Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

UIA Altın Madalyası Teodoro González de León'a

UIA (International Union of Architects/Uluslararası Mimarlar Birliği) tarafından her üç yılda bir verilen 'Altın Madalya'nın bu yılki sahibi, Meksikalı mimar Teodoro González de León oldu. Yaşam boyu süren bir mimarlık pratiğini onurlandırmak adına verilen UIA Altın Madalyası, bir dönemi, kendi sosyal gerçekliğini ve geleneklerini yansıtan

yapi.com.tr
UIA Altın Madalyası Teodoro González de León'a


UIA (Union of International Architects/Uluslar arası Mimarlık Birliği) tarafından her üç yılda bir verilen ‘Altın Madalya’nın bu yılki sahibi, Meksikalı mimar Teodoro González de León oldu. Yaşam boyu süren bir mimarlık pratiğini onurlandırmak adına verilen UIA Altın Madalyası, bir dönemi, kendi sosyal gerçekliğini ve geleneklerini yansıtan ürünleriyle mimarlığa adanmış bir hayata dikkat çekmek üzere dağıtılıyor. Ödül León’a 23’üncüsü Torino’da düzenlenecek UIA Mimarlık Kongresi’nde verilecek.

1984 yılında ilk olarak verilen madalyanın amacı, Sanat, Bilim ve Sosyal Bilimler alanlarında dağıtılan Nobel Ödülü’ne eş prestijde bir ödül dağıtmaktı. Ulusal veya özel herhangi bir çıkar amacı gütmeyen bu uluslararası ‘şan’, bir mimarın meslektaşları tarafından layık görüldüğü en büyük onurlandırmalardan birisi olma özelliği taşıyor. İnsanlık ve topluma bulunduğu katkılar ve mimarlık sanatının tanıtılmasındaki etkileri dolayısıyla yaşayan bir mimara verilen bu ödül, mimarın tüm hayatı ve kariyeri göz önüne alınarak başarılarının tanınmasını öngörüyor.

Altın Madalya’nın sahibini belirlemek amacıyla Bratislava’da toplanan UIA jürisi, Gaetan Siew’in başkanlığındaki şu isimlerden oluşuyordu: Jordi Farrando (İspanya), Donald J. Hackl (Amerika), Louise Cox (Avustralya), Martin Drahovsky (Slovakya), Giancarlo Ius (İtalya), Mauricio Rivero Borrell (Meksika), Seif Alnaga (Mısır) ve Wolf Tochtermann (Almanya).



Ortaya çıkışından bu güne UIA Altın Madalyası’na layık görülen isimler ise şunlar:

Hassan Fathy (Mısır), 1984
Reima Pietila (Finlandiya), 1987
Charles Correa (Hindistan), 1990
Fumihiko Maki
(Japonya), 1993
Rafael Moneo (İspanya), 1996
Ricardo Legorreta Vilchis (Meksika), 1999
Renzo Piano
(Italya), 2002
Tadao Ando
(Japonya), 2005 

1926 yılında Meksika’da dünyaya gelen Teodoro González de León, 1942-1947 yılları arasında Meksika National School of Architecture’da eğitimini tamamladıktan sonra, Fransız hükümeti tarafından özel bir bursla gönderildiği Le Corbusier Atelier’de çalışma fırsatı buldu. 1949 yılına dek devam eden bu deneyimi sırasında özellikle St Dié fabrikası projesinde etkin olarak yer alan Léon, 1950’de mesleki pratiğini devam ettirmek üzere Meksika’ya geri döndü.



Kamusal binalardan konut ve residence’lara, kamusal mekanlar, park ve bahçelere dek uzanan geniş bir yelpazede etkinlik gösteren mimar’ın en ünlü yapısı, 1970-80 aralığında uygulana Brezilya’daki Meksika Konsolosluğu. Léon’un diğer tanınan işleri arasında Meksika Koleji, Abraham Zabludovsky ile birlikte tasarladığı INFONAVIT binası, Francisco Serrano ve Aurelio Nuño ile ortak projeleri olan Villahermosa’daki Tomás Garrido Canabal Park’ının yanısıra, çok daha yakın tarihli projeleri olan Vrecruz’da Tajin sitinde yer alan Arkeoloji Müzesi ve Berlin Meksika Konsolosluğu sayılabilir.

Teodoro González de León’un işleri, sürekli yenilenen, zenginleşen ve yeniden yorumlanan diyalektiğiyle modern mimarlığa eklemleniyor. Kelimenin olumsal anlamıyla ‘anıtsal’ bir mimarlığa imza atan León, malzemelerin, aydınlatmanın ve farklı dokuların zekice kullanımıyla, kentsel ve doğal bağlama oturarak belli bir zamansal aralığa cevap arıyor.

http://www.yapi.com.tr/yarismalar/uia-altin-madalyasi-teodoro-gonzalez-de-leona_61606.html

Read Comment Section
İlk Yorumu Siz Yapın
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!