Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zam Farkları Geri Ödensin

İzmir 2. İdare Mahkemesi, daha önce yürütmesini durdurduğu 1 Haziran 2009 tarihli Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım zammını iptal etti. Bu karar, 2009 Aralık ayına kadar 6 ay uygulanan zamlı tarifeye göre İzmirlilerin cebinde çıkan fazla ödemenin geri ödenmesinin yolunu açtı.

Hürriyet Ege
Zam Farkları Geri Ödensin

İzmir 2. İdare Mahkemesi, daha önce yürütmesini durdurduğu 1 Haziran 2009 tarihli Büyükşehir Belediyesi’nin toplu ulaşım zammını iptal etti. Bu karar, 2009 Aralık ayına kadar 6 ay uygulanan zamlı tarifeye göre İzmirlilerin cebinde çıkan fazla ödemenin geri ödenmesinin yolunu açtı. Ulaşım zammını iptal eden davayı açan Birlikte Başaracağız Platformu üyesi ve avukatı olan Eşitlik ve Demokrasi Partisi İzmir İl Başkanı Arif Ali Cangı, Büyükşehir Belediyesi’nin hukuka uygun hareket etmesini istedi.

Cangı’dan iki öneri

Cangı, daha önce Platform’un açtığı su zammı iptal davasını kaybeden Büyükşehir Belediyesi’nin fazla ödemeleri su faturalarından düştüğünü söyledi. Su zammında başarıyla uygulanan zam farklarının geri ödenmesi uygulamasının ulaşım zammı için de yapılmasını isteyen Cangı, bunun için iki yöntem olduğunu açıkladı. Cangı, toplu ulaşımda kullanılan kentkartlara ne kadar dolum yaptığı, hangi tarihte biniş yaptığını gösteren sistemin ESHOT Genel Müdürlüğü’nde mevcut olduğunu söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin 1 Haziran’dan itibaren 28 Aralık’ta mahkeme kararıyla yürütmenin durdurduğu güne kadar olan 6 aylık dolumların toplanabileceğini ve kentkartlara yüklenebileceğini belirtti. Cangı, bu yöntemin pratik olmaması nedeniyle Büyükşehir Belediyesi’nin İzmirlileri mağdur etmeyecek yöntem olan 6 ay süreyle eski tarifeye dönmesini önerdi. Cangı, “Altı ay boyunca eski tarife uygulanırsa mahkeme kararı da pratikte yerine gelir” dedi.

Yüzde 50’ye varan zam

İzmir Büyükşehir Belediyesi 1 Haziran 2009 tarihinde geçerli olmak üzere ulaşım tarifesine yüzde 11 ile 50 arasında değişin oranlarda zam yaptı. Tam bilet 1,35 TL’den 1,50 TL’ye, indirimli tarifesi ise 0,67 TL’den 0.90 TL’ye çıktı. Birlikte Başaracağız Platformu yürütmeyi durdurma ve iptal davası açtı. İzmir 2. idare Mahkemesi toplu ulaşıma yapılan zam oranının, yeniden değerleme ve enflasyon oranlarını aştığını tespit etti.

Kamuya aykırı

Bu nedenle yürütmeyi durdurdu. Büyükşehir Belediyesi Aralık 2009’da sadece 1 günlüğüne eski tarifeye döndü. Daha sonra ise yeni bir tarifeyi yürürlüğe soktu. Buna göre tam 1.50 TL’den 1.55 TL’ye yükseldi. İndirimle ise 0.90TL’den 0.85’e düştü. İzmir 2. İdare Mahkemesi yürütmesini durdurduğu zamları geçtiğimiz gün iptal etti. Mahkeme, dava konusu zam kararının hukuka, hakaniyete, külfetlerin adil dağıtılması ilkesine ve kamu yararına aykırı olduğuna kanaat getirdi.

Gözler başkanda

Bu kararın gerekçesinde ise enflasyon oranlarının aşılması, yıllara ait zam oranları ile toplu taşımacılığın kamu hizmeti özelliğinin gözönünde tutulmamasını gösterdi. Mahkeme’nin kararı ve Cangı’nın geri ödeme talebinden sonra gözler Büyükşehir Belediyesi’ne çevrildi. Henüz mahkeme kararının ulaşmadığı Büyükşehir Belediyesi’nde Başkan Aziz Kocaoğlu hukukçularına danıştıktan sonra konuyla ilgili değerlendirme yapacak.

ETİKETLER: ulaşım
http://www.yapi.com.tr/haberler/zam-farklari-geri-odensin_82178.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!