Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU
İLİŞKİLİ HABERLER

Zorluğun Mimarisi

Zorlu’da Yeni Stratejiler

Bankacılıktan çıkıp gayrimenkulde önemli yatırımlara hazırlanan, Türkiye'nin hızla büyüyen grubu Zorlu Holding, enerji yatırımları projelerine ağırlık verecek.

Vatan Gazetesi
Zorlu’da Yeni Stratejiler

konomide dengelerin değişmesi ve artan yabancı sermaye girişi, Türkiye'de önemli ağırlığa sahip olan holdinglerin stratejilerini değiştiriyor. Son dönemde istikrarlı büyümesiyle adından oldukça sık söz ettiren Zorlu Grubu da, bankacılıktan çıkıp özellikle gayrimenkulde önemli yatırımlara giriyor.

Denizbank'ı sattı...
Denizbank'ı Dexia'ya satarak bankacılıktan çıkan Zorlu Grubu, son dönemde özellikle gayrimenkulde önemli yatırımlara hazırlanıyor. Bu kapsamda Karayolları arazisini 800 milyon dolara satın alan Zorlu, Deva Holding'in Şişli'deki binasını da 80.5 milyon dolara bünyesine kattı.

Enerjide İsrailli ortak
Zorlu Enerji, İsrail'de yatırım için Dorad Energy Ltd.'e yüzde 25 oranında ortak oldu. Zorlu, Petkim ihalesine katılan gruplar arasında yer aldı. Zorlu'nun Crescent'in Irak ve Mısır'daki faaliyetlerine katılmayı planladığı belirtiliyor. Zorlu enerji yatırımlarında özellikle hidrolik ve jeotermal santral projelerine ağırlık vermeyi hedefliyor.

Zorlu ne sattı?
- Denizbank'ın yüzde 75'ini 2 milyar 440 milyon dolara Dexia'ya sattı.
Ne aldı, neler yapacak?
- Karayolları arazini 800 milyon dolara aldı.
- Deva'nın Şişli'deki binasını 80.5 milyon dolara aldı.
- Zorlu Enerji, İsrail'de yatırım için Dorad Energy Ltd.'e yüzde 25 oranında ortak oldu.
- Petkim'in yüzde 51'inin satış ihalesine katıldı.
- Zorlu Enerji, Osmaniye'de kuracağı rüzgar enerji santrali için GE Energy ile anlaştı.
- Grup enerji yatırımlarında özellikle hidrolik ve jeotermal santral projelerine ağırlık verecek.
- Rotor Elektrik Üretim'i devraldı. 250 milyon dolarlık yatırımla rüzgar enerji santralı kuracak.

Zorlu hedefleri tutturdu
Ana faaliyet konuları tekstil, elektronik ve enerji olan, ancak rafineri ve kimya sektörüne de girmek isteyen Zorlu Grubu, 2006'yı 5 milyar dolar ciro, 2 milyar 750 milyon dolar da ihracat girdisi ile kapattı. Bu yıl en az yüzde 20 büyüme, 6 milyar dolar ciro, 3 milyar dolarlık da ihracat hedefleyen Zorlu Grubu, gerek yurt içi gerekse yurt dışında çok önemli enerji ve petro kimya projelerine girmeyi amaçlıyor.

2007 yılında gerek yurt içinde, gerekse yurtdışında dev enerji projelerini üstlenmeye hazırlandıklarını söyleyen Zorlu Grubu Yönetim Kurulu Eş Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Rusya ve İsrail'de toplam 2 milyar doları aşan 6 doğalgaz santral projesi yürüttüklerini anımsattı.

Türkiye'de enerji politikalarında netlik olmadığını, özellikle doğalgazdaki 'alım garatisi' konusunun çözümlenmesinin yatırımların önünü açacağını belirten Zorlu, Grup olarak rafineri yapımı ve kimya sanayine geçme konusunda fizibilite yaptırdıklarını açıkladı. Zorlu, "Rafineri, herkesin elini kolunu sallayarak hemen kurulabileceği bir şey değil. Rafineri, apayrı bir sektör ve biz yalnızca rafineri düşünmüyoruz. Rafineri ile birlikte aynı zamanda kimya sanayine girmek istiyoruz. Türkiye kimya sanayinde hemen hemen hiç yok” diye konuştu.

Çin bizi taklit ediyor
2005'te kotaların genişlemesine rağmen tekstilde büyümenin durduğunu kaydeden Zorlu, Çin rekabetinin, kalite ile aşıldığına işaret etti.
Zorlu, "Çin ile aramızda kalite, teknik altyapı olarak fark var. Şimdi Çin bizi, Türkiye'yi taklit ediyor. Ben açık ve net olarak söylüyorum, bizim markalarımızı kullanmaya başladılar. Taç markası, Vestel markası olarak, tamamen tescilliyiz. Ama bunları taklit ediyorlar. Vestel televizyonlarını taklit edip yapıyor, Ortadoğu'da satıyorlar. Bu bir yerde gurur verici bir olay. Çok önemli bir şey. Tekstilde bugün Türkiye öldü bitti diye düşünmemek lazım. Yeniliklerle bunu geliştirmeliyiz, markalaşma ile beraber gitmeliyiz. Biz bu yoldayız. Yıllar önce başladık. Bunların olacağını biliyorduk. Bizim tekstilde bir olumsuz durum yok. Fabrikalarımız hep yüzde 100 kapasite ile çalışıyor. 2005 yılında 250 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2006'da da 250 milyon dolar. İleri gitmedik, ama yerimizi koruduk" dedi.

ETİKETLER: yeşil
http://www.yapi.com.tr/haberler/zorluda-yeni-stratejiler_55164.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!