefi olarak çalışmış ve 1968 yılında Yapı-Endüstri Merkezi'nin kuruluşunda görev almıştı.
Müldür, yaşamını bir süre serbest mimar olarak sürdürdükten sonra "Donatım" adlı bir mobilya firması kurmuş ve yönetimini üstlenmişti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yitirdiklerimiz_487.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!