Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

Cansever, "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"nün Sahibi

Turgut Cansever, “Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü”nün sahibi oldu. 1995’ten bu yana dağıtılan ödüller, bu sene üç ayrı dalda üç büyük isme layık görüldü. Mimarlık dalında ödülün sahibi olan Cansever’in yanı sıra edebiyat alanında Yaşar Kemal, müzik alanında ise Alaeddin Yavaşça ‘Cumhurbaşkanlığı Büyük Ödülü’ne değer görüldüler.

yapi.com.tr
Cansever, "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü"nün Sahibi

br > Turgut Cansever

1920’de Antalya’da doğdu. Galatasaray Lisesi ve İDGSA Mimarlık Bölümü'nde okudu. 1949’da İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde doktorasını tamamladı. “Osmanlı ve Selçuklu Mimarisinde Sütun Başlıkları” adlı tezi ile doktora, “Modern Mimarinin Sorunları” adlı tezi ile doçent unvanını aldı.

1947-1951 yılları arasında DGSA’da öğretim üyeliği yapan Cansever, 1959-60’ta kuruluşunu sağladığı Marmara Bölgesi Planlama Teşkilatı’nda başkanlık görevi yürüttü. Cansever 1961’de İstanbul Belediyesi Planlama Müdürlüğü görevinde de bulundu.

 

1974-75’te Dünya Bankası İstanbul Metropol Planlama Projesi’ne başkanlık yapan Cansever, 1974 -76 arasında Avrupa Konseyi Türk Delegasyonu Üyeliği yaptı. Cansever 1975-80 arasında İstanbul Belediyesi’nde, 1979’da da Ankara Belediyesi’nde metropol planlama, yeni yerleşmeler, kent merkezleri ve koruma danışmanlığı  yaptı.

1983’te Mekke Üniversitesi’nde eğitim programı hazırlık danışmanı olarak çalıştı. İkisi 1980’de diğeri ise 1992’de olmak üzere üç kez Ağa Han Mimarlık Ödülü’nün de sahibi olan Cansever, Charles Moore, Roland Simounet, James Stirling, P. W.Sudin, Rifat Chadirji, Habib Fida-Ali, Mübeccel Kiray, Ismaïl Serageldin'le birlikte Ağa Han Büyük Jüri Üyeliği yaptı.

Cansever’in önemli mimarlık ürünleri arasında 1980 tarihli Türk Tarih Kurumu binası (1951-1967, Ankara, Ertur Yener ile birlikte gerçekleştirdiği), 1971-1973 tarihleri arasında yaptığı Ahmet Ertegün evi yenilemesi (M. Öğün, E. Öğün, F. Cansever ile birlikte), Çengelköy’deki Sadullah Paşa Yalısı restorasyonu, Adana Karatepe Açık Hava Müzesi, Salacak’ta Çürüksulu Ahmet Paşa Yalısı, Bodrum Sualtı Arkeoloji Enstitüsü sayılabilir.

Cansever’in ‘Düşünceler ve Mimari’ (T.T.K. Basımevi, 1981), ‘Şehir ve Mimari’ (1992), Ev ve Şehir (1994), ‘Kubbeyi Yere Koymamak’ (1997), ‘İstanbul'u Anlamak’ (1998) ve ‘Mimar Sinan’ (Albaraka Türk Kültür Yayınları, 2005) isimli kitapları da bulunmaktadır.

Cansever, 2005 yılında da Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nce her yıl verilen ‘Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne layık görülmüştü. Cansever halen Ağa Han Mimarlık Ödülü'nü üç kez kazanmış tek mimar olma unvanını koruyor.

TÜMÜNÜ GÖSTER HABERİN DEVAMI:   1  |   2
http://www.yapi.com.tr/yarismalar/cansever-cumhurbaskanligi-kultur-ve-sanat-buyuk-odulunun-sahibi-_64345.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!