Lütfen Tarayıcı Sürümünüzü Yükseltiniz.
BÖLÜM SPONSORU

15 İlin Yeni Rant Bölgeleri

Gayrimenkule her dönemin yatırımı olarak bakanlar, genellikle henüz kimsenin keşfetmediği, yatırımcıların da pek yüz vermediği bölgelere ilk yatırımı yaparak büyük kazançlar elde edebiliyor. Kentler gelişiyor ve sesiz sedasız yeni gelişme bölgeleri oluşuyor. Ekonomist dergisinden Okan Şentürk İstanbul’dan Mersin’e, Kayseri’dan Konya’ya 14 büyük

Ekonomist
2 15 İlin Yeni Rant Bölgeleri

br />
Ankara: Cazibe merkezleri değişti

Birçok şehirde olduğu gibi Ankara’nın da cazibe merkezleri artık değişti. Bir zamanlar Ankara’nın en gözde yeri Çankaya, Yukarı Ayrancı, Esat ve Gaziosmanpaşa idi. Şimdilerde ise Eskişehir Yolu, Çankaya-Lodumlu-Mühye Yenimahalle-Alacaatlı, Etimesgut-Bağlıca, Keçiören-Ovacık, Gölbaşı-Taşpınar ve Yenimahalle-Susuz Ankara’nın gözde yerleşim bölgeleri oldular. Bu bölgelerde yer alan arsa ve konutların fiyat artış hızına yetişilemiyor.

Sermaye Piyayası Kurulu (SPK) Lisanslı Değerleme Uzmanı Bilsay Aslan, Bilkent, Ümitköy, Çayyolu, Beysukent, Yaşamkent’in dışında Ankara’nın batı aksında kalan Eryaman, Sincan-Yenikent, Susuz ve Etimesgut gibi yerlerin de oldukça değer kazandığını söylüyor. Öte yandan Batıkent ve civarı prim yaparken Çayyolu ve çevresi de gözde semtlerden biri haline geldi. Yine yeni metro ağının temellerinin atılması ve sağlam altyapısı ile Keçiören bölgesi de primlendi. Ankara’da çıkışta olan bölgeler ve buralardaki fiyat hareketleri şöyle:

Eskişehir Yolu: Ankara’nın elit kesimin tercihleri doğrultusunda bu aks prestijli bir bölge haline geldi. Gayrimenkul fiyatları da buna bağlı olarak hızlı bir artış gösterdi. Bölgede, Çayyolu, Ümitköy, Beysukent, Bilkent ve Konutkent’te lüks konutlar yer almakla beraber, Armada, CEPA, Gordion, Arkadium, Galeria ve Bilkent Alışveriş Merkezleri dışında Mesa, Bayındır Hastaneleri, ODTÜ, Bilkent, Hacettepe, Başkent, Çankaya Üniversiteleri yer alıyor. Özellikle Çayyolu, Ankara’nın son yıllardaki en popüler yerleşim bölgelerinin başında geliyor. Eskişehir yolu üzerindeki Bağlıca ve Yurtçu yerleşkeleri konut ve ticari alan olarak önümüzdeki yıllar içinde Ankara’nın gözdesi olması bekleniyor. Bu bölgelerde tarlaların metrekaresi 30-100 lira, konut imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 50–250 lira aralığında. Eskişehir yolunun değerli halen Temelli bölgesinde ise tarlalar 10 ila 40 lira, konut imarlı arsaların metrekaresi 35 liradan başlayıp 100 liraya kadar çıkıyor.

Lodumlu ve Mühye: Çankaya ilçesi sınırları içerisindeki bölgede tarlaların metrekare fiyatı 40-50 lira, konut imarlı arsaların metrekare fiyatları ise 140 ila 150 lira arasında değişiyor. Bölgedeki 100 metrekare büyüklüğündeki sıfır dairelerin fiyatı ise 175 bin liradan başlıyor. Mühye’de ise tarla vasıflı arazilerin metrekaresi 20 ile 30 lira, konut imarlı arsaların fiyatı 75-100 lira ve sanayi imarlı arsaların metrekaresi ise 125 ile 150 liradan satılıyor.

Alacaatlı: Yenimahalle’ye bağlı olan bu bölgede tarla vasıflı araziler 40-50, konut imarlı arsalar ise 125 ile 150 lira metrekare fiyattan satılıyor.

Bağlıca: Etimesgut ilçesi sınırlarında yeralan Bağlıca’da konut imarlı arsaların metrekare fiyatı 90 ila 115 lira, imarsız arsaların fiyatı ise 30 ila 40 lira arasında değişiyor.

Ovacık: Keçiören’in gelişme aksında yer alan Ovacık’ta tarla vasıflı arazilerin metrekare fiyatı 50 liradan başlıyor. Bunun yanında konut imarlı arsaların metrekare bazında fiyatları 150 ila 160, sanayi imarlı arsaların fiyatı ise 275 ila 300 lira arasında değişiyor. Bölgede 100 metrekare büyüklüğe sahip yeri dairelerin fiyatı ise 120 bin liradan başlayan fiyatlarla satılıyor.

Taşpınar: Ankara’nın Gölbaşı ilçesi sınırları içerisinde yer alan bölgede tarlaların metrekare fiyatı 45, konut imarlı arsaların fiyatı 135 ve sanayi imarlı arsaların metrekare fiyatı ise 180 liradan başlıyor.

Susuz: Yenimahalle’ye bağlı Susuz’da tarla vasıflı yerlerin metrekare fiyat aralığı 15 ila 25 lira, konut imarlı arsaların metrekasi ise 50 liradan başlayıp 70 liraya kadar çıkabiliyor.

İzmir: Kent yenileme projesi sürüyor

İzmir kentsel dönüşüm projeleri ile yeni bir kimliğe bürünmeye hazırlanıyor. İzmir’in geleceği açısından büyük önem taşıyan Kent Yenileme Projesi tüm hızıyla sürüyor. Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe, Urla ve Menemen gayrimenkul açısından en değerli bölgeler haline geldi. Örnekköy ve Çiğli’nin üst bölgeleri ise son dönemde çıkışta olan semtler.

Özellikle Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe ve Urla birbiri ardına yükselen lüks konut projeleri ile tüm dikkatleri üzerlerine çekiyorlar. Menemen tarafında daha çok kooperatif ve site şeklindeki konut projeleri göze çarparken, Narlıdere ve Güzelbahçe taraflarında ise ticari gayrimenkul sınıfına giren büyük alışveriş merkezileri boy göstermeye başladı. Durum böyle olunca bu bölgelerdeki arsa fiyatları da değerini ikiye katladı.

İzmir Balçova’da imarlı arsaların metrekaresi 300 ila 2 bin lira, Narlıdere’de bin 500 ila 3 bin lira, Güzelbahçe’de 150 ila 2 bin 500 lira, Urla’da bin 200 ila 2 bin 500 lira ve Menemen’de 100 ile 500 lira aralığında satılıyor. Örnekköy ve Çiğli’deki imarlı arsaların metrekare fiyatı da 100 ila 500 lira arasında değişiyor.

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, İzmir’de metronunun geçeceği hat üzerinde yer alan Çiğli, Koyundere, Ulukent ve Bayraklı’nın önümüzdeki birkaç yılda yıldızı parlayacak yerlerin başında geleceği yönünde öngörüde bulunuyor.

Trakya Bölgesi: Sanayi imarlı arsaların metrekaresi 100 liradan başlıyor

Trakya’da son dönemde birçok bölge gelişme potansiyeliyeline sahip. Tekirdağ’ın Barbaros beldesine yapımı planlanan konteynır limanı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından Çorlu’da kurulması düşünülen ‘Lojistik Köy’ projesi, Trakya Kalkınma Birliği (TRAKAB) tarafından İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi’ne (İMP) hazırlatılan 1/25 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı çalışmaları çerçevesinde Trakya Bölgesi’ne önemli roller biçildi.

Trakya’nın gayrimenkul açısından yükselen bölgelerinin başında Tekirdağ’ın Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri geliyor. Bu ilçelerdeki gayrimenkul fiyatlarındaki artışın en önemli nedeni ise Trakya’daki sanayi tesislerinin nedeyse tamamının bu üç bölgede toplanmış olması oluşturuyor.

Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı İlhan Kurt, son zamanlarda bölgede gayrimenkul açısından büyük hareketlilliğin göze çarptığını söyleyerek, “Ama bu daha fiyatlara tam yansımadı. Bizim tavsiyemiz Trakya’dan gayrimenkul almanın tam zamanı. Şuradan alın demiyoruz, nereden alırlarsa alsınlar yatırımcılar kârlı çıkacaktır” diyor.

Trakya Bölgesi’nde imarlı arsalardan çok, ağırlıklı olarak tarım arazileri bulunuyor. Bu arazilerden1’inci sınıf olanların metrekaresi 4 lira, 2’inci sınıf olanlar 3 lira ve 3’üncü sınıf tarım arazilerinin metkaresi ise 2 liradan satılıyor. Ancak asfalta cepheli, su ve elektrik gibi altyapısı olan tarım arazilerinin metkare fiyatı 8 ila 10 lira arasında değişiyor.

Trakya genelinde imarlı arsaların fiyatları konum ve bulunduğu ile göre değişkenlik gösterebiliyor. Örneğin; sanayinin yoğun olduğu Tekirdağ’ın Çorlu ve Çerkezköy ilçesinde imarlı arsaların metrekaresi 100 liradan başlayıp 600 liraya kadar çıkabiliyor. Yine Tekirdağ’ın Muratlı, Malkara, Hayrabolu, Şarköy, Marmara Ereğlisi ilçelerinde ise imarlı arsaların metrekare bazında fiyatı 70 ila 250 lira arasında değişiyor.

Kırklareli ve ilçeleri Lüleburgaz, Babaeski’de imarlı arsalar, konumuna göre 100 ila 350 lira arasında satılırken; Vize ve Pınarhisar ilçelerindeki arsalar ise 60-150 lira metrekare fiyattan işlem görüyor.

Trakya Bölgesi’ndeki sanayi imarlı arsalar genelde Tekirdağ’ın Çorlu ve Çerkezköy ilçeleri ile Kırkareli’ne bağlı Lüleburgaz ilçesinde yoğunlaşmış durumda. Çorlu’daki sanayi imarlı arsalar ise daha çok Çerkezköy yolu, Tekirdağ yolu, Türkgücü yolu, E-5 Karayolu Ulaş mevkii, Trakya Serbest Bölgesi ve Misinli beldesi civarıında yer alıyor. Çerkezköy’deki sanayi imarlı arsalar Organize Sanayi Bölgesi’nde, Lüleburgaz’daki sanayi arsaları da ağırlıklı olarak Lüleburgaz ile Karıştıran Muratlı yolu kavşağı arasında Büyükkarıştıran beldesi civarı, E-5’ten Muratlı ilçesine giden yolun Muratlı’ya kadar olan bölümünde toplanmış durumda. Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz’daki sanayi arsalarının metrake fiyatı, arsanın konumuna göre 40 ila 100 dolar arasında değişiyor.

Bodrum: Yazlık fiyatları çok düştü

Bodrum’un yatırım açısından en gözde bölgelerinin başında Yalıkavak, Türkbükü, Gümüşlük (Karakaya), Bitez, Ortakent-Yahşi, Konacık ve Mumcular Beldesi geliyor. Bodrum’un önümüzdeki dönemde prim yapacak muhtemel bölgeleri arasında ise Yalıçiftlik beldesi gösteriliyor. Belde, Kızılağağaç ve Çitlik köylerinin birleşmesi sonucu Yalıçiftlik adını aldı. Bodrum Emlakçılar Derneği Başkanı Ömer Yetgin, bu iki köye 2006/11033 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile turizm imarı verildiğini söylüyor. Bu iki bölgedeki arazilerin yüzde 60-65 düz tabandan oluştuğu bildiriliyor. Yetgin, “Buradaki arsalarda 70-80 metreden su çıkıyor. Yalıçiftlik’teki arsaların metrekaresi 70 ila 100 lira arasında değişiyor. Birinci el araziler çok az olup, ikinci ve üçüncü sahıslara satılmış araziler çoğunlukta” diyor.

Yetgin, Bodrum’un gelişen ve gelişme gösteren diğer bölgeleri hakkında ise şunları söylüyor: "Mumcular beldesi (Baraj) Bodrum’un gelişme potansiyeli olan bölgesi olarak gösterilebilir. Burada daha önce metrekaresi 10-15 liradan satılan arazilerin fiyatı, 20 ila 50 liraya çıktı. Yine Bodrum’un gelişme gösteren beldelerinden Turgutreis ile Karakaya’da (Gümüşlük) daha çok konut kooperatifi arsaları yer alıyor. Buradaki arsaların metrekare satış fiyatı, 10 ila 100 lira arasında. Arazinin denize yakın oluşu, fiyatı arttırıcı bir etken."

Kriz nedeniyle ilçede yazlık fiyatlarının yüzde 25 oranında düştüğüne işaret eden Yetgin, ilçede satışa hazır çok sayıda yazlığın müşteri beklediğini vurguluyor.

Adana: Karaisalı Yolunu izleyin

Adana’nın son dönemde yıldızı parlayan bölgeleri arasında Karaisalı yolu, Kozan yolu ve M1 Alışveriş Merkezi’nin çevresi gösteriliyor. Adana Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Burhan Coşkun, gelişme potansiyeli olan bölgedeki tarlaların metrekare fiyatının 80 ila 200 lira arasında olduğunu söylüyor. Coşkun, bölgelerdeki arsa fiyatları hakkkında ise şu bilgileri veriyor:

"M1’in çevresindeki konut imarlı arsaların metrekaresi 100-500 lira; Karaisalı yolundaki konut imarlı arsaların metrekaresi 40 ila 100 lira; Kozan yolundaki arsalar ise 30 ila 150 arasında bir fiyattan satılıyor. Bu bölgelerdeki sanayi imarlı arsaların metrekare fiyatı 100 ila 300 lira arasında değişiyor. Bu üç bölgedeki yeni konutların fiyatları, 80 bin liradan baylayıp 200 bin liraya kadar çıkabiliyor."

TÜMÜNÜ GÖSTERSONRAKİ SAYFA HABERİN DEVAMI:   1  |   2  |   3
http://www.yapi.com.tr/haberler/15-ilin-yeni-rant-bolgeleri_71102.html

Read Comment Section
2 Yorum Yorum Yaz
  • Toki nin uzak durdugu bolgelerden hizli gelisim beklemeyin......alemdag sancak tepe YANITLA
  • istanbulun yatırımlık yerlerının basında silıvrı ve arnavutkoy onemlı merkezler olacaktır YANITLA
2 yorumdan 2 tanesi gösteriliyor. 
Yorumunuzu ekleyin
Gönder

Yorumum onaylandığında e-posta ile bildir.

E-posta adresimle bültenlere abone olmak istiyorum

Haber gönderin Hemen haber gönderin

Sosyal Medyada Yapi.com.tr:

Abone Ol Yapı sektöründeki tüm gelişmelerden en önce siz haberdar olmak isterseniz e-bültenimize abone olun.
Bülten arşivine erişmek için tıklayın

REKLAM VERİN

Ajanda
TAMAMI » Bugünkü Etkinlikler BUGÜN:
Herhangi bir etkinlik mevcut değil!