Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Zümrüt Yeşilini Cehalet Yakıyor

Her yıl binlerce dönüm, insan hataları nedeniyle kül oluyor. Muğla’da, ormanla iç içe yaşayanlara yönelik eğitimler biraz olsun olumlu sonuç verdi. Yüzde 99’luk hata oranı, yüzde 72’ye geriledi. Yüzde 68’i ormanlarla kaplı, birinci derecede yangın riski taşıyan kentler arasında yer alan Muğla’da, orman yangınlarının önüne geçmek için üç yıl önce

Milliyet Gazetesi
Zümrüt Yeşilini Cehalet Yakıyor

er yıl binlerce dönüm, insan hataları nedeniyle kül oluyor. Muğla’da, ormanla iç içe yaşayanlara yönelik eğitimler biraz olsun olumlu sonuç verdi. Yüzde 99’luk hata oranı, yüzde 72’ye geriledi.

Yüzde 68’i ormanlarla kaplı, birinci derecede yangın riski taşıyan kentler arasında yer alan Muğla’da, orman yangınlarının önüne geçmek için üç yıl önce çalışma başlatıldı. Araç parkını genişleten, işçi sayısını artıran Orman Bölge Müdürlüğü, hakim tepelere 8 kamera yerleştirdi, 57 yangın kulesi kurdu. Afişlerle, toplantılarla halk bilinçlendirildi. Camilerde ve okullarda orman sevgisi anlatıldı. Yangın zararları, fotoğraflarla gösterildi.

Cezalar da caydırıcı

Çalışmaların meyve vermeye başladığını belirten Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mümtaz Kanat, cehaletle mücadele etmenin alevlerle mücadele etmekten çok daha önemli olduğunu söyledi, şu bilgileri verdi: İnsan kaynaklı yangınların oranını, yüzde 99’dan yüzde 72’ye düşürdük. Kalan yüzde 28’lik kısmı ise yıldırım düşmesinden kaynaklanıyor. 2008’de orman yangınına neden oldukları gerekçesiyle 68 kişi adliyeyelere sevk edildi. Ormanda izinsiz ateş yakan, sönmemiş sigara atan ve köy hudutları içinde anız yakanlara 1 ile 3 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu yangın çıkaranlara ise 2 ile 7 yıl arasında hapis cezası var. Kasıtlı çıkaranlara ise 10 yıldan az olmamak üzere hapis cezasıyla, 12 bin TL para cezası veriliyor. Yanan alanlarda oluşan maddi zarar ve ağaç kaybı için de tazminat alınıyor.

İşte bu yüzden ateşe veriyorlar

İnsanların, 'trajikomik' nedenlerle yangın çıkardığını belirten Kanat, bazılarını şöyle sıraladı:

Kız kaçırmak için: Köyde kız kaçırmak isteyen genç, yangın çıkarıyor. Tüm erkekleri söndürmeye gidince evler boşalıyor. Bunu fırsat bilen genç, kızı kaçırıyor.

Hazine aramak için: Hazine avcıları, ellerindeki haritalarla işaretli taşları arıyor. Bunların üzeri yosunlarla kaplı. Kazımak yerine yangın çıkarıyorlar.

Helikopter görmek için: Hayatında hiç helikopter görmeyen köylü, bu yöntemi deniyor. Yangın çıkarıp, yüksek bir tepeden helikopteri seyrediyor.

Babasını görmek için: Yangın işçilerinin çoğu köylülerden seçiliyor. İşçiler, yaz boyunca kamplarda kalıyor. Çocuklar, babalarını görmek için yangın çıkarıyor. Böyle çok kayıt var.

Ormancıya kızdığı için: Ormancı, yasak bölgelere keçi girmesine izin vermiyor. Köylü buna kızıp, ormanı ateşe veriyor. Aklınca ormancıdan intikam alıyor.

Nişanlısını görmek için: Orman işçisi nişanlısını görmek isteyen genç kız yangın çıkarıyor.

Miras kavgası: Babasının miras bırakmadığı genç, intikam için zeytinlik yakıyor. Alevler ormana sıçrıyor.

Arazi mafyası: Özellikle deniz kenarındaki ormanları ateşe veriyorlar.

Kesim işçileri: Orman Bölge Müdürlüğü, belli dönemlerde gençleştirme çalışması için ağaç kesiyor. 'Tahtacılar' olarak adlandırılan kesim işçileri, çalışmalar bitmeye yakın yangın çıkararak, yangın sonrası temizlik işini de almayı düşünüyor.

http://www.yapi.com.tr/haberler/zumrut-yesilini-cehalet-yakiyor_69465.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!