Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yol İnşaatında 'Rant' Uyarısı

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Muhittin Selvitopu, yapılması planlanan İzmir-İstanbul Karayolu için 'rant' uyarısında bulundu. Sevlitopu, yolun geçeceği arazilerin, şimdiden arsa spekülatörlerince 'ucuza' alınmaya çalışılabileceğini kaydetti, "Vatandaş satmasın, beklesin. Devlet de bu konuda önlem almalı" dedi.

Milliyet Gazetesi
Yol İnşaatında 'Rant' Uyarısı

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Muhittin Selvitopu, yapılması planlanan İzmir-İstanbul Karayolu için 'rant' uyarısında bulundu. Sevlitopu, yolun geçeceği arazilerin, şimdiden arsa spekülatörlerince 'ucuza' alınmaya çalışılabileceğini kaydetti, "Vatandaş satmasın, beklesin. Devlet de bu konuda önlem almalı" dedi. Resmileşmesi beklenen projenin müjdesini geçtiğimiz günlerde veren Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 7 milyar TL’lik bütçenin büyük kısmının kamulaştırmaya harcanacağını söylemişti.

Benzer durumun, İstanbul Boğazı’na üçüncü köprü konusunda da yaşandığını hatırlatan Selvitopu, "Böyle işlerin takipçileri olan rant çevreleri var. Arsaları ucuza alıp, kamulaştırma sırasında pahalıya satarak haksız kazanç sağlamak istiyorlar" diye konuştu. Kamulaştırma Kanunu’nun 2001’de değiştirilerek 'karşılıklı pazarlık' ilkesinin getirildiğini hatırlatan Selvitopu, şöyle devam etti:

"Daha önce devlet, araziyi kamulaştırıp mal sahibine cüzi bir miktar veriyor ve bunların büyük bölümü mahkemelik oluyordu. Arazinin gerçek kıymetiyle devletin belirlediği ücret arasında çok büyük farklar ortaya çıkıyordu. Şimdi ise uzlaşma sağlanamazsa bu durumu şahıslar, idari yargıya götürebiliyor."

Avrupa’da kamulaştırma yapılacak arazilerin sahiplerine para yerine aynı değerde ve büyüklükte başka arazi verildiğini, böylece tarımsal üretimin devamlılığının sağlandığını kaydeden Selvitopu, sözlerini şöyle tamamladı: "Yolun büyük kısmı tarım arazilerinden geçecek. Oradaki insanlar üretim araçlarını olduğu gibi satacak. Para bir defa ele geçer ama kolayca harcanır. Bu insanlar sonuçta mağdur olacak. Bu yüzden biz 30 yıldır karayolu ulaşımı yerine demiryollarını ve toplu taşımayı öneriyoruz."

http://www.yapi.com.tr/haberler/yol-insaatinda-rant-uyarisi_74217.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!