Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
SONRAKİ HABER: Salda'da Kirlilik Alarmı
BÖLÜM SPONSORU

Yunus Aran Konferanslar Dizisi Attilio Petruccioli'yi Konuk Etti

Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından, Yunus Aran'ın anısına ithafen düzenlenen konferanslar serisinin 2008-2009 ders yılındaki ilk konuşmacısı, İtalya'daki Bari Politeknik Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Tasarım Profesörü Attilio Petruccioli oldu. "İslam Kent Dokusunda Tipolojik

yapi.com.tr
Yunus Aran Konferanslar Dizisi Attilio Petruccioli'yi Konuk Etti

Yunus Aran Birlikteliği ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından, Yunus Aran’ın anısına ithafen düzenlenen konferanslar serisinin 2008-2009 ders yılındaki ilk konuşmacısı, İtalya’daki Bari Politeknik Mimarlık Fakültesi Dekanı ve Tasarım Profesörü Attilio Petruccioli oldu. "İslam Kent Dokusunda Tipolojik Biçimlenmeler" başlığı taşıyan konferans, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.

Modern Akım’ın, mimarlık anlayışı içinde tarihin etkin rolünü yadsıdığına değinen Attilio Petruccioli, "Tasarım sürecini, kendi kendine referans vererek üretilen ilkeler üzerine kurulu bireysel buluşlardan oluşan bir ürün konumuna indirgeyerek, geçmişle bugün arasında çatlak oluşturulmuştur. Bizim ekolümüz, Saverio Muratori’nin ilkelerini sürdürerek, tarihin etkin ve merkezdeki rolünü yaşama geçirmeyi amaçlamaktadır" dedi.

"Gerçeğin irdelenmesi, bugünden geçmişe doğru sürdürülmekte ve zaman içerisinde gidilebilecek en eski tarihe kadar olan evrelerin yeniden yapılandırılması ile oluşmaktadır" diyen Petruccioli, sözlerine şöyle devam etti: "İrdeleme işleminde kullanılan 'tip' kavramı, sınırlı bir alan içerisinde belirli bir zamanda yer alan tüm öğelerin yaşayan toplamı olarak tanımlanmaktadır. Böylelikle, soyut bir form olmaktan bütünüyle uzak olan 'tip', fiilen tipolojik işlemin kendisini oluşturmaktadır. Bu yöntem, kentsel doku içerisindeki aşamaların yeniden yapılandırılması ve aktarımının, zaman içinde birbirini izleyebilmesi için kent planı kapsamında halen var olan simgelerden yola çıkarak, yapıların biçimlenme tiplerini ve yapı dokularını saptamaktadır."

Konferansın ardından Petruccioli, YEM Yayınevi tarafından Türkçe basımı yapılan "Bellek Yitiminin Ardından" adlı kitabını imzaladı.

Attilio Petruccioli kimdir?

Attilio Petruccioli, halen Bari Politeknik Üniversitesi Peyzaj Mimarisi Profesörü ve Mimarlık Okulu’nda Dekan olarak görevini sürdürüyor. Petruccioli, 1994-1998 yılları arasında Massachusets Institute of Technology’de (MIT) Aga Han – İslam Topluluklarında Tasarım kürsüsü profesörü olarak görev aldı. İslam mimarisi ve kentleşmesi üzerine birçok yayını bulunan Petruccioli, aynı zamanda İslam Çevre Tasarım Araştırma Merkezi dergisinin de baş editörü.

http://www.yapi.com.tr/haberler/yunus-aran-konferanslar-dizisi-attilio-petruccioliyi-konuk-etti_64251.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!