Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zap Suyu'ndan Bu Kez Barışa Köprü Uzanacak

Hakkâri yöresinde türkülere, hikâye ve destanlara konu olan Zap Suyu’nun iki yakası bu kez sanatçı ve aydınların desteğiyle yeniden birleştirilecek. 1969 yılında 68 kuşağının çabaları ve Milliyet okurlarının gönderdiği bağışlarla inşa edilen "Devrimci Gençlik Köprüsü" ya da yöredeki bilinen adıyla "Deniz Gezmiş Köprüsü" 40 yıl aradan sonra yeniden

Milliyet Gazetesi
Zap Suyu'ndan Bu Kez Barışa Köprü Uzanacak

1969 yılında Milliyet’in desteği ve devrimci üniversite öğrencilerinin çabasıyla Zap Suyu üzerine yapılan ve 10 yıl önce yıkılan 'Devrimci Gençlik Köprüsü' yeniden inşa ediliyor. Şair Cezmi Ersöz’ün öncülüğünde başlatılan "Barışa köprü ol" kampanyasında, aydınlar ve öğrenciler birlikte çalışacak.

Hakkâri yöresinde türkülere, hikâye ve destanlara konu olan Zap Suyu’nun iki yakası bu kez sanatçı ve aydınların desteğiyle yeniden birleştirilecek. 1969 yılında 68 kuşağının çabaları ve Milliyet okurlarının gönderdiği bağışlarla inşa edilen "Devrimci Gençlik Köprüsü" ya da yöredeki bilinen adıyla "Deniz Gezmiş Köprüsü" 40 yıl aradan sonra yeniden inşa ediliyor.

10 yıl önce yıkılan köprüyü tekrar yapmak için kolları sıvayan ve başlattığı "Barışa köprü ol" kampanyasıyla sanatçı ve aydınlardan destek alan şair Cezmi Ersöz, hedeflerinin önümüzdeki mayıs ayında birçok misyonu yüklemiş olan bu köprüyü yeniden inşa etmek olduğunu söyledi.

Sembolik değeri var

1997’de Hakkâri’ye yaptığı bir gezi sırasında gördüğü köprüden çok etkilendiğini belirten Ersöz, "O köprü birçok misyonu yüklenmiş, sembolik değeri olan bir köprüydü. 1999’da bombalanıp yıkıldığını duyunca çok üzüldüm.

İnşaat işinde herkes çalışacak

Aradan yıllar geçti ve bölgeye yaptığım bir gezinin ardından geçen haziran ayı böyle bir kampanya yapmaya karar verdim. Bu kampanyanın duyulmasının ardından çok olumlu tepkiler aldım. Bölgedeki yerel yönetimler, işadamları ve STK’lar bu girişime büyük destek veriyor" dedi.

Ülkenin çok hassas bir dönemden geçtiğini ve bu dönemde barışa ekmek ve su kadar ihtiyaç duyulduğunu belirten Ersöz, şunları söyledi:

"Biz, 1969’daki bir birlik ruhunu tekrar diriltmek istiyoruz. Bu proje kapsamında önümüzdeki mayıs ayında İstanbul’dan üniversiteli gençler, aydınlar ve sanatçılar olarak toplanıp otobüslerle Hakkâri’ye gideceğiz. Burada köprünün olduğu yerde kamp kurarak, çalışmaları başlatacağız. Bu köprünün inşasında herkes çalışacak ve bu eserde herkesin payı olacak. Tıpkı 40 yıl önceki o gün gibi..."

Abdi İpekçi sahip çıkmıştı

1969’daki köprünün inşa edilmesinde Milliyet gazetesi ile Milliyet Yayın Yönetmeni Abdi İpekçi’nin büyük emeğinin bulunduğunu hatırlatan Ersöz, şöyle devam etti: "O dönemde devrimci gençlerin başlattığı kampanyaya Abdi İpekçi ve Milliyet gazetesi sahip çıktı. Kampanya kapsamında çeşitli üniversitelerde okuyan 70 genç Hakkâri’ye gitti ve bu köprüyü yaptı. 12 yıl önce bölgeye gittiğimde Abdi İpekçi ve gençlerin birlikte çekilmiş fotoğrafı köprünün girişinde duruyordu. O dönemde gençlerin yaptığı bu köprüyü tekrar yapmak bizim boynumuzun borcu."

Köprü için ilk kaynak konserden

Proje kapsamında 30 Ekim Cuma günü Bostancı Gösteri Merkezi’nde aralarında Moğollar, Bulutsuzluk Özlemi, Ferhat Tunç ve Edip Akbayram’ın da bulunduğu 14 sanatçı sahne aldı. 5 bine yakın kişinin konseri izlediğini belirten Cezmi Ersöz, "Henüz kesinleşmemesine karşın konserden 20 bin liraya yakın para gelmesini bekliyoruz. Bu para köprüyü inşa etmemiz için bize yeter. Ayrıca bölgedeki işadamları ve STK’lar ve yerel yönetim de destek olacaklarını söylediler" dedi.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zap-suyundan-bu-kez-barisa-kopru-uzanacak_73996.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!