Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Zeugma'da Jet Kurtarış

Zeugma'daki Mars heykeli onarılıyor

Bir bölümü Birecik Barajı gölü altında kalan Zeugma antik kentinde, önceki yıl yapılan acil kurtarma kazısı sırasında, Sasaniler'in yaktığı villanın k

Yapı Dergisi/248



ir bölümü Birecik Barajı gölü altında kalan Zeugma antik kentinde, önceki yıl yapılan acil kurtarma kazısı sırasında, Sasaniler'in yaktığı villanın kilerinde ortaya çıkarılan savaş tanrısı Mars'ın heykeli onarılıyor.
Türkiye'deki müzelerde örneği bulunmayan, "Tanrı" kavramını ifade eden bakışlara sahip savaş tanrısının etkileyiciliğini heykele bütün unsurları ile veren Zeugmalı sanatçının yapıtı Mars'ın, dünyada bu kadar güzelinin olmadığı öne sürülüyor. Merkezi ABD'de bulunan Packard Humanities Institute'un finans desteğiyle İtalyan ve Türk uzmanların çalışmasıyla onarılan Mars, endoskopi aygıtı yardımıyla hekimler ve arkeologlar tarafından incelendi.
Mars heykelinde hem doğanın yeniden doğuşu, hem de insanda yeni yeni ortaya çıkan karşı koyma güçlerinin simgelendiği belirtiliyor. Kilerdeki kapların üstünde, küllerin içinde sırtüstü yatar halde bulunan savaş tanrısı Mars heykelinin M.S. 256'da Zeugma'yı yakıp yıkan Sasaniler'in eline geçmemesi için bir mahzene saklandığı tahmin ediliyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeugmadaki-mars-heykeli-onariliyor_988.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!