Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Yüksek Doğalgaz Faturaları Halkı Elektrikle Isınmaya Yöneltti

Doğalgaza 11 ayda yapılan yüzde 75'lik zam, doğalgazın daha çok kullanıldığı soğuk günlerde gelen faturaları kabarttı. 2007 yılı kışında ortalama 200-250 lira ödeyen bir abonenin faturası bu yıl 400-450 liraya kadar çıktı. Yüksek faturaları gören vatandaşların bir bölümü elektrikli ev aletleriyle ısınırken, bir bölümü de odun-kömür yakmaya

Zaman Gazetesi
Yüksek Doğalgaz Faturaları Halkı Elektrikle Isınmaya Yöneltti

Doğalgaza 11 ayda yapılan yüzde 75'lik zam, doğalgazın daha çok kullanıldığı soğuk günlerde gelen faturaları kabarttı. 2007 yılı kışında ortalama 200-250 lira ödeyen bir abonenin faturası bu yıl 400-450 liraya kadar çıktı. Yüksek faturaları gören vatandaşların bir bölümü elektrikli ev aletleriyle ısınırken, bir bölümü de odun-kömür yakmaya başladı.

Vatandaşların doğalgaza gelen zamları faturaların gelmesiyle birlikte daha iyi kavradığını kaydeden Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, "Vatandaşlar 'Bu faturayı nasıl ödeyeceğiz?' diye kara kara düşünüyor.

İlk doğalgaz faturasını alan tüketici, bugün ısınma ihtiyacını elektrikli ısıtıcılarla karşılamaya çalışıyor. Bu defa da elektrik faturasını kabartıyor." dedi. Tüketicinin bütçesinin zamların etkisiyle ciddi anlamda sarsıldığını kaydeden Kaya, "1 Kasım 2007'den önce elektrik, su ve doğalgaza toplam 220 lira ödeyen vatandaş, bugün bu faturalara 450 lira ödüyor. Bu hesaplama en az kullanımına göre hesaplandı. Asgari ücretin 477 lira olduğu bir ortamda 450 lira ile sadece faturalarını ödeyen vatandaş, nasıl bir çıkış yolu bulacak kimse bilmiyor. Bu durumda sosyal devlet ilkesi doğrultusunda ısınma kalemlerinde acilen indirime gidilmeli." dedi ve "Geliri yüksek olan insanlar bile 450-500 lira doğalgaz faturası olur mu diye isyan ediyor. Dar gelirlisinden zenginine kadar herkes doğalgazda indirim bekliyor." şeklinde konuştu.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Ali Er ise doğalgaza 2007 başından bu yana gelen yüzde 80'e yakın zam nedeniyle tüketicilerin önemli oranda tasarrufa yöneldiğini belirtti. Vatandaşların en fazla harcamayı ısınmaya yaptığını kaydeden Er, "Vatandaş evinde battaniyelere sarılıp oturuyor. Gelen doğalgaz faturaları gerçekten çok yüksek rakamlarda. 600 lira emekli maaşı alan bir vatandaş 400 lira doğalgaz faturasını nasıl ödeyecek? Doğalgaz zammı gerekçeleri petrol fiyatları ve dolardaki artıştı. Ancak petrol fiyatları 35 dolara düştü, doğalgazda daha herhangi bir indirim yok." diye konuştu.

Ülke genelinde kullanılan doğalgazın yüzde 25'inin tüketildiği İstanbul genelinde vatandaşlar, zamlardan sonra doğalgaz tüketiminde az da olsa tasarrufa yöneldi. İGDAŞ verilerine göre İstanbul genelinde 2007 yılında 3 milyar 468 milyon metreküp doğalgaz tüketilirken bu rakam 2008 yılında 3 milyar 440 milyon metreküp olarak gerçekleşti. İstanbul'da 2007'ye oranla doğalgaz kullanıcısı sayısı 300 bin artmasına rağmen tüketimde 28 milyon metreküp tasarruf yapıldı.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yuksek-dogalgaz-faturalari-halki-elektrikle-isinmaya-yoneltti_65858.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!