Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zorunlu Göç Mahallesinde Sanat

Zorunlu göç mağdurlarıyla ilgili çalışmalar yapan Başak Kültür ve Sanat Vakfı, kentin varoşlarında yaşayan kısıtlı imkânlara sahip, yoksul ve yoksun çocukları sanatla buluşturmak için kolları sıvadı. Başak Gezici Sanat Atölyesi 4 Temmuz’da yola çıktı. Kayışdağı, Zeytinburnu ve Gaziosmanpaşa Gazi Mahallesi’ndeki çocuklarla üç günlük süre içinde

Radikal Gazetesi
Zorunlu Göç Mahallesinde Sanat

Yokuşu tırmandıkça çocukların müziğe karışan sesleri yakınlaşıyor. Parkta toplanmış çocuklar önce meraklı gözlerle karşılarındaki gençleri dinliyor, sonra oyun oynamaya başlıyorlar. Hayali bir ipten atlıyor, heykel gibi kıpırtısız duran arkadaşlarını ‘anlama’ya çalışıyorlar. Saatler ilerledikçe çekingenlik yerini hayal gücüne bırakıyor. Ardından resim yapmaya başlıyorlar. Renkler ve şekiller birbirine karışıyor...

Bu görüntüler Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın, varoşlardaki çocukları sanat ve yaratıcılıkla tanıştırdığı dördüncü mahalleden. Maltepe Gülensu Mahallesi'ndeki çocuklar üç gün boyunca drama çalışmaları yaptı. Atık kâğıt, karton, şişe ve yoğurt kabındaki boyalarla sanatın her şartta yapılabileceğini öğrendi.

Zorunlu göç mağdurlarıyla ilgili çalışmalar yapan Başak Kültür ve Sanat Vakfı, kentin varoşlarında yaşayan kısıtlı imkânlara sahip, yoksul ve yoksun çocukları sanatla buluşturmak için kolları sıvadı. Başak Gezici Sanat Atölyesi 4 Temmuz’da yola çıktı. Kayışdağı, Zeytinburnu ve Gaziosmanpaşa Gazi Mahallesi’ndeki çocuklarla üç günlük süre içinde resim, heykel, seramik, kukla ve drama çalışmaları yaptı. Gezici sanat atölyesinin dördüncü durağı  Gülensu Mahallesi’ydi.

Başak Kültür ve Sanat Vakfı’nın gönüllülleri Tülin Dağ, Mustafa Korkmaz, Birgül Gülen, Işıl Aydın Gündoğdu, Nurten Demirbaş, Ayten Demirbaş dört saat sürecek çalışma için mahallenin parkında hazırlıkları yaparken çocuklarda toplanmaya başladı. Dizüstü bilgisayardan müzik sesleri yükselirken önce oyunlar başladı. İki çocuk hayali bir ipi çevirirken, diğerleri sırayla ipin üzerinden atladı. Sonra elma ve karpuz olmak üzere iki gruba ayrıldılar.

Gruptaki bir çocuk hareketler yapmaya başladı ve gönüllülerden ‘don’ sesi geldiğinde durdu. Sonra bir başkası çıktı ve arkadaşının bıraktığı hareketi tamamlayacak başka bir şey yaptı ve dondu. Üç dört çocuk bu şekilde farklı hareketler yaparak yan yana durdu. Karşı grupu ise onların oluşturmaya çalıştığı resmin ne olduğunu tahmin etmeye çalıştı. Oyunlar oynanırken mahalle halkının da ilgisi giderek arttı.  Anneler meraklı gözlerle parka gelip çocuklarını izledi. Amaç dramayla çocukların içindekileri dışarı vurmak, hayal güçlerini kullanmalarına fırsat vermek.

‘Keşke daha sık olsa’

Oyunların ardından resim malzemelerini hazırlamaya başladı. Beyaza boyanmış kartonlar, yoğurt kaplarına konmuş suluboyalar, kullanılmış pastel boyalar ortaya çıktı. Çocuklar aklındaki her neyse, neyi hayal ediyorsa resmetmeye başladı. Avrupa Gönüllü Hizmeti kapsamında vakıfta çalışan İtalyan Joris İaccarino ise çocukların her halini,resimlerini fotoğrafladı. Resimler çimenler üzerine kurumaya bırakılırken resimlerden yola çıkarak yeniden drama çalışması yapıldı. Çocuklara resimlerde anlatmak istedikleri soruldu. Her biri iç dünyasını sözlü olarak ifade etti. Günün sonunda çocukların yüzünde kocaman bir gülümseme vardı. 3. sınıf öğrencisi Mesut Taşhan “Çok hoşuma gitti. Keşke daha sık olsa” derken, onun 6. sınıfa giden kuzenı Ramazan Taşhan “Sanat güzelmiş” diyordu. 5. sınıfa giden Ceren Baysal ise “Mahallede ilk kez böyle bir şey yapıyoruz çok güzel” diyerek sevincini anlattı.
Koordinatör Tülin Dağ “Kentin merkezinden uzaktaki çocuklara sanatın günlük hayata dahil olduğunu göstermek istiyoruz” dedi, “Bu yüzden atık kartonlar, kutular, şişeler kullanıyoruz. Naylon poşetlerden bebek, tahtalardan heykel yapıyoruz. Hem çevre duyarlılığını hem de etraflarındaki her şeyle yaratıcılığınızı ortaya çıkarabileceklerini göstermek istiyoruz.” Çocukları oyunlarla dramayla tanıştırdıklarını anlatan Nurten Demirbaş da “Günün sonunda sanatın etkisini görüyoruz. Drama çalışmalarının meyvelerini topluyoruz. İçindekilerini anlatmalarını, ifade etmelerini istiyoruz” diye konuştu. 

Başak Gezici Sanat Atölyesi eylüle kadar devam edecek. Sultanbeyli, Sultançiftlği, Ümraniye... Sanat ile buluşturulacak daha çok çocuk var. Atölye bittikten sonra ise tüm yapıtların sergilendiği iki günlük bir festival düzenlenecek. Gezici sanat atölyesi gönüllü eğitmen olarak veya malzeme sağlayarak destek olmayan isteyen herekese açık.

www.basaksanatvakfi.org.tr.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zorunlu-goc-mahallesinde-sanat_71279.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!