Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yok Böyle Bir Şirket

Halka açıklık oranı yüzde 2,7 olan Aslan Çimento'nun hisseleri son iki yılda 32 kat yükseldi. Şirketin değeri 6.6 milyar dolara ulaştı.

Radikal Gazetesi
Yok Böyle Bir Şirket

“Beklentilerin alınıp, gerçeklerin satıldığı” borsada, bazı şirketlerin hisse senetlerinde yaşanan hareket adeta dudak uçuklatıyor. Halka açıklık oranı son derece düşük olan bazı şirketlerin hisse senetlerindeki akıl almaz yükseliş, o şirketlerin değerini de inanılmaz boyutlara taşıyor. Son iki yıldır bu hareketlerin en belirgini İMKB 2. Ulusal Pazar’da işlem gören Aslan Çimento’da yaşanıyor. OYAK Grubu’nun 30 Nisan 2009’da yüzde 97,3 hissesini yaklaşık 190 milyon dolara Lafarge’dan satın aldığı Aslan Çimento’nun şu anki piyasa değeri 6 milyar 651 milyon dolara ulaştı.

Halka açıklık çok düşük

Şirket hisselerinde 31 Ocak 2009’dan bu yana yaşanan yükseliş yüzde 3.119’a ulaştı. Başka bir ifade ile şirket hisseleri yaklaşık 32 kat yükseldi. Hisselerdeki bu yükselişle birlikte Aslan Çimento, borsanın piyasa değeri en yüksek 15. şirketi oldu. Aslan Çimento’nun gerisinde kalan şirketler arasında Türkiye’nin sanayi devi Erdemir, perakendenin lideri BİM, beyaz eşya devi Arçelik, otomotivin lokomotifi Ford Otosan ve Tofaş, Türk Hava Yolları, Petrol Ofisi ve Petkim yer alıyor.

Aslan Çimento’nun halka açıklık oranının çok düşük olması, hissedeki anlamsız çıkışın fitilini ateşledi. Aslan Çimento, sermayesini 10 Mart tarihinde yüzde 1036 oranında arttırarak 73 milyon liraya çıkardı. Söz konusu artırım öncesinde ve hisselerdeki sert çıkışın yaşandığı dönemde şirketin sermayesi 6 milyon 425 bin lira seviyesinde bulunuyordu. Halka açıklık oranı yüzde 2,7 olan şirketin dolaşımdaki hisse sayısı sadece 173 bin adetti. Aslan Çimento hisseleri sermaye arttırımı öncesinde 665 lira seviyesinde bulunuyordu. Sermaye artırımı sonrasında hissede yaşanan yükseliş yüzde 138’e ulaştı.

Değeri Akçansa’nn 7 katı

Aslan Çimento yıllık 3.4 milyon tonluk çimento üretim kapasitesine sahip bulunuyor. Yıllık kapasitesi 9 milyon tonu aşan, Türkiye’nin çimento ihtiyacının yüzde 10’unu üreten, ihracatının ise yüzde 12’sini gerçekleştiren Akçansa’nın piyasa değeri 943 milyon dolar, OYAK Grubu bünyesinde yer alan ve yıllık kapasitesi 5.5 milyon ton olan Adana Çimento’nun piyasa değeri 639 milyon dolar seviyesinde bulunuyor.

ETİKETLER: firma
http://www.yapi.com.tr/haberler/yok-boyle-bir-sirket_86900.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!