Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zorla Göçe Yer Bulunamadı

Selendi’deki evleri yakılan 72 Roman yurttaşa vali tarafından ‘Kendi rızamla ayrılıyorum’ yazılı kâğıt imzalatıldığı öne sürüldü. Yakınlarına sığınan Roman aileleri Gördesliler de istemedi. Salihli’ye göç için çalışma yürütülüyor.

Cumhuriyet Gazetesi
Zorla Göçe Yer Bulunamadı

Manisa’nın Selendi ilçesinde yılbaşı gecesi başlayan ve 5 Ocak’ta tırmanan olaylar sonucu evleri yakılan 17 Roman aile, Gördes ilçesindeki Hüseyin Baba Mahallesi’nde barındırılıyor. Ancak kalabalık bir Gördesli grup, önceki akşam saatlerinde yaptıkları yürüyüşte uygulamayı protesto etti. Selendi’den gelen Roman yurttaşlar ise, “Devlet yetkilileri bir araya gelsin ve bu işe bir çözüm bulsun. Burada tanıdıklarımızın yanında sığıntı gibiyiz” dedi. Valiliğin, Selendi’den gelenleri istekleri doğrultusunda Salihli’ye göndermek için çalışma başlattığı öğrenildi.

Selendi’de bir kişinin ölümü ve 3 kişinin yaralanmasına neden olan olayların ardından ilçedeki 72 Roman yurttaşa (17 aile), Manisa Valisi Celalettin Güvenç’in “Kendi rızamla buradan ayrılıyorum” yazılı kâğıt imzalattığı öne sürüldü. Güvenç ise “Biz 63 Roman vatandaşımızla sohbet ettik. Bu insanların işsiz, vasıfsız olmasını değerlendirdik. Güvenlik sorunu olmayacağını kendilerine ifade ettik. Kendileri ayrılmalarının uygun olacağını söylediler. Bize yazılı da beyanda bulundular, sürgün söz konusu değil” dedi.

Yurttaşlar önceki akşam saatlerinde Gördes’e gelerek Hüseyin Baba Mahallesi’ne yerleşti. Yaklaşık 2 bin kişinin yaşadığı mahallede nüfusun 300’ünü Roman yurttaşların oluşturduğu öğrenildi. Kitlenin ilçeye gelmesinden rahatsız olan Gördeslilerin bir bölümü, akşam saatlerinde yürüyüş yaptı. “Gördes’te huzur bozucu istemiyoruz”, “Gördes huzurludur huzurlu kalacak” sloganları atan grup, daha sonra olaysız dağıldı. Gördes Esnaf Odası Başkanı Sami Aydın, “Onlar da bizim vatandaşımız ama ilçemizde huzurun bozulmasını istemiyoruz. Bu gelen insanlar ne kazanacaklar da nasıl yaşayacaklar?” dedi.

Hüseyin Baba Mahallesi Muhtarı Mehmet Germen de, şunları söyledi: “Kendi insanımız 17 lira yövmiyeye Akhisar’a zeytin toplamaya gidiyor. Yeni gelenlerin ardından, Gördes’te de Selendi’ye benzer olaylar yaşanır mı diye büyük bir endişe oluştu. Sorunun büyüğü bu insanlar bu şekilde kalırsa Gördes’teki Roman vatandaşlara bakış değişecek. Bundan endişe ediyorum.”

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, konuyla ilgili Manisa Valiliği’ne bir yazı göndererek, olayların önlenmesine yönelik nelerin yapıldığını sordu.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zorla-goce-yer-bulunamadi_75620.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!