Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zeytinburnu Yat Limanında Ön İhalenin Galibi Rönesans

Zeytinburnu'nda inşa edilecek olan marinanın ön izin ihalesini Rönesans-Koçhan Ortak Girişim Grubu, İsrailli Sami Ofer'in hissedar olduğu Boğaziçi Yatırım Holding'i geride bırakarak kazandı. Ön iznin bedeli 6.5 milyon YTL

Radikal Gazetesi



amuoyunun Tüpraş operasyonu ve iptal edilen Galataport projesiyle tanıdığı İsrailli işadamı Sami Ofer'in yüzde 80 oranında hissedar olduğu Boğaziçi Yatırım Holding ile Rönesans-Koçhan Danışmanlık Ortak Girişimi'nin katıldığı Zeytinburnu'nda inşa edilecek yat limanı ve marina ön izin ihalesini Rönesans-Koçhan Ortak Girişim Grubu kazandı.

İstanbul Defterdarlığı'nda kapalı zarf usulüyle düzenlenen ihalenin galibi olan Rönesans Grubu-Koçhan Danışmanlık Konsorsiyumu 5 milyon 537 bin YTL olan muhammen bedeli 6.5 milyon YTL'ye çıkararak ön izin hakkını aldı. Dünyanın en zenginleri arasında gösterilen Sami Ofer, Türkiye'de girdiği ikinci ihalede rakiplerine geçilmiş oldu. Kararı Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın 15 gün içerisinde onaylaması gerekiyor.

Eğer Unakıtan onaylamazsa ihale önümüzdeki aylarda tekrarlanacak. Ancak Unakıtan'ın ihaleyi onaylaması durumunda da iş bitmiyor. Çünkü ön izni alan konsorsiyumun bir yıl içinde aralarında silahlı kuvvetlerin, denizcilikle ilgili kamu kuruluşlarının da onayını alarak hazırlayacağı projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne götürmesi gerekiyor.
Büyükşehir Belediyesi'yle proje üzerinde mutabakata varılması bu kez şirket yine Maliye Bakanlığı'nın kapısını çalacak ve Maliye Bakanı'yla yıllık kira bedeli için pazarlık yapacak. Eğer projenin hazırlanması bir yıl içinde başarılamazsa şirkete istemesi durumunda bir yıl süre daha verilecek.

Rönesans Rusya'da kuruldu
Maliye Bakanlığı ile ilk yılın kira bedeli üzerinde anlaşmaya varılmasının ardından ikinci ve üçüncü yılların kira bedelleri bir önceki yıl kira bedelinin enflasyon kadar artırılmasıyla bulunacak. Ancak şirket dördüncü yıl kira bedeli için yeniden Maliye Bakanlığı ile masaya oturacak. Kira belirleme işi her üç yılda bir tekrarlanacak. Şirket yat limanını 49 yıl süreyle işletecek ve süre sonunda yeniden ihaleye çıkılacak. Yat limanında otel, sosyal tesis gibi yapılar da yer alabilecek. Ancak bunların imar planlarına uygun olması gerekiyor.

Zeytinburnu Yat Limanı olarak adlandırılan ancak Kazlıçeşme sahilinde bulunan proje için 144 bin 264 metrekarelik mevcut deniz alanına deniz içinde 325 bin 736 metrekare dolgu yapılarak toprak kazanılacak. Ön izin ihalesini kazanan konsorsiyumun motor gücü olan Rönesans İnşaat genç bir şirket. Rönesans İnşaat, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) mezunu Erman Ilıcak tarafından Libya'da biriktirdiği paralarla kurulmuş. 26 yaşındayken Rusya'nın St. Petersburg kentinde 30 bin dolar sermayeyle şirketini kuran Ilıcak, "Enka İnşaat'la Rusya'da çalıştım. O dönem pazarda ciddi boşluklar vardı. Biz de Rusya'da işe başlamayı tercih ettik" diyor. Geçen yılki cirosu 326 milyon dolar olan şirket bu yılı 450 milyon dolar ciroyla kapatmayı hedefliyor.

Rönesans'ın, Türkiye'de de özellikle alışveriş merkezi yatırımları var. Bugüne kadar Rusya, Türkiye ve Ukrayna'da 12 alışveriş merkezi projesine imza atan kuruluş Ankara'da Optimum Alışveriş Merkezi'nden sonra Türkiye'nin birçok ilinde yeni alışveriş merkezleri yapmayı planlıyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zeytinburnu-yat-limaninda-on-ihalenin-galibi-ronesans_50253.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!