Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zorlu'dan Sanata Büyük Yatırım

Türkiye'nin en büyük çağdaş sanat etkinliği unvanına sahip ''Contemporary Istanbul'', İstanbul Kongre Merkezi ile İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda açıldı. Bu yıl 526 sanatçı, 3 bin eser, 20 ayrı ülkeden 42'si yurt dışı, 48'i yurt içi olmak üzere 90 çağdaş sanat galerisi ile beraber birçok paralel etkinlik ve projeye ev

yapi.com.tr / AA
Zorlu'dan Sanata Büyük Yatırım

İstanbul Kongre Merkezi ile İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda açılan ''Contemporary Istanbul'', bu yıl 526 sanatçı, 3 bin eser, 20 ayrı ülkeden 42'si yurt dışı, 48'i yurt içi olmak üzere 90 çağdaş sanat galerisi ile beraber birçok paralel etkinlik ve projeye ev sahipliği yapıyor. ''Contemporary Istanbul''un ana sponsorluğunu Akbank Private Banking ve destek sponsorluğunu Zorlu Center üstleniyor.

İstanbul Kongre Merkezi'ndeki açılış töreninde, Erdem Helvacıoğlu ve Tal Isaac- Renaissance Man gerçek ses elementlerinden ilham aldıkları özel ses performanslarını sergilediler.

Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'ndaki açılış performansı, Özgür Erkök'ün 'Otozit Parazit' isimli kostümlü sahne performansını ve Bulgaristan asıllı Alman sanatçı Voin De Voin'in dilin olası çağrışımlarından esinlendiği ''PLAY'' adlı performansını bir araya getirdi.

''Contemporary Istanbul''da bu seneden itibaren yer alan ''Küratöryel Sergi'' bölümünde, katılımcı galeri sanatçılarının eserleri ''Contemporary Istanbul'' desteğiyle genç bir küratör tarafından bir araya getirilerek seçki oluşturuluyor ve galeri sergileme alanlarının dışında fuar alanında sergileniyor.

Serginin amacı günümüz sanatında ve kültüründeki çağdaş sorunlara ışık tutmak ve nesnenin hızla değişen ortamda nasıl evrildiğini yorumlamak, aynı zamanda çağdaş sanat ortamının, anlatının durmak bilmeyen hareketiyle nasıl başa çıktığını araştırmak.

''Contemporary Istanbul'', bu yıl ''New Horizons-Yeni Ufuklar'' bölümünde Körfez Bölgesi Ülkeleri'nden galeriler, sanatçılar, küratörler, sanat eleştirmenleri ve koleksiyonerlere yer veriyor.

Fuar boyunca çağdaş sanatın bugünü ve yarınının tartışılacağı CI Dialogues Konferans Serisi'nde Türkiye'den ve uluslararası çevreden koleksiyonerler, sanatçılar, sanat kurumu yöneticileri, sanat eleştirmenleri panel ve konuşmalara katılıyor.

Geçen yıl ''Contemporary Istanbul''da Ermeni sanatçıların Türk sanatseverlerle buluşturulduğu ''Ermenistan'dan Sanat'' sergisi bu yıl da yeni eserler ve sanatçılarla tekrar sanatseverlerin beğenisine sunuluyor. Ayrıca Komet'in 70'inci yaşı, tablo, video seçkisinden oluşan ve sanatçının ilk kez sergilenecek 27 eserine yer verilen ''O Değilse Başkasıdır''-''Esrarengiz'' başlıklı bir sergiyle kutlanıyor.



''Sanatı, Türkiye için destekliyoruz''

Zorlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Üyesi Emre Zorlu, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde açılan ve Zorlu Center'in ortak sponsor olduğu ''Contemporary Istanbul''un Zorlu Center Özel Lounge'unda, sanata verdikleri destek ve 2012 yılı sonunda açılması planlanan Türkiye'nin en büyük gösteri sanatları merkezi olacak ''Performans Sanatları Merkezi''ne ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Zorlu Center Projesi'nin ofis, otel, alışveriş merkezi, rezidanslar ve ''Performans Sanatları Merkezi''nden oluşan çok fonksiyonlu bir proje olduğunu belirten Zorlu, sanatın çeşitli dallarına ev sahipliği yapmak üzere çok amaçlı sanat merkezi olarak tasarlanan, aynı zamanda Londra-West End, New York-Broadway'de gösterimi gerçekleşen müzikallerin ve oyunların dünya prömiyerlerinin sergileneceği merkezin 50 bin metrekarelik alana sahip olacağını söyledi.

3 bin 70 kişilik kapasiteyle Türkiye'nin en büyük gösteri sanatları merkezi olacak ''Performans Sanatları Merkezi'' açıldıktan sonra dünyanın önde gelen müzikal, konser, dinleti, tiyatro ve dans gösterileri, resim sergisi ve müzayedeleri gibi birçok sanatsal etkinliğe ev sahipliği yapacağını anlatan Zorlu, şunları kaydetti:

''4 farklı kontta her türlü ihtiyaca yönelik irili ufaklı salon ve fuaye alanlarında etkinlik ve sergilerin yer bulacağı merkezde, biri amplifiye akustik özelliğe sahip 2 bin 300 kişi kapasiteli, diğeri doğal akustik donanımla tasarlanan 770 kişi kapasiteli 2 salon, İstanbul'u dünyaca ünlü eserlerle buluşturacak. Ayrıca farklı katlarda her türlü ihtiyaca yönelik toplam 20 bin metrekare fuaye alanında sergi, kafe ve mağazalar da bu merkezin içinde yer alacak. Tüm katlardaki bağlantılar sayesinde rezidanslardan alışveriş merkezine, hatta kompleksin diğer kısımlarına kolayca ulaşım sağlanacak.''

Merkezin açılmasıyla birlikte sanata verecekleri değeri, şimdiden insanlarla paylaşabilmek adına kültürel ve sanatsal etkinliklere sponsor olduklarını dile getiren Zorlu, ''Zorlu Center'in en önemli, en değerli noktasının Performans Sanatları Merkezi'nin olduğunu düşünüyoruz'' dedi.





''Türkiye'de sanat belirli bir kapsamın ötesine geçebilirse, bunun ekonomik, kültürel ve eğitim anlamında Türkiye'nin gelişmesine de katkısı olacaktır''

Zorlu Gayrimenkul Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Even de bir toplumun belirli bir seviyeden daha öteye geçebilmesinin, sanatının gelişmişliğiyle kıyaslandığını ifade etti.

Bu bakımdan sosyal sorumluluk projesi olarak gördükleri Performans Sanatları Merkezi Projesi ile sanatı, Türkiye için desteklemeyi düşündüklerini belirten Even, ''Türkiye'de sanat belirli bir kapsamın ötesine geçebilirse, bunun ekonomik, kültürel ve eğitim anlamında Türkiye'nin gelişmesine de katkısı olacaktır'' dedi.

Bir çekim merkezi haline gelecek ''Performans Sanatları Merkezi''nin işletilmesinin de çok önemli bir konu olduğunu ifade eden Even, ''Herkesin yapması gerektiği işi, son derece iyi bilmesi gerektiğine önem veriyoruz ve saygı duyuyoruz. Her şeyi kendi başımıza yapamayacağımızın farkındayız. Onun için böyle bir tesisin yönetimi için, dünya çapında bu tür tesisleri yönetmeye alışık bir grupla ortak bir çalışma gerçekleştiriyoruz şu anda. Sistem aslında, bu tür bir grubun bizim adımıza bu merkezin yönetimini üstlenmesi. Türkiye şartlarında en doğru program ne ise bu merkezin 365 gün aktif kalmasını sağlayacak bir düşüncemiz var'' diye konuştu.

Bu tür merkezlerin başarıya ulaşmasındaki en büyük etkenin, programını daha önceden ilan etmiş olması olduğunu vurgulayan Even, merkez faaliyete geçtiğinde, etkinliklerin tüm dünyada bir yıl öncesinden bilineceğini, böylece insanların İstanbul'a geliş programlarını belirlemelerini sağlayacaklarını kaydetti.

Even, yurt dışından gelecek nitelikli ziyaretçilerin ihtiyaçlarına da cevap verebilecek kapasiteye sahip olacağını söyledi.



2012 sonunda açılması planlanıyor

Bu tür yatırımları yapmanın son derece zahmetli olduğunu, yurt dışında bu tür projelerin inşasında devletten destek alındığını ifade eden Even, ''İnşaatı, içindeki ince işler, ekipman ve arazi değeriyle birlikte bu Performans Sanatları Merkezi, 300 milyon dolarlık bir yatırım. Toplam projenin ise 2,5 milyar doları aşan genel bir maliyeti var. Merkezin, 2012 yılı sonunda açılmasını hedefliyoruz'' diye konuştu.

Bu tür merkezlerin sürdürülebilirliğinin son derece önemli ve pahalı olduğunu vurgulayan Even, ''Normalde bu tür merkezlerin işletmesi için de destek alınmakta. Ancak biz bunun olmayacağını var sayarak, bunu kendi imkanlarımızla kurguladık. Umarız diğer iş adamları, devlet, farklı açılarda yaptığımız çalışmaları görerek bize karşılık beklemeden yardım etmeye çalışacaklardır. Çünkü biz bunu kendi çıkarımız için değil, Türkiye için yapmayı düşünüyoruz'' dedi.

''Konstrüktif Parçalar'' sergisi

Ortak sponsorluğunu üstlendikleri ''Contemporary Istanbul'' kapsamında açılan fotoğraf sanatçısı Cemal Emden'in Zorlu Center fotoğraflarından oluşan sergisine ilişkin de bilgi veren Emre Zorlu, projeye ilk başladıklarında Zorlu Center inşaatının aşamalarını belgelemeyi planladıklarını, ancak Cemal Emden'in yönlendirmesiyle olayın sanatsal boyutunun da ortaya çıktığını ifade etti.

Sanata ve sanatçıya değer veren bir grup olarak bunu desteklemeye karar verdiklerini, fotoğraf çekimlerinin 15 aydır sürdüğünü, yaklaşık 13 ay daha devam edeceğini anlatan Zorlu, şunları kaydetti:

''Cemal Emden, Zorlu Center alanının fotoğrafları üzerinden, yapının bütünü ile parçalarının ilişkisine dair yorumlar üretiyor. Emden'in araştırmasını ilginç kılan ise konu ile yöntem arasındaki sıkı ilişki. Şantiye, bir yapı oluşturmak üzere bir araya getirilmiş, ancak henüz tamamlanmamış parçaların toplandığı bir alan ve bu alanda yapısal parçalar, bütünün içine kaynayıp üzerleri örtüldüğünde, asla algılanamayacakları pozisyonlarda, açılarda ve ilişki kombinasyonları içinde algılanabiliyorlar.''

Farklı zamanlarda, farklı konseptler içinde Zorlu Center koleksiyonunu oluşturmaya başladıklarını belirten Zorlu, şu ana kadar resim, enstilasyon, çizgi ve fotoğraf olarak çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Zorlu, daha çok genç sanatçılara destek vererek, Türkiye'den ve yurt dışından da önemli sanatçılarla çalışarak, uzun vadede ve insanların zevk alacağı güzel bir koleksiyon yaratmak istediklerini kaydetti.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zorludan-sanata-buyuk-yatirim_89846.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!